Slow running is helemaal hip: wat is het en is het echt zo gezond?

Guess what! Het blijkt zelfs gezonder te zijn dan het 'normale' hardlopen.

Langzaam slenteren door het bos is niet langer een teken van sufheid, maar eerder de nieuwste trend in de wereld van hardlopen. Slow running blijkt niet alleen trendy te zijn, want traag hardlopen heeft ook tal van gezondheidsvoordelen die het écht de moeite waard maken.

Waarom iedereen traag zou moeten hardlopen

Voor degenen die een afkeer hebben van hardlopen, kan het zijn dat je jezelf elke keer compleet uitput. Een bonkend hart, happend naar adem en een gezicht roder dan een tomaat - het is logisch dat je na een paar pogingen afhaakt. Maar er is goed nieuws: slow running blijkt op meerdere manieren zelfs gezonder te zijn dan het 'normale' hardlopen. En het beste van alles? Iedereen kan het doen - zelfs als je nog nooit hardloopschoenen hebt aangeraakt.

Wat is slow running?

Bij slow running ligt het hardlooptempo beduidend lager dan bij een intensieve hardloopsessie. Als je normaal gesproken ongeveer 15 kilometer per uur rent, zal je bij slow running een tempo van 9 tot 11 kilometer per uur aanhouden. Hierdoor blijft je hartslag ook aanzienlijk lager. Toch is dat helemaal niet erg.

Het handhaven van een lage hartslag is juist essentieel bij slow running. Er zijn vijf hartslagzones (meer daarover lees je in dit artikel) die de intensiteit van een training aangeven. Slow running valt ongeveer tussen deze twee zones in. Je hartslag is dan hoger dan bij rustig fietsen of stevig wandelen, maar lager dan tijdens intensieve hardloopsessies of wielrennen.

Gezondheidsvoordelen van slow running

Het handhaven van een lage hartslag heeft aanzienlijke voordelen. Ten eerste bouw je op een veilige manier conditie en duurvermogen op. Als je elke week streeft naar een klein beetje verbetering, ben je na een heel jaar hardlopen aanzienlijk sneller. Veel mensen maken echter de fout om meteen 10 tot 25 procent sneller te willen lopen. Dit is je lichaam niet gewend, waardoor blessures op de loer liggen.

Een langzame opbouw stelt je lichaam in staat effectief te herstellen tussen de trainingen door. Dit betekent dat je vaker kunt hardlopen. Het is niet alleen gunstig voor beginners, maar ook voor ervaren hardlopers. Dan kun je tijdens belangrijke momenten pas echt uitblinken.

Goed voor je brein

Verder kun je bij een lager tempo beter letten op je looptechniek, zoals de landing en afzet van je voet, waardoor je uiteindelijk een betere hardloper wordt. Maar slow running biedt niet alleen lichamelijke voordelen. Ook je mentale gezondheid verbetert erdoor. Je bevindt je buiten (misschien wel in de natuur) en krijgt vitamine D binnen, wat goed is voor je humeur. En doordat je vaak langer aan het lopen bent, heb je meer kans op een zogenoemde runner's high. Je bereikt dan een staat van euforie tijdens het hardlopen.

Iedereen kan slow running proberen

Hier zijn enkele tips als je net begint met slow running (of hardlopen):

  • Begin rustig - Start je run met een rustig tempo, zodat je je lichaam de kans geeft op te warmen.
  • Warm-up en cooldown - Besteed tijd aan een goede warming-up en cooling-down. Dit kan door middel van stretching of een paar lichte oefeningen.
  • Focus op ademhaling - Adem diep in en uit. Probeer je ademhaling te synchroniseren met je stappen.
  • Loop ontspannen - Houd je lichaam ontspannen tijdens het lopen. Zorg voor een goede loophouding en vermijd knijpen. Dit voorkomt blessures.
  • Bouw geleidelijk op - Als je net begint met slow running, bouw dan geleidelijk op.
  • Luister naar je lichaam - Luister altijd naar je lichaam. Als je pijn ervaart, neem dan rust. Ga wandelen of sla een dag over.
  • Varieer je routes -Verander je hardlooproutes om het interessant te houden en om verschillende delen van je omgeving te verkennen. Dit kan ook helpen om mentale vermoeidheid te voorkomen.
  • Gebruik de juiste schoenen - Draag hardloopschoenen die geschikt zijn voor jouw voettype en loopstijl.
  • Geniet ervan - Onthoud dat slow running niet alleen gaat om prestaties, maar ook om plezier. Geniet van de buitenlucht, de natuur en de endorfines die vrijkomen tijdens het hardlopen.

Dus waar wacht je nog op? Trek die hardloopschoenen aan en ontdek de wereld van slow running!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?