Zo verwerk je een miskraam

Je hoeft de impact van een miskraam niet alleen te dragen.

Een miskraam kan een enorme impact hebben op je leven. Het verlies een plekje geven, kost tijd en aandacht. Toch zijn we vaak geneigd om maar door te gaan – met alle gevolgen van dien. Wij gingen daarom in gesprek met miskraamdeskundige Madelon van Uffelen over welke gevolgen een miskraam kan hebben en hoe je het kunt verwerken.

De impact van een miskraam op je leven

De impact van een miskraam is voor iedereen verschillend en kan op meerdere vlakken tot uiting komen. Van Uffelen merkt op dat het voor sommige vrouwen iets doet met het gevoel van vrouwelijkheid, omdat ze het idee hebben dat hun lichaam faalt. In feite is je lichaam heel slim bezig, omdat het een 'foutje' heeft opgemerkt. Alleen voelt dit niet altijd zo. ‘Je kunt je hierdoor ook schuldig voelen tegenover je partner of gezin, omdat je ze geen nieuw familielid kunt geven’, zegt van Uffelen. Maar wist je dat je er niks aan kunt doen? Dit zijn de kansen op een miskraam.

Rouwen

Een miskraam kan zorgen voor rouw en dit is voor iedereen een individueel proces. ‘Je kunt verdrietig zijn en je op sommige momenten blij voelen – en dit kan naast elkaar bestaan’, zegt van Uffelen. Wanneer je hier geen tijd en aandacht aangeeft, kan dit zorgen voor onderdrukte rouw. Dit heeft invloed op je humeur waardoor je je neerslachtig kunt voelen, maar je kunt ook minder prikkels aan. Je kunt je minder goed concentreren en dit kan invloed hebben op je werk. De miskraamdeskundige heeft zelf situaties meegemaakt waarin dit tot ontslag heeft geleid. Erg heftig, dus!

Eenzaamheid

Bovendien kun je je ook gaan afsluiten voor de buitenwereld. ‘Als het je vrienden, familie of onbekende zwangere vrouwen op straat wel lukt, kan dit erg pijnlijk zijn om onder ogen te komen, zegt van Uffelen. De impact van een miskraam kan uiteindelijk zelfs zorgen voor PTSS (Posttraumatische stressstoornis), maar de miskraamdeskundige verwacht dat er nog veel meer mentale klachten kunnen voortkomen uit miskramen.

Taboe

Ook zit er nog een groot taboe op miskramen. Veel vrouwen hebben het gevoel dat ze niet verdrietig mogen zijn als het kindje nog pril was. Of dat ze nog maar net van hun zwangerschap afwisten. Het gaat er alleen niet om hoever je bent. ‘Het gaat vooral over hoe erg je aan het kindje gehecht was.’ Dus of je nu vijf of zestien weken zwanger was, maakt geen verschil.

Zes tips hoe je een miskraam kunt verwerken

Heb jij een miskraam meegemaakt? Je hoeft het niet alleen te doen. Dit zijn zes tips van de miskraamdeskundige.

1. Omarm alle gevoelens

Hoe je je ook voelt: al je gevoelens mogen er zijn en wees daarin lief voor jezelf. ‘Als je het jezelf gunt om verdrietig te zijn, scheelt dit al de helft’, zegt van Uffelen. Het is ook mogelijk dat je helemaal niet verdrietig bent en dit is ook oké. ‘Ik wil niemand aanpraten dat je iets moet voelen, maar als je merkt dat je heel vlak bent, kan dit ook betekenen dat je (nog) geen contact kunt maken met je gevoel.’

2. Praat erover

Praten helpt echt, dus spreek erover met iemand die je vertrouwt. ‘Als je er niet over praat, loopt uiteindelijk de emmer over. Je kunt dit voorkomen door erover te praten. Op die manier leeg je elke keer een beetje de emmer', zegt van Uffelen. Je hoeft de impact van een miskraam namelijk niet alleen te dragen.

3. Ga schrijven

Als je er liever niet over wil praten, kun je er ook over schrijven. ‘Je kunt een brief schrijven naar het kindje wat er zo kort was of je zet een timer en schrijft alles op zolang de timer loopt.’ Dit heeft volgens de miskraamdeskundige hetzelfde effect als het emmertje. ‘Op die manier leeg je het emmertje, maar je krijgt ook meer inzicht in je eigen denkpatronen.’

4. Verbind je met het kindje

Het kan helpen om je op een bepaalde manier met het kindje te verbinden. Zo kun je een kaarsje aansteken, een gedichtje of de echofoto neerzetten of een plantje planten in de tuin, op het balkon of in de woonkamer. ‘Sommige mensen laten zelfs een tatoeage zetten waardoor ze het kindje letterlijk bij zich dragen’, zegt van Uffelen. Er is van alles mogelijk.

5. Deel het met familie

Als je andere kinderen hebt, wil je je hen er misschien niet mee lastig vallen, maar het kan erg helpen om het met ze te delen. ‘Je brengt rust in het gezin door het bespreekbaar te maken', zegt van Uffelen. Voel je hier dus niet schuldig over.

6. Zoek hulp

Soms heb je een beetje hulp nodig van een professional. Weet daarom dat er miskraamcoaches zijn die jou kunnen verder helpen. Helaas moet je hier wel financieel in staat voor zijn. 'De begeleiding wordt namelijk meestal niet vergoed door de zorgverzekering, maar wel steeds vaker door werkgevers.'

Zo kun je iemand helpen die een miskraam heeft meegemaakt

Maakt iemand in jouw omgeving een miskraam mee? Probeer het gesprek erover dan open te laten. De impact van een miskraam is tenslotte voor iedereen verschillend. Vraag bijvoorbeeld aan iemand hoe het voor diegene is. ‘Je hoeft als omstander niet veel te doen of te zeggen. Het is vooral belangrijk dat je luistert en iemand zijn verhaal laat doen’, zegt van Uffelen. Samen kunnen we het verschil maken!

Wil jij opnieuw zwanger raken na een miskraam? Of ben je al zwanger? Zo hou je je volgens de miskraamdeskundige mentaal staande.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?