Peulvruchten: jouw eiwitrijke, vet-arme én plantaardige vrienden

Verbeter je stoelgang, verlaag je cholesterol én krijg meer eiwitten binnen. Eet meer peulvruchten!

Hoe vaak eet jij peulvruchten? Nederland eet steeds meer plantaardig volgens het RIVM. Dit is beter voor het milieu, dieren en voor je gezondheid. Onbewerkte plantaardige voeding bevat van nature belangrijke voedingsstoffen, als vitaminen, mineralen en vezels. Wil je ook meer plantaardig eten? Begin dan met het eten van peulvruchten. Zo krijg je naast meer vezels, ook makkelijk meer 'plantaardige' eiwitten binnen. Welke peulvruchten je dan kiest? En hoe je deze verwerkt in je maaltijden? Lees snel verder!

De ideale vlees vervanger!

Tijd om je meer in de Mediterraanse keuken te wanen. Een keuken waarin naast groenten en fruit, ook peulvruchten een hoofdrol spelen. Eet je meer peulvruchten, dan weet je zeker dat je naast gevarieerd, ook gezond bezig bent. Peulvruchten zijn zaden met of zonder omhulsel. Waarschijnlijk eet ook jij weleens peulvruchten, zonder dat je je er bewust van bent. Onder peulvruchten vallen namelijk: bonen, kapucijners, limabonen, linzen, kikkererwten, kidneybonen en sojabonen. Ook doperwten en sperziebonen zijn peulvruchten, maar lijken qua gezondheidseffecten meer op groenten - ze bevatten namelijk relatief veel vitamine C.

Professor dr. ir. Daan Kromhout, oud-hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan de Wageningen Universiteit vertelt: "Bonen zitten boordevol eiwitten, ijzer en vitaminen en zijn een rijke voedingsbron. Van bonen is aangetoond dat ze het cholesterol verlagen." Peulvruchten zijn dus een goede vleesvervanger. En dan niet alleen vanwege de goede voedingswaarde, maar ook omdat peulvruchten een stukje milieuvriendelijker zijn dan vlees.

Maar waarom zijn peulvruchten dan zo gezond? Peulvruchten dragen bij aan een lager gehalte van het ongunstige LDL-cholesterol. Een laag LDL-cholesterol is goed voor hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels, wat weer gunstig is voor de darmfunctie en het gezond houden van jouw buik.


Zo eet óf verwerk je peulvruchten

Linzen, kikkererwten en doperwten voeg je gemakkelijk toe aan je maaltijden. Koop ze in blik, spoel ze goed af en voeg ze onbewerkt toe aan je lunch of avondmaaltijd. Moet je nog een beetje wennen aan de structuur of smaak van peulvruchten? Verwerk ze dan in je maaltijden. Hoe je dit doet? Speciaal voor jou wat handige recepten ter inspiratie.

Meer voeding tips en heerlijke voedzame en simpele recepten? Check dan onze cursus Voeding: To The Core.



Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?