Alles wat je moet weten over het mineraal mangaan
Het mineraal mangaan is onmisbaar voor je gezondheid. Dit is waarom!
Mangaan, heb jij er al eens van gehoord? Mangaan is klein maar fijn, want hoewel je niet veel nodig hebt van dit mineraal, is het onmisbaar voor je gezondheid. Het speelt namelijk een rol bij belangrijke functies in je lichaam. Hier lees je alles wat je moet weten over mangaan.
Wat is mangaan?
Mangaan is een essentieel spoorelement: een mineraal waarvan je lichaam maar een kleine hoeveelheid nodig heeft. Mangaan is onmisbaar voor de gezondheid, omdat het betrokken is bij de verwerking van koolhydraten, eiwitten en vetten door enzymen. Daarnaast fungeert mangaan als antioxidant, waardoor het onze cellen beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Wat doet mangaan in je lichaam?
Mangaan heeft een aantal wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:
- Mangaan draagt bij aan de vorming van bindweefsel
- Mangaan is goed voor het kraakbeen
- Het bevordert de energiestofwisseling
- Het helpt bij de bescherming van gezonde cellen en weefsels
- Mangaan speelt een rol bij de botaanmaak
Wat doet mangaan in voeding?
Ons lichaam kan zelf geen mangaan aanmaken, dus we moeten dit mineraal binnenkrijgen via onze maaltijden. Minder dan tien procent van het mangaan uit voeding wordt opgenomen door je lichaam. Dat lijkt misschien weinig, maar maak je geen zorgen! Als je gezond en gevarieerd eet krijg je genoeg mangaan binnen.
Maar waar zit mangaan in? Het mineraal is met name te vinden in volkorenbrood, volkoren graanproducten, noten, peulvruchten, groente en fruit. Er zijn ook verschillende supplementen waar mangaan in zit. Zo wordt het vaak toegevoegd aan multivitaminen, antioxidantpreparaten en supplementen voor botten en gewrichten. Een mangaan supplement zonder andere toegevoegde vitaminen en mineralen komt niet veel voor.
Is mangaan goed voor gewrichten?
Mangaan is goed voor het bindweefsel in je botten en kraakbeen. Kraakbeen is een belangrijk onderdeel van je gewrichten en komt voor aan de uiteinden van je botten. Het is een soort kussentje tussen de botuiteinden en zorgt ervoor dat je soepel kunt bewegen. Mangaan draagt bij aan de normale vorming van bindweefsel in bot en kraakbeen.
Wat is mangaantekort?
Bij mensen die gezond zijn en voldoende eten komt mangaantekort niet voor. De Gezondheidsraad adviseert ongeveer 3 milligram mangaan per dag voor volwassenen. Er is weinig duidelijk bewijs voor deze hoeveelheid. Zie de 3 milligram daarom als richtlijn voor wat je ongeveer nodig hebt, niet als doel.
Mangaantekort symptomen:
Over de symptomen van een mangaantekort is weinig bekend. In een experimentele studie, waar mensen een mangaanarm dieet volgden, zagen onderzoekers huidproblemen. Bij proefdieren ontdekten ze ook problemen in de hersenen en het skelet door een tekort aan mangaan.
Is te veel mangaan schadelijk?
Mangaan is een natuurlijk element dat nodig is in het lichaam. Je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig. Als je te veel mangaan binnenkrijgt via voeding of supplementen kun je last krijgen van vervelende bijwerkingen. Gelukkig komt dit zelden voor.
Bijwerkingen mangaan teveel:
- Motorische klachten
- Psychische klachten
Niet alleen in je lichaam, maar ook daarbuiten heeft mangaan een functie. Zo wordt het ook gebruikt als metaal in staalproductie, batterijen, landbouw als voedingsstof, en in verf- en glasproductie. Dit is belangrijk om te weten, omdat langdurige blootstelling aan mangaan het zenuwstelsel kan beschadigen. Bijvoorbeeld als je, door een bepaald beroep, veel mangaan stof en dampen inademt.
Bronnen: IVG, voedingscentrum
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?