Gezond eten als je weinig tijd hebt? Zo doe je dat!
Inclusief tips van een expert!
Gezond eten is iets wat bij veel van ons op het lijstje van goede voornemens staat. Samen met andere belangrijke dingen zoals, vaker sporten, meer me-time, meer tijd doorbrengen met vrienden of familie of meer lezen. Maar waar haal je dan de tijd en energie vandaan om òòk nog elke dag een gezonde maaltijd op tafel te zetten? Wij vroegen Manouk Hoogerwerf, orthomoleculair therapeut en diëtist i.o. bij The Nourishing State om tips!
Skip je dinner dip
Voordat we ingaan op alle handige tips, is het goed om te beginnen bij het begin. Want wat maakt een maaltijd gezond? ‘Uiteindelijk willen we dat de voeding die we eten ons energie geeft om de hele dag door te kunnen gaan zodat we geen welbekende energiedip krijgen na het eten,’ zegt Manouk.
Heb jij ook last van een dipje na het eten? Dan hebben we goed nieuws! Deze dip kun je namelijk voorkomen door je bloedsuiker stabiel te houden. Manouk: ’Een stabiele bloedsuiker zorgt ervoor dat we geen energiedip krijgen. Door je voeding daarop af te stemmen zorg je ervoor dat je meer energie overhoudt.’
Zo houd jij je bloedsuiker en energielevel stabiel
Om een after dinner dip te voorkomen raadt, Manouk aan om deegwaren zoals pasta, rijst, aardappels en wraps zo veel mogelijk te laten staan: ‘Door de hogere hoeveelheid koolhydraten die hierin zit, krijg je een grote piek in je bloedsuiker. Maar een hoge piek zorgt ook weer voor een diepe daling en dat is hetgeen wat die energiedips veroorzaakt.’
Daarom adviseert Manouk om koolhydraten niet te zien als de basis van je voeding en je maaltijd gebalanceerd op te bouwen. Ze legt uit hoe je dit het beste kunt aanpakken: ´Je begint met een goede eiwitbron, veel mensen krijgen te weinig eiwitten binnen, terwijl eiwitten onze bouwstoffen zijn. Vervolgens voeg je een gezonde vetbron toe, dit kan vlees of vis zijn, maar ook de olie waarin je bakt. Tot slot groente en fruit, dat zijn de koolhydraten.’
Het stabiel houden van je bloedsuiker heeft meer voordelen, vertelt Manouk. Zo heb je minder last van energiedips, cravings en een opgeblazen buik en wordt ook je concentratie beter.
5 tips om gezond te eten zonder gedoe
Klinkt dit, zelfs met wat extra energie, als een behoorlijk grote en tijdrovende opgave? No worries. Dankzij deze tips bereid je binnen no time een voedzame maaltijd!
1. Eten bestellen? Zo kies je verstandig én lekker
Als je het druk hebt, is het superfijn om eten te kunnen bestellen. Ook als je besluit een maaltijd te laten bezorgen kun je gezonde keuzes maken. Manouk adviseert gerechten met vis, vlees of vleesvervanger te kiezen en te vragen of je in plaats van frietjes of rijst extra groenten kunt krijgen. Manouk: ‘Dat zijn hele goede keuzes die zorgen voor een stabielere bloedsuiker en een stabieler energieniveau.'
2. Geef je kant-en-klaar maaltijd een upgrade
Ga je voor een kant en klaar maaltijd uit de supermarkt? Kijk dan goed naar de ingrediënten. Manouk: ‘Veel van deze maaltijden bevatten witte pasta of rijst, waar je lichaam niet veel aan heeft. Kies liever voor een salade met vlees of vis, waar minder deegwaren in zitten.’ Je kunt ook een basissalade kopen en deze zelf aanvullen met lekkere en gezonde ingrediënten. Denk aan ei, kip, zalm, avocado, paprika, tomaat of een andere favoriet!
3. Check de diepvries
Als je geen tijd hebt om groenten of fruit te snijden en schoon te maken, zijn diepvriesgroenten een hele goede keuze. Manouk: ’Diepvriesgroenten en fruit worden direct na het oogsten ingevroren. Hierdoor bevatten ze zelfs meer vitaminen en mineralen dan als je groente of fruit vers koopt.’ Door diepvriesgroenten, een eiwitbron, olie en wat kruiden in een ovenschaal te doen staat er binnen no time een gezonde baketray op tafel!
4. Denk niet aan een roze olifant
Laat me raden, jij dacht net tóch aan een roze olifant? Betrapt! Om die reden adviseert Manouk om jezelf niks te verbieden en af en toe gewoon te genieten van een pizza of patatje. ’Juist de dingen die we onszelf verbieden worden interessant. Bij gezonde leefstijl is er ook ruimte voor een uitzondering hier en daar,’ vertelt ze.
5. Houd je bloedsuikerspiegel stabiel met appelazijn
Zo lang je in de basis gezond eet is een uitzondering dus geen probleem. Wil je wél genieten van een burger of pizza maar sla je de energiedip liever over? Manouk weet raad: ‘Neem een half uur voor je maaltijd een theelepel appelazijn in een glas water. Appelazijn helpt om grote pieken in je bloedsuiker te voorkomen, wat ervoor zorgt dat je energiedip minder is dan wanneer je dit niet doet.’
Kortom, gezond eten hoeft niet moeilijk te zijn. Wat eten we vanavond?