Lichamelijke klachten belemmeren de prestaties van de helft (!) van alle werkenden

Maar veel werknemers houden dit geheim omdat ze dit niet met hun werkgever durven te delen. Taboe op gezondheid op de werkvloer dus!

Werkend Nederland staat onder druk van lichamelijke klachten, blijkt uit een pittig onderzoek onder 1.025 Nederlandse werknemers in loondienst. Bijna de helft, zo’n 49 procent, geeft aan weleens op het werk te haperen vanwege fysieke ongemakken. Maar nog interessanter (en misschien wel heftiger) is dat 3 op de 10 werknemers het oncomfortabel vinden om hierover met hun baas te praten.

Taboe op gezondheid op de werkvloer

Vooral vrouwen lijken harder getroffen te worden dan mannen. Zo'n 55 procent van de vrouwen voelt de impact van gezondheidskwesties op het werk, een flinke tien procent meer dan bij mannen. Opvallend genoeg lijken jongere werknemers, vooral degenen onder de dertig, het lastiger te vinden om openlijk te praten over hun lichamelijke gesteldheid op het werk. Zij doen alsof er niets aan de hand is, terwijl ze stiekem regelmatig fysieke klachten ervaren. Bij de oudere garde van zestig plus ligt dit percentage een stuk lager, op slechts 15 procent.

Volgens Jacco Vingerling van Bowers & Jackling, het bedrijf dat het onderzoek uitvoerde, kan ervaring op de werkvloer de drempel verlagen om persoonlijke zaken met de baas te bespreken. 'Maar laten we eerlijk zijn', voegt hij daaraan toe, 'jonge werknemers hebben dringend behoefte aan een omgeving waarin ze vrijuit kunnen praten over hun welzijn.'

Een gezonde werksfeer creëren

In de wereld van hybride werken, toenemende individualiteit en een concurrerende arbeidsmarkt is het voor werkgevers en werknemers belangrijk om te denken aan verbondenheid: een gezonde werksfeer waarin mensen zich goed voelen met elkaar en de organisatie, allemaal in een veilige omgeving.

De resultaten laten helaas zien dat er nog altijd een taboe ligt op het delen van fysieke klachten met werkgevers. Toch lijkt ruim 80 procent van de werknemers bereid te zijn om hun baas in te lichten over hun fysieke toestand. De vrouwen voeren hierin de boventoon met 85 procent. En ongeveer zeven op de tien werknemers zijn ook niet bang om hun werkgever om hulp te vragen als ze fysieke problemen ervaren. Toch zijn jongeren tot dertig jaar minder happig om dit te doen, met slechts 59 procent die deze stap zou zetten. Hoe zit dat dan?

Interesse tonen in elkaar

Vingerling onderstreept het belang van openheid: 'Het is geweldig om te zien dat zoveel werknemers de moed hebben om dit te delen', zegt hij. 'Samen met werkgevers kunnen ze op zoek naar oplossingen. Werkgevers moeten verder kijken dan enkel de werkvloer en zich richten op het algehele welzijn van hun personeel om een gezonde en ondersteunende omgeving te creëren.'

Het probleem lijkt 'm te zitten in de openheid over gezondheid op de werkvloer. Het onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat een groot deel van de werknemers hier behoefte aan heeft, maar uit de overige cijfers blijkt dat dit haast niet gebeurt. Meer dan tachtig procent waardeert het als hun werkgever interesse toont in hun fysieke gesteldheid en 60 procent zou graag ondersteuning ontvangen als dat nodig is.

Daarom roept Vingerling werkgevers op verantwoordelijkheid te nemen: 'Het wordt tijd om werknemers te zien als unieke individuen, niet enkel als pionnen in een arbeidspool. Werkgevers die écht geïnteresseerd zijn in het welzijn van hun personeel, kunnen bijdragen aan een gezondere en ondersteunende werkomgeving.'

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?