Alles wat je moet weten over het mineraal molybdeen
Nog niet eerder van het mineraal molybdeen gehoord? Nu wel!
Molybdeen is, net als ijzer en mangaan, een spoorelement. Dat is een mineraal waarvan je lichaam maar weinig nodig heeft. Dat betekent niet dat het niet belangrijk is! Dit mineraal speelt namelijk een rol bij verschillende processen in je lichaam. Benieuwd waarom molybdeen belangrijk is voor je gezondheid? In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten!
Wat doet molybdeen met je lichaam?
Molybdeen is een onmisbare hulpstof voor je enzymen. Enzymen zijn eiwitten die in het lichaam bepaalde processen op gang brengen of versnellen. Molybdeen helpt vier verschillende enzymen in je lichaam bij het afbreken van eiwitten, alcohol, medicijnen en gifstoffen.
Daarnaast zijn enzymen die molybdeen bevatten ook betrokken bij het afbreken van purines en sulfieten. Purines uit voedsel worden omgezet in urinezuren. Een te grote hoeveelheid van deze zuren kan ervoor zorgen dat je last krijgt van jicht. Sulfieten worden soms toegevoegd aan voedsel om de houdbaarheid te verlengen. Sommige mensen zijn gevoelig voor sulfieten en kunnen last krijgen van allergische reacties. Molybdeen helpt je enzymen om deze stoffen af te breken.
Waar zit veel molybdeen in?
Molybdeen is te vinden in veel verschillende voedingsmiddelen. Vooral volkorenbrood, volkoren graanproducten, peulvruchten en noten zijn rijk aan molybdeen. Een molybdeen tekort is gelukkig zeldzaam. Je kunt via je voeding genoeg molybdeen binnenkrijgen. Hierdoor is een aanvulling met supplementen meestal niet nodig. Als supplement kun je molybdeen vooral terugvinden in multivitaminen.
Hoeveel molybdeen heb je nodig?
Omdat molybdeen een spoorelement is heb je er niet veel van nodig. Hoeveel molybdeen je precies moet binnenkrijgen is nog niet helemaal duidelijk; hierover is niet genoeg wetenschappelijk onderzoek beschikbaar. De Gezondheidsraad heeft wel een adequate inname bepaald. Voor volwassenen is dat 65 microgram per dag.
Waar komt molybdeen vandaan?
Molybdeen komt voor in de grond en in planten die uit die grond groeien. Een grazende koe krijgt zijn nodige portie molybdeen door gras te eten. Vervolgens krijg ook jij dit spoorelement binnen door planten en dierlijke producten te eten. Hoeveel molybdeen er precies in je voeding zit, hangt af van de hoeveelheid molybdeen die in de grond aanwezig is.
Hoe wordt molybdeen gemaakt?
Wanneer je voeding eet waar molybdeen in zit, wordt het mineraal via je darmen opgenomen in je bloed. Een deel van het molybdeen wordt opgeslagen in je lever en nieren als voorraadje voor later. Maar het grootste deel wordt omgezet in een molybdeen cofactor. Een cofactor is een hulpstof die enzymen activeert. Deze hulpstof is essentieel omdat enzymen dit nodig hebben om hun functie te kunnen vervullen.
Kortom, molybdeen is onmisbaar voor je gezondheid. Dankzij dit spoorelement kunnen enzymen namelijk hun werk doen!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok
Bronnen: Harvard, Voedingscentrum, IVG