Sprankelend het nieuwe jaar in? Pas op voor vliegende champagnekurken!

Met 80 km/u een kurk ontpoppen. Pas maar op!

Wil jij een sprankelend jaar afsluiten met een nét zo'n sprankelend drankje? Dan heb je vast al gedacht aan een glas bubbels of champagne, inclusief een vliegende kurk natuurlijk. Heel feestelijk, maar let wel op! Het openen van een flesje bubbels is niet zonder gevaar. Een champagnekurk kan namelijk snelheden van 80 kilometer per uur bereiken. Auwtsj, die wil je niet in je oog krijgen. Dankzij deze tips komen je geliefden, jijzelf én je meubels zonder schade de jaarwisseling door.

Voorkom schade tijdens een knallende jaarwisseling

Het openen van een fles champagne lijkt misschien onschuldig, toch kan de rondvliegende kurk veel schade aanrichten. Houd tijdens het openen niet alleen de veiligheid van je interieur in de gaten, maar ook die van jezelf en je gezelschap. Wanneer een champagnekurk in het oog terechtkomt kan dit namelijk ernstige oogletsel veroorzaken, waarschuwen onderzoekers in het kerstnummer van The BMJ.

Zó oogverblindend snel kan een champagnekurk vliegen

De druk in een fles champagne of bubbels van 750 milliliter is ongeveer drie keer zo hoog als die van een standaard autoband. Dit zorgt ervoor dat een kurk gelanceerd wordt met een snelheid tot 80 kilometer per uur en een afstand van dertien meter kan afleggen.

De kurk is een snelle reiziger en kan zich in minder dan 0.05 seconden van de fles naar je oog verplaatsen. Even voor de beeldvorming, knipperen duurt zo’n 0,4 seconden en het aanvallen op een schaal oliebollen duurt ongeveer één tel. Met andere woorden, nog voordat je de kans krijgt om te knipperen of naar de oliebollen te grijpen, kan de champagnekurk al in je oog zijn beland.

Dat de gevolgen hiervan ernstig kunnen zijn blijkt uit verschillende studies. Een kurk in je oog kan leiden tot bloedingen, lensverschuiving, staar en verschillende oogproblemen, zoals pupilproblemen, iris afscheiding, maculadegeneratie, glaucoom, en in ernstige gevallen, blijvende blindheid.

Cheers without tears: zo kun je veilig genieten van bubbels

Was jij van plan om de champagne rijkelijk te laten vloeien deze jaarwisseling? No worries! Dankzij deze tips kun je veilig genieten van een welverdiend glas bubbels.

1. Zet je bubbels koud voordat je de fles opent

      Laat de fles voor het openen even koelen. Door het koelen neemt de druk af, waardoor de kurk met minder snelheid gelanceerd wordt.

      2. Schud de champagne niet

      Het schudden met een fles bubbels zorgt voor een harde knal en een champagnefontein. Dat ziet er natuurlijk spectaculair uit, maar veilig is het niet. Schudden verhoogt de druk en de snelheid van de kurk. Laat de fles liever met rust: champagne is veel lekkerder in je glas dan in de lucht.

      3. Check je omgeving

      Klaar om de fles te openen? Kijk dan eerst om je heen. Zorg ervoor dat je de fles niet per ongeluk op je lievelingsvaas, geliefden of jezelf richt. Kantel de fles lichtjes, ongeveer onder een hoek van 45 graden, weg van jou en anderen.

      4. Verwijder het ijzerdraad

      Als je goed om je heen hebt gekeken en de fles in de juiste hoek vasthoudt is het tijd om de metalen draadjes die de kurk op zijn plek houden van de fles te verwijderen. Terwijl je dit doet, houd je de kurk ingedrukt met de palm van je hand.

      5. Open de fles & geniet

      Leg vervolgens een handdoek over de bovenkant van de fles heen terwijl je de kurk blijft vasthouden. Je kunt nu voorzichtig aan de fles draaien tot de kurk losser komt. Terwijl je dit doet blijf je met je handpalm druk uitoefenen op de kurk om de opwaartse kracht tegen te gaan.

      Is de kurk verwijderd? Dan is het tijd om te genieten. Proost (op een nieuw jaar) zonder verspilde champagne of oogletsel en mét overheerlijke bubbels!

      Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?