Handige tips voor leven in meer groen!
Mother Nature Knows Best. Meer natuur voor jouw shot geluk.
Krakende bladeren onder je voeten, frisse lucht in je longen en de geur van de aarde in je neus. Bomen die ruisen op de achtergrond, het gevoel alsof er een gewicht van je schouders valt. Waarom voel je je zo lekker als je in de natuur bent? WH zocht het voor je uit. Voor jou hebben we dé tips om meer te leven in de natuur.
De natuur doet je goed. Dat wist je waarschijnlijk al. Op welke manier tijd in de natuur doorbrengen je welzijn en gezondheid beïnvloedt, is een vraag waar wetenschappers zich al jaren mee bezighouden. Frisse lucht en bewegen in de buitenlucht brengt allerlei gezondheidsvoordelen. Het lijkt erop dat de natuur niet alleen fysiologische, maar ook psychologische en zelfs spirituele aspecten met zich meebrengt.
Het effect van groen
Waarschijnlijk zoek ook jij wanneer je een rondje gaat hardlopen, of een wandeling maakt met je familie, de natuur op. Onbewust associeren we de natuur met rust en heeft de natuur dus invloed op je gemoedstoestand. Voldoende groen in je omgeving blijkt uit onderzoek van omgevingspsycholoog, dr. Sjerp de Vries van de Wageningen Universiteit, een stressverlagend effect te hebben. Zo hebben mensen die voldoende de natuur opzoeken, minder last van hart-en-vaatziekten, depressies of angststoornissen. Zoek dus vaker de natuur op of "vergroen" je omgeving.
Deel van een groter geheel
Volgens boswachter Marieke Schatteleijn maakt de natuur je gezonder, creatiever en blijer. 'Tijd doorbrengen in de natuur zorgt ervoor dat je je onderdeel voelt van de wereld om je heen en zet het dingen in perspectief'. Zo kan in de natuur zijn, volgens Schatteleijn, je onderdeel van iets groots laten voelen. Waardoor dingen die "zwaar" kunnen voelen beter te relativeren zijn. Daarnaast is de natuur eén van de weinige omgevingen met weinig (visuele) prikkels. En zijn we niet alleen mentaal, maar ook fysiek verbonden met de natuur - dankzij bacteriën. In de aarde en in planten zitten bacteriën die we inademen en meedragen op onze huid. Conclusie: de natuur zit letterlijk in ons. Deze bacteriën zijn dus een onderdeel van het microbioom (darmflora) en hebben daardoor invloed op je immuunsysteem.
In de natuur zijn is dus onwijs goed voor allerlei lichamelijke processen. Wil jij ook meer natuur in je dagelijkse leven en een gezonder microbioom? Boswachter Marieke Schatteleijn geeft tips!
- Neem meer planten in huis en beplant je balkon – zoveel mogelijk inheems.
- Zorg dat je huid in contact komt met planten, werk in de (gemeenschappelijke) tuin.
- Zet ’s nachts je raam open: door in te ademen verrijk je je microbioom.
- Eet planten. Vezels voeden de bacteriën in je darmen en de polyfenolen dragen bij aan een gezonde darmflora.
- Loop een blotevoetenpad! Zo heb je veel contact met de aarde.
- Leg een (gemeenschappelijke) moestuin aan. Zo vang je twee vliegen in één klap: een gezonde hobby én biologisch eten. Heerlijk!
Wil jij nog meer lezen over waarom de natuur zo'n fijne invloed heeft voor jouw fysieke en mentale gezondheid? In het nieuwe nummer lees je hier alles over!