Is een hele skincare-routine van 10 stappen wel écht goed voor je huid?

Dermatoloog Marjolein Leenarts benadrukt dat overmatig gebruik van huidverzorging op een gezonde huid niet nodig is en zelfs negatieve gevolgen kan hebben.

In een wereld waar sociale media de normt dicteert en influencers skincare-routines van tien stappen als de heilige graal aanprijzen, rijst de vraag of al dat smeren daadwerkelijk goed is voor onze huid.

Een recente video op TikTok van NOS Stories, waarin meiden hun uitgebreide skincare-routines bespreken, is viraal gegaan. Met ruim 670.000 weergaven en uiteenlopende reacties, wordt de discussie aangewakkerd: is een uitgebreide skincare-routine echt zo essentieel?

Meer smeren voor meer geld

Dermatoloog Marjolein Leenarts, werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis en oprichter van het huidverzorgingsmerk Drs. Leenarts, werpt haar kritische blik op deze trend. In haar onderzoek onder Nederlandse vrouwen tussen de 18 en 75 jaar en hun skincare gebruik, ontdekte ze dat we steeds vroeger beginnen met smeren en bereid zijn steeds meer geld uit te geven aan skincare. Maar wat blijkt? Volgens Leenarts is het gebruik van veel huidverzorging op een gezonde huid niet altijd noodzakelijk. Bovendien kan het zelfs negatieve gevolgen hebben.

Uitgebreide skincare-routine van 10 stappen

Een belangrijke kwestie in het debat over skincare is de trend van een uitgebreide routine met talloze stappen. Instagram en TikTok staan vol met GRWM (get ready with me) -video's en tips over serums en oliën. Deze video's hebben veel impact op jonge kijkers, want zij schaffen dezelfde producten zonder nadenken aan. Maar is zo'n uitgebreide skincare-routine van tien stappen echt nodig? Welke huidverzorgingsproducten kun je bijvoorbeeld schrappen?

We lijken dus steeds vroeger te beginnen met huidverzorging. De jongste leeftijdsgroep, van 18 tot 24 jaar, geeft aan hier tussen de 10 en 15 jaar oud al mee te zijn begonnen. Baat het niet dan schaadt het niet, zou je denken. Toch denkt Leenarts daar heel anders over. Zij waarschuwt dat overmatig gebruik van skincare niet alleen zonde van het geld is, maar ook kan leiden tot allergieën. 'Je kunt allerlei allergieën ontwikkelen voor ingrediënten zoals parfum. Het onnodig smeren van allerlei huidverzorging heeft ook invloed op je natuurlijke huidbarrière. Hier wordt tegenwoordig veel onderzoek naar gedaan.' Leenarts pleit daarom voor een eenvoudigere benadering: 'Less is more wat mij betreft.'

Antirimpelcrème schrappen

Vroegtijdig beginnen met smeren met antirimpelcrème zou het krijgen van rimpels voorkomen of achteraf minimaliseren. Niet voor niets dat uit het onderzoek blijkt dat 10 procent van de 18 tot 24-jarigen dagelijks antirimpelcrème gebruikt. Toch is dit zonde van je geld. Volgens dermatoloog Leenarts is het krijgen van rimpels grotendeels genetisch bepaald. Ook spelen externe factoren zoals blootstelling aan de zon en roken een veel grotere rol dan het smeren van een antirimpelcrème.

Wat werkt wel? 'Het enige wat bewezen tegen rimpels werkt, is de huid beschermen tegen UV-blootstelling. Zonnebrandcrème dus, of dagcrème met een factor', zegt Leenarts. Kortom: het smeren van anti-aging crèmes heeft voornamelijk effect op je portemonnee.

Slimme marketing

Het onderzoek onthult ook dat er vooral zoveel verschillende huidverzorgingsproducten bestaan, omdat het simpelweg meer geld oplevert. Het is pure marketing en heeft niks met de echte behoeften van de consument te maken. Met serums, toners, maskers en aantrekkelijke verpakkingen wordt de consument verleid tot aankopen. In plaats van te zwichten voor de verleiding van complexe skincare-routines, benadrukt Leenarts het belang van aandacht voor de huid met zorgvuldig gekozen producten op basis van individuele behoeften. 'Jezelf reinigen met een zachte cleanser en beschermen tegen de zon is vaak al voldoende voor een gezonde huid.'

Dus, terwijl de skincare-trend blijft groeien op sociale media, suggereert het onderzoek en de expertise van dermatoloog Marjolein Leenarts dat het misschien tijd is om terug te keren naar de basis van huidverzorging en te erkennen dat meer niet altijd beter is.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?