Bloedarmoede: dit zijn de symptomen, oorzaken en behandelingen

De symptomen verschijnen vaak, maar worden niet snel gelinkt aan bloedarmoede. Laten we daarom de belangrijkste feiten eens op een rij zetten.

Ben je erg vermoeid, voel je je vaak flauw en blijven je handen en voeten - wat je ook doet - steenkoud? Deze drie klachten kunnen een gezamenlijke oorzaak hebben. Ooit gehoord van bloedarmoede? In dit artikel vertellen we je wat het precies is, wat je er zelf tegen kunt doen en wanneer je echt aan de bel moet trekken.

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede, ook bekend als anemie, is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer het aantal rode bloedcellen in het bloed te laag is of wanneer de rode bloedcellen niet voldoende hemoglobine bevatten. Dit is een eiwit dat zuurstof van je longen naar andere delen van je lichaam transporteert. Dit tekort aan zuurstof kan leiden tot vermoeidheid en andere symptomen die je dagelijks leven beïnvloeden.

Symptomen van bloedarmoede

De symptomen van bloedarmoede zijn niet mals en kunnen enorm variëren. Om je toch wat meer duiding te geven, zetten we enkele veelvoorkomende tekenen op een rij:

Oorzaken van bloedarmoede

De reden waarom je misschien bloedarmoede hebt, is soms lastig te achterhalen omdat er meerdere factoren meespelen. Ga ze allemaal na en hopelijk vind je de oorzaak van jouw klachten.

IJzertekort

Het hebben van een ijzertekort is één van de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede en kan optreden door onvoldoende ijzerinname of bloedverlies. Het verband tussen bloedarmoede en ijzertekort is best ingewikkeld, so let's keep it simple:

Bloedarmoede en ijzertekort zijn als goede vrienden in je lichaam die niet zonder elkaar kunnen. Dat zit zo: je bloed heeft rode bloedcellen nodig om zuurstof door je lijf te vervoeren. Deze cellen hebben een soort 'brandstof' nodig en dat is ijzer. Zonder genoeg ijzer kunnen er minder rode bloedcellen worden gemaakt, wat kan leiden tot bloedarmoede.

Vitaminegebrek

Sommige vitaminen, zoals vitamine B12 en foliumzuur (vitamine B9), zijn belangrijk voor de productie van gezonde rode bloedcellen.

Als je niet genoeg van deze vitaminen binnenkrijgt, kunnen je rode bloedcellen rare vormen aannemen of niet goed werken. Dat kan leiden tot bloedarmoede, omdat je lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft om zuurstof door je lijf te transporteren. Het is dus belangrijk om een gevarieerd dieet te hebben zodat je genoeg vitaminen binnenkrijgt.

Chronische ziekten

Onderliggende gezondheidsproblemen zoals nieraandoeningen, kanker of auto-immuunziekten kunnen ook bloedarmoede veroorzaken. Vraag hierover extra informatie aan je arts.

Erfelijkheid

Sommige vormen van bloedarmoede zijn genetisch bepaald en worden bijvoorbeeld doorgegeven van ouders op kinderen. Zo zijn er genetische aandoeningen zoals sikkelcelanemie en thalassemie, waarbij een persoon abnormale rode bloedcellen heeft vanwege een verandering in hun genen.

Behandelingen voor bloedarmoede

Hoe bloedarmoede wordt behandeld, hangt af van de oorzaak en ernst van de aandoening. Mogelijke opties zijn:

IJzersupplementen

    Als de bloedarmoede wordt veroorzaakt door een ijzertekort, kunnen supplementen worden voorgeschreven om het tekort aan te vullen. Wanneer je dan genoeg ijzer in je lichaam hebt, worden de klachten van bloedarmoede als het goed is vanzelf minder. Ga voor advies langs de huisarts.

    Dieetveranderingen

    Het aanpassen van je dieet om meer ijzer, vitamine B12 en foliumzuur binnen te krijgen, kan helpen bij bepaalde vormen van bloedarmoede. Doe dit altijd in overleg met je huisarts of een voedingsdeskundige.

    Medicatie

    In sommige gevallen kunnen artsen medicijnen voorschrijven om de productie van rode bloedcellen te stimuleren.

    Behandeling van onderliggende aandoeningen

    Als bloedarmoede wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte, is het cruciaal om die aandoening (eerst) te behandelen.

    Wanneer moet je aan de bel trekken?

    Het is essentieel om medische hulp te zoeken als je symptomen van bloedarmoede ervaart. Vooral als de symptomen ernstig zijn, langdurig aanhouden of gepaard gaan met andere onverklaarbare gezondheidsproblemen, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen.

    Bloedarmoede kan invloed hebben op je algehele gezondheid, daarom is het belangrijk om de oorzaak vast te stellen en een passende behandeling te krijgen.

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?