Voel je je leeg? Dít betekent het en dit kun je doen

Iedereen ervaart weleens een gevoel van leegte - dat is heel normaal. Gelukkig zijn er manieren om dit onprettige gevoel aan te pakken.

Heb je ooit dat knagende gevoel van leegte ervaren? Het soort leegte dat je niet meteen kunt duiden, maar dat wel een stempel op je dag drukt? Het kan een mengeling van emoties zijn: een vleugje verdriet, een snufje verveling of zelfs een mix.

Het gevoel van leegte kan een paar dagen aanhouden en dan vanzelf vervagen. In andere gevallen kan het weken of zelfs langer aanhouden. Het geruststellende nieuws is dat dit gevoel - hoe overweldigend ook - niet ongebruikelijk is. Iedereen ervaart het weleens anders en dat is helemaal oké. Wat belangrijk is, is om te erkennen dat dit gevoel echt is, hoe ongrijpbaar het soms ook lijkt. Het achterhalen van wat er onder deze leegheid schuilt, is niet eenvoudig maar wel een cruciale eerste stap naar een oplossing.

Waarom voel ik me leeg?

Soms kan het zich uiten als een gevoel van eenzaamheid, verwarring over je leven en doelen of een gebrek aan motivatie om iets na te streven. Het kan voorkomen bij iedereen, om verschillende redenen. Het loont de moeite om dieper te graven dan je initieel zou denken, omdat oorzaken niet altijd logisch te verklaren zijn aan de hand van directe gevolgen:

Eenzaamheid

Het ontbreken van emotionele verbindingen of een gevoel van afstand tot anderen kan leegte veroorzaken.

Verlies

Het verliezen van een baan, een relatie, een dierbare of zelfs verlies van richting in het leven kan dit gevoel opwekken.

Hormonale verschuivingen

Misschien zit je tijdelijk niet lekker in je vel door hormonale verschuivingen, waardoor je je leeg voelt. Om erachter te komen of dit de oorzaak is, kun je je menstruatiecyclus bijhouden. Wie weet ontdek je een patroon en kun je de oorzaak zo aanpakken.

Onvervulde verlangens

Wanneer je belangrijke doelen niet bereikt of wanneer je gevoelens van zinvolheid mist in wat je doet, kan dat leegte veroorzaken. Wellicht ben je nog steeds thuiswonend, hoewel je eigenlijk al lang op eigen benen zou willen staan, maar dit door omstandigheden niet mogelijk is. Of misschien wil je dolgraag op reis of heb je een kinderwens, maar kan dit om wat voor reden dan ook niet doorgaan.

Blessures

Het hebben van een blessure kan naast fysieke ook mentale problemen met zich meebrengen. Misschien weet je niet goed wat je moet doen op de moment dat je normaal gesproken zou sporten. Ben je bang bepaalde fitnessdoelen niet meer te halen? Of mis je het contact met mensen in de sportschool?

Mentale gezondheid

Problemen zoals depressie, angst of traumatische ervaringen (op seksueel gebied) kunnen het gevoel van leegte vergroten.

Persoonlijke veranderingen

Grote veranderingen, zoals hormonale schommelingen, levensfase-overgangen of onverwachte gebeurtenissen, kunnen leegte veroorzaken doordat ze je gewone stabiliteit verstoren. Zit je in een levensfase waarin je gedwongen wordt om op jezelf en je leven te reflecteren? Ook dat kan leiden tot een tijdelijk gevoel van leegte.

Trauma

De connectie met jezelf verliezen, komt soms door een gebrek aan zelfinzicht of een doel in je leven. Het kan ook komen door onopgeloste emotionele ervaringen uit het verleden, zoals rouw of trauma.

Wat kun je doen als je je leeg voelt?

Als je je leeg voelt, zijn er verschillende benaderingen die kunnen helpen. Deze 6 tips kun je makkelijk onthouden omdat ze allemaal met een Z beginnen:

  • Zoek verbinding - Investeer in sociale relaties, praat met vrienden of familie en zoek steun in gemeenschappen of groepen die jouw interesses delen.
  • Zorg voor jezelf - Richt je op zelfzorg door voldoende te slapen, gezond te eten, te sporten en tijd te nemen voor ontspanning. Hier vind je een paar tips om meer tijd voor jezelf te nemen.
  • Zelfreflectie - Neem de tijd om je gedachten en gevoelens te onderzoeken, mogelijk met behulp van een bullet journal of dankbaarheidsdagboek. Of probeer jezelf door middel van meditatie beter te begrijpen.
  • Zoek professionele hulp - Een therapeut kan je begeleiden bij het begrijpen en aanpakken van de oorzaken achter dit gevoel. Vergeet niet dat je je absoluut niet hoeft te schamen als je naar een therapeut gaat.
  • Zoek betekenis - Vind activiteiten die je voldoening geven, of het nu een hobby, vrijwilligerswerk of nieuwe uitdaging is.

Onthoud dat iedereen anders is, dus experimenteer om te ontdekken welke aanpak het beste voor jou werkt. Als dit gevoel aanhoudt of ernstig is, zoek dan professionele hulp.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?