Tips voor als mensen over je persoonlijke grenzen (zijn ge)gaan

Het stellen van je grenzen kan overweldigend zijn en gevoelens van egoïsme of schaamte veroorzaken. Maar onthoud: grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties.

Het is heel normaal om grenzen te stellen in relaties. Het beschermt je tijd, energie en behoeften. Als iemand ze niet respecteert, is het tijd voor actie. Of het nu vrienden, familie, collega's of vreemden zijn: het is belangrijk om te weten hoe je hiermee om kunt gaan zonder een heel drama te veroorzaken.

Het verschil tussen een vage en een duidelijke grens

Het overschrijden van grenzen kan per ongeluk gebeuren of bewust, als iemand bijvoorbeeld jouw grenzen negeert voor hun eigen behoeften. Gelukkig zijn er assertieve en respectvolle manieren om hiermee om te gaan.

Ten eerste moeten grenzen duidelijk zijn:

  • Vage grens - ‘Ik heb nu wat ruimte nodig.’
  • Duidelijke grens -Ik heb de komende 3 à 4 uur voor mezelf nodig om te ontspannen. Als ik eerlijk ben, wil ik liever niet praten tijdens deze tijd. Ik wil graag alleen gelaten worden op mijn kamer totdat ik klaar ben.’

Het verschil is helder, toch? De vage grens is kort door de bocht, zonder enige context. De duidelijke grens vertelt specifiek wat je nodig hebt en wat je van anderen verwacht. Hier is weinig ruimte voor misinterpretatie.

Tips om je eigen grenzen aan te geven

1. Wees duidelijk en assertief

Als je merkt dat iemand je grenzen overschrijdt, wees dan duidelijk en direct over wat je accepteert en niet accepteert. Leg op een kalme en vriendelijke manier uit wat je grenzen zijn, want soms zijn mensen zich er niet van bewust.

2. Blijf kalm

Over die kalme en vriendelijke manier gesproken… Wanneer iemand je grenzen overschrijdt, vooral bij gevoelige onderwerpen, is kalm blijven een uitdaging. Probeer heftige confrontaties te vermijden. Ben je bang dat je ineens toch uit je slof schiet? Stel het gesprek uit naar een rustiger moment.

3. Leer ‘nee’ zeggen

'Nee' is een krachtig woord om je grenzen te handhaven. Het is essentieel om je eigen behoeften te respecteren, zelfs als anderen het niet begrijpen. ‘Nee’ zeggen zonder schuldgevoel doe je zo.

4. Stel duidelijke consequenties

Als iemand herhaaldelijk je grenzen overschrijdt, overweeg dan duidelijke consequenties. Dat kan minder contact betekenen of stel andere voorwaarden voor jullie interacties. Zie het niet als straf, maar als een manier om je eigen welzijn te beschermen.

5. Zoek steun

Het is oké om hulp te vragen. Praat met vrienden, familie of een vertrouwenspersoon over wat er gebeurt en hoe je je voelt. Een externe kijk kan helpen bij het vinden van een oplossing of het bevestigen van je gevoelens over de grensoverschrijding. Dít is waarom je je niet hoeft te schamen als je naar een therapeut gaat.

Duidelijke grenzen aangeven op je werk

Uit Nederlands onderzoek van 2020 blijkt dat mensen met vage werk-privégrenzen vatbaarder zijn voor burn-out en emotionele uitputting. Ook neigen zij vaker naar een ongezondere levensstijl.

Als je leidinggevende niet respecteert dat je werk en privé gescheiden wil houden, moet je opkomen voor jezelf om emotionele uitputting en een burn-out te voorkomen. Als diegene van je verwacht dat je buiten werktijd nog reageert op e-mails, kun je bijvoorbeeld zeggen: ‘Na 17.00 uur ben ik niet beschikbaar. Ik pak de e-mails graag op, op de volgende werkdag.’ Het is belangrijk standvastig te blijven, anders zal je leidinggevende je grenzen blijven overschrijden.

Laat je niet afschrikken

Het stellen van je eigen grenzen kan overweldigend zijn en je kunt gevoelens van egoïsme, schaamte of schuld voelen als je dit niet gewend bent. Onthoud: grenzen zijn essentieel voor gezonde relaties. En vergeet niet waarom je die grens in de eerste plaats nodig hebt.

Bron: PsychCentral

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?