Bye, bye buikpijn: 8 tips tegen buikklachten

Wil je buikklachten voorkomen? Listen to your gut!

Buikklachten komen veel voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Heb je last van buikpijn, misselijkheid, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of darmkrampen? Maak je dan niet te veel zorgen. Meestal zijn buikklachten van korte duur en niet ernstig. Dat neemt natuurlijk niet weg dat het heel vervelend is. Goed nieuws: door een beetje rekening te houden met je darmen kun je veel van deze klachten voorkomen. Deze 8 tips helpen je om lief te zijn voor je darmen (en zij voor jou)!

1. Neem de tijd

    Een snelle lunch achter je laptop of haastig een broodje wegwerken tussen afspraken door? In alle drukte vergeten we soms de tijd te nemen voor een maaltijd. Toch is het belangrijk om tijd vrij te maken en bewust te eten. Door te eten met aandacht kun je écht genieten van je maaltijd en heb je langer een verzadigd gevoel. Het duurt namelijk zo’n 20 minuten voordat de hersenen registreren dat je vol zit. Als je te snel eet of afgeleid bent, loop je het risico te veel te eten voordat je je vol voelt. Dit overeten kan voor buikpijn zorgen. Ook tast afleiding, bijvoorbeeld door je smartphone of laptop, de verwerking van smaak in je hersenen aan, waardoor je minder proeft. Zonde toch?!

    2. Kauw goed op je eten

      Door goed te kauwen kun je je spijsvertering een handje helpen. Terwijl je op een hap van je favoriete gerecht kauwt, wordt het eten vermengd met de spijsverteringsenzymen in je speeksel. Deze enzymen knippen het eten in kleine stukjes en maken het voedsel makkelijker verteerbaar. Dit bevordert de opname van voedingsstoffen en voorkomt een opgeblazen gevoel en gasvorming.

      3. Eet vezelrijke voeding

        Voor een gezonde spijsvertering en stoelgang is het belangrijk om voldoende vezels te eten. Door vezelrijk te eten kun je darmproblemen zoals diarree, verstopping of een trage stoelgang voorkomen of verminderen. Vezels kun je vinden in groente, fruit, noten, peulvruchten en volkorenproducten. Inspiratie nodig? Ga bijvoorbeeld voor pannenkoekjes met banaan en havermout, yummy!

        4. Stay hydrated

          Vezelrijke voeding kan darmproblemen voorkomen en verminderen, maar als je niet voldoende drinkt werken de vezels averechts. Vezels hebben namelijk vocht nodig om op te zwellen. Eet je vezelrijk? Zorg dan voor extra hydratatie. Verhoog je dagelijkse waterinname van de aanbevolen 1,5 liter naar 2 liter.

          5. Drink niet te veel koolzuur

          Heb je veel prik gedronken en voel je je opgeblazen? Koolzuurhoudende dranken kunnen extra lucht in je maag en darmen brengen, wat winderigheid, een opgeblazen buik of boeren kan veroorzaken. Als je hier veel last van hebt kun je dranken met prik laten staan of ze afwisselen met dranken waar geen koolzuur in zit.

          6. Verminder stressfactoren

            Stress kan leiden tot buikklachten, zoals krampen, rommelende darmen of diarree. Dit komt doordat er een constante communicatie plaatsvindt tussen de hersenen en darmen via de nervus vagus. Dat is de langste zenuw in het lichaam. Vermijd situaties die te veel stress teweegbrengen, geef je grenzen aan en maak tijd voor ontspanning. Kortom, luister naar je onderbuikgevoel!

            7. Blijf in beweging

              Een goede conditie, minder kans op hart- en vaatziekten en een beter humeur? Dat bewegen gezond is, is geen geheim. Ook je darmen hebben er baat bij als je in actie komt. Door te zelf te bewegen stimuleer je namelijk ook de en beweging en doorbloeding van je darmen. Dit zorgt ervoor dat voedingsstoffen beter worden opgenomen en je minder snel verstopt raakt.

              8. Als je moet, dan moet je

                Voel je aandrang om naar het toilet te gaan? Ga dan zo snel mogelijk. Als je het lang ophoudt, kun je last krijgen van buikklachten. Ook wordt je ontlasting harder waardoor je toiletbezoek pijnlijk kan zijn. Of je nou op kantoor, bij je nieuwe lover of op een festival met vieze dixies bent, ga. Breaking news: Iedereen poept. Ook vrouwen, mensen van adel en supersterren. Schaam je dus niet!

                Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?