Veilig en vertrouwd: dit is waarom je graag in je comfortzone blijft
En zo kom je eruit!
Het is zo lekker veilig en voorspelbaar, die comfortzone. Toch hoor je regelmatig dat je buiten je comfortzone het meeste leert en er vooral regelmatig uit moet stappen. Waarom blijven we het liefst in die veilige bubbel? En misschien wel belangrijker: hoe kom je er gemakkelijk uit?
De comfortzone is veilig en bekend
De comfortzone heeft alles te maken met het bekende: de mensen die je kent, een plek waar je vaak komt, een sport die je regelmatig doet en een gerecht dat je vaak maakt. Het construct ‘comfortzone’ bestaat uit bekendheid en veiligheid. Je comfortzone geeft comfort, zoals de naam al doet vermoeden. Hieronder sommen we een paar voordelen van de comfortzone op, want die zijn er zeker.
Voordelen van de comfortzone
- Je doet veel ervaring op. Wanneer je in je comfortzone blijft, word je bekend met situaties. Op deze manier kom je niet meer voor verrassingen te staan en weet je waar je aan toe bent. Dit kan heel prettig zijn.
- Het boost je zelfvertrouwen. Je weet dat je bepaalde dingen kunt en bent vertrouwd met de situatie, dus je zult je sneller zelfverzekerd voelen. Dit kan ervoor zorgen dat je meer op je gemak bent en je echt jezelf kunt zijn.
- Je loopt weinig risico. Je weet hoe alles werkt en kunt risico's vermijden. Dit betekent dat de kans klein is dat er iets fout gaat.
- Je kunt in de comfortzone weer opladen. Het is soms fijn om je in een bekende en vertrouwde omgeving te vinden of je even terug te krijgen, om zo weer frisse energie te krijgen voor nieuwe situaties.
Het is een cliché, maar wel waar: als je wilt groeien als persoon, zul je vaak toch écht die comfortzone moeten verlaten. Juist van de ervaringen die jou uitdagen, zul je het meeste leren. Hieronder vind je dan ook de nadelen van de comfortzone en waarom het goed is om eruit te stappen.
Nadelen van de comfortzone
- Het houdt groei tegen. Als je stil blijft staan, gebeurt er niks. Binnen je comfortzone is het veilig en vertrouwd, maar er is weinig beweging.
- Zonder risico gebeurt er niks. Juist door nieuwe dingen te proberen, word je goed in iets nieuws. Wie weet ontdek je wel compleet nieuwe talenten...
- Je ontneemt jezelf de kans om nieuwe vaardigheden op te doen. Dit sluit aan bij het vorige punt: als je niets nieuws probeert, ontwikkel je geen nieuwe skills.
- Je comfortzone blijft beperkt. Misschien nog wel de belangrijkste: door buiten je comfortzone te stappen, verbreed je je horizon. Je raakt steeds meer vertrouwd met nieuwe situaties die ook steeds minder stressvol gaan aanvoelen.
Balans
Conclusie: er zijn tijden van binnen je comfortzone blijven en er zijn tijden van eruit stappen. Je hoeft je niet altijd op nieuw terrein te begeven, maar het is wel goed om jezelf regelmatig uit te dagen. Vergis je niet: dit hoeft niet ingewikkeld te zijn. Een goed begin is om je bewust te zijn van je eigen comfortzone en je eigen grenzen. En voor de rest is het - en dat is misschien makkelijk gezegd - vooral doen. Pas wanneer je iets hebt geprobeerd weet je hoe het was. Valt het tegen? Dan weet je in ieder geval dat het niet voor jou is weggelegd en kun je door naar de volgende uitdaging!
Vind je het moeilijk om jouw comfortzone te visualiseren? In dit artikel legt een psychotherapeut je uit hoe je jouw comfortzone kunt bepalen.
4 handige tips voor buiten je comfortzone
Als je besluit buiten je comfortzone te treden of in een situatie terecht komt waar je niet echt bekend bent, kan het fijn om wat houvast te hebben. Wij bieden je 4 handige tips die jou helpen om je ook buiten je comfortzone zo fijn mogelijk te voelen!
1.Wees voorbereid
Deze tip is makkelijk te verwezenlijken. Als je weet dat je bijvoorbeeld een presentatie gaat geven en dit spannend vindt, neem dan van te voren een flesje water mee, zodat je geen droge keel krijgt. Draag comfortabele kleding waar je je goed in voelt. Zo zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit!
2. Bedenk waar je het voor doet en plaats in perspectief
Binnen je comfortzone is het comfortabel en makkelijk. Toch is het goed voor op de lange termijn om er eens uit te treden. Als je op het punt staat om je in een nieuwe situatie te bevinden, kan het helpen om na te gaan waar het goed voor is: je gaat er veel van leren. Bovendien helpt het vaak om het in perspectief te plaatsen.
3. Beloon jezelf
Ben je uit je comfortzone gestapt en heeft het je veel energie gekost? Beloon jezelf dan eens met wat me-time. Het is heel logisch dat je je vermoeid voelt nadat je nieuwe dingen hebt geprobeerd, dus het is dan ook goed om jezelf weer even op te laden. Sla een goed boek open, zet een leuke film aan of maak een lekker kopje thee. Zoals hierboven beschreven; het gaat om de balans.
4. Maak het niet te zwaar
Blijf bedenken: het hoeft niet allemaal in één keer. Ook hoef je niet grote stappen te ondernemen, en kunnen ook kleine stappen een verschil maken. Vind je het eng om in je eentje naar de sportschool te gaan? Vraag eerst dan eens of iemand met je mee wilt. Vervolgens kun je het geleidelijk opbouwen en zul je zien dat je ook alleen kunt gaan sporten.
Bron: https://www.waldenu.edu/programs/psychology/resource/the-pros-and-cons-of-comfort-zones
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?