Waarom je op moet passen met het drinken van veel groene thee
Groene thee gezond? Jazeker! Al zitten er wel wat haken en ogen aan.
Groene thee is de held onder de drankjes voor je gezondheid, toch? Absoluut! Groene thee is fantastisch, maar drink er liever niet te veel van. Wist je namelijk dat te veel van dit groene drankje een (kleine) keerzijde heeft?
Voordelen van groene thee
Laten we eerst die glansrijke voordelen van groene thee aanstippen. Het zit vol met antioxidanten, bekend als catechinen, die een superboost geven aan je immuunsysteem en je lichaam helpen zich te ontdoen van al die nare vrije radicalen. Dit gaat celbeschadiging tegen, wat de algehele gezondheid van je cellen verbetert. Het kan ook je hartgezondheid een duwtje geven, aangezien je cholesterolgehalte verlaagt en je bloeddruk stabiel blijft. Het kan zelfs helpen bij het voorkomen van bepaalde hartziekten. Tot slot wordt groene thee vaak genoemd als het drankje om je stofwisseling te bevorderen. Kortom: groene thee is hartstikke gezond, geen twijfel over mogelijk.
Waarom moet je oppassen met groene thee?
Maar hier komt de twist: die catechinen in groene thee kunnen op den duur de opname van ijzer blokkeren. Het gaat dan met name om de opname van non-heemijzer, dat is het ijzer uit plantaardige bronnen. Vooral wanneer je een lekker kopje thee drinkt rond de maaltijd. En ja, dat kan een probleem zijn als je een ijzertekort hebt.
Dus, wat nu? Betekent dit dat je je theekopje in de prullenbak moet kieperen? Natuurlijk niet! Er zijn manieren om dit te omzeilen. Timing is dé truc. Probeer groene thee los te koppelen van je maaltijden, vooral als je een plantaardig dieet volgt en je ijzer uit niet-dierlijke bronnen haalt. Zo geef je je lichaam de kans om het waardevolle ijzer uit je maaltijd goed op te nemen zonder dat de theecatechinen in de weg te zitten.
Heb ik een ijzertekort?
Vooral als je je herkent in de symptomen van een ijzertekort. Bij vrouwen en vegans of vegetariërs komt een tekort aan ijzer regelmatig voor, wat tot vermoeidheid, kortademigheid, haaruitval en verschillende andere kwalen leidt.
Eet daarnaast meer voedingsmiddelen die vitamine C bevatten. Deze specifieke vitamine helpt je lichaam om non-heemijzer beter op te nemen, zélfs als je groene thee drinkt. Vitamine C zit onder meer in spinazie, aardappelen, paprika en kiwi. Benieuwd welke voedingsmiddelen je nog meer aan je dieet kunt toevoegen? Hier vind je een lijstje met producten die boordevol vitamine C zitten. Thank us later! Een andere optie? Kies voor supplementen met vitamine C om je ijzerabsorptie een boost te geven.
Hoeveel is (te) veel groene thee?
Wat als "te veel" wordt beschouwd, kan variëren afhankelijk van individuele gevoeligheden, gezondheidstoestanden en de cafeïnegevoeligheid van een persoon.
Tijdens een onderzoek naar het verband tussen groene thee en ijzertekort of bloedarmoede spreken ze over proefpersonen die 1,5 liter groene thee per dag dronken. Dat is behoorlijk veel, daarom wordt over het algemeen geadviseerd om niet meer 3 à 4 kopjes (groene) thee per dag te nuttigen.
Dus, mag ik nu wel of geen groene thee drinken?
Kortom, groene thee is geweldig, maar als je worstelt met een ijzertekort, kan het een idee zijn om eens goed te kijken naar het moment waarop je de groene thee drinkt. Drink het liever niet rond etenstijd, maar op andere tijdstippen gedurende dag. Zo kun je nog steeds genieten van je favoriete cuppa zonder je ijzergehalte te laten kelderen.
Het is verstandig om groene thee te beperken of te vermijden als je te kampen hebt met een ijzertekort, zwangerschap (wegens cafeïne), menstruatie (door ijzerverlies), of als je medicatie gebruikt voor angststoornissen of hartaandoeningen.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?