Pretty privilege: wie mooi is, profiteert

Zorgt een mooi koppie voor betere kansen?

In films, op tv, op de reclameborden in de stad en op sociale platforms; vaak zijn het mooie mensen die in beeld worden gebracht. Niet alleen in de media lijken aantrekkelijke mensen vaak een streepje voor te hebben, ook in het ‘echte’ leven werkt het voordelig als je een mooi koppie hebt. Dit fenomeen - waarbij aantrekkelijke mensen anders worden behandeld op basis van hun uiterlijk - wordt ook wel pretty privilege genoemd. Wat is pretty privilege en waar komt het voor?

Conventioneel aantrekkelijk

De term pretty privilege verwijst naar de maatschappelijke voordelen die ‘conventioneel aantrekkelijke’ mensen kunnen hebben. Mooie mensen zouden dus anders worden behandeld en waargenomen dan mensen met een minder mooi uiterlijk. Omdat ‘mooi’ een behoorlijk subjectief begrip is, gebruikt men de term ‘conventioneel aantrekkelijk’. En hoewel het tussen culturen kan verschillen wat als aantrekkelijk wordt gezien, zijn er een aantal eigenschappen die tot het gezamenlijke schoonheidsideaal behoren. Zo wordt een symmetrisch en conventioneel gezicht als het meest aantrekkelijk gezien. Hoe meer je tot het standaard perfecte plaatje hoort, des te meer voordelen je ervan zult hebben.

De voordelen van mooi zijn

Welke voordelen heeft het mooie uiterlijk dan precies? Dit heeft vooral te maken met de connotaties en aannames die mensen hebben bij een mooi persoon. Een mooi gezicht linken mensen snel (onbewust) aan betrouwbaarheid, moraliteit, intelligentie, zelfvertrouwen en meer. Dit wordt in de psychologie ook wel het ‘halo’-effect genoemd: wanneer iemand één positieve eigenschap bezit (schoonheid), wordt er door anderen aangenomen dat diegene ook andere positieve eigenschappen heeft. Op deze manier wordt een mooi persoon als intelligent of sociaal gezien, wordt hij of zij sneller benaderd en eerder vertrouwd.

Pretty privilege in het werkleven

Pretty privilege gaat verder dan alleen de sociale context. Ook in het werkleven en het onderwijs is het terug te zien. Amerikaans onderzoek toonde aan dat aantrekkelijke personen sneller worden aangenomen en een promotie krijgen. En bovenal: ze verdienen meer. Hoewel dit onderzoek in Amerika plaatsvond en dus niet direct over de Nederlandse bevolking gaat, suggereert het wel dat pretty privilege daadwerkelijk bestaat. Ook in het onderwijs gaat dit op, en lijken mooie studenten betere cijfers te ontvangen.

Paradox

Hoewel er dus daadwerkelijk voordelen lijken te zijn wanneer je aan het schoonheidsideaal voldoet, kan dit ook nadelen met zich meebrengen. Zo wordt schoonheid soms met oppervlakkigheid geassocieerd; er ligt namelijk een focus op het uiterlijk. De voorsprong in het werkleven en het sociale leven kan daarmee ook averechts werken: anderen nemen het je kwalijk. Het creëert dan misschien wel goede kansen, het leidt aan de andere kant ook tot vijandigheid van anderen.

Kijk naar het innerlijk

Wie mooi is, profiteert, over het algemeen gezien. Niet alleen worden mensen die minder aan het schoonheidsideaal voldoen anders behandeld, het zorgt ook voor oppervlakkigheid. In een ideale wereld word je in het sociale leven maar ook in het werkveld op prestatie en talent beoordeeld. Dus laten we daar met z’n allen naar streven en wat verder kijken dan het uiterlijk!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?