Alles wat je wilt weten over acne
Heb je last van acne en voel je je hier onzeker over? Dermatoloog Robert van der Leest vertelt je alles over acne en welke behandelmethodes er zijn.
Het is iets waar best veel mensen mee te maken hebben: acne. Helaas is het vaak genoeg een raadsel waar acne nou precies vandaan komt. Dermatoloog bij het Spaarne Gasthuis Robert van der Leest vertelt je in dit artikel het een en ander over dit onderwerp.
Wat is acne precies?
‘Acne is een huidziekte die te maken heeft met haarzakjes en talgklieren’, vertelt Van der Leest. Het gaat hierbij om ontstekingen in de huid (vaak in het gezicht, maar ook bij de borst, schouders en rug), die kunnen variëren van puistjes tot mee-eters. ‘Meerdere factoren hebben daarmee te maken’, vult Van der Leest aan. ‘Soms komt het in de familie voor. Maar ook bacteriën, hormonen, stress en roken kunnen voor acne zorgen. Er zijn dus heel veel risicofactoren die meespelen, en het kan ook bij mensen van 25 jaar en ouder voorkomen. Dit heet acne tarda.’ Ook licht hij toe dat er een belangrijk verschil bestaat tussen acne en rosacea: ‘bij acne is er wel sprake van mee-eters en bij rosacea niet. Het is echt een andere huidziekte.’ Acne ectopica (ook wel hidradenitis suppurativa genaamd), is een minder bekende huidziekte waarbij er ontstekingen ontstaan bij de oksels en liezen. Deze huidaandoening veroorzaakt cystes, fistels, littekens en ontstekingen.
Wat zijn de oorzaken?
Wat acne dus zo’n lastige huidziekte maakt is dat er veel oorzaken mogelijk kunnen zijn, en soms is het niet helemaal duidelijk waardoor het precies komt. Naast de bovengenoemde oorzaken kan ook voeding er volgens Van der Leest mee te maken hebben. ‘Uit onderzoek blijkt dat zuivelproducten en ‘snelle koolhydraten’ (snoep, koek, alcohol, wit brood, witte rijst etc.) tot acne kunnen leiden’, aldus Van der Leest. Hij raadt daarnaast aan om af te zien van eiwitpoeder (Whey poeder) als je last hebt van acne, en proteïne uit natuurlijke producten (zoals vlees, vis en peulvruchten) te halen. Deze Whey eiwitpoeders kunnen namelijk acne op de romp veroorzaken. Ook moeten we de invloed van hormonen niet vergeten. Specifiek benoemt Van der Leest dat het hebben van PCOS, het polycysteus-ovarium-syndroom, voor acne kan zorgen. 'Als je last hebt van acne, onregelmatige menstruatie, en mannelijke kenmerken als stemverlaging of haargroei, is het verstandig om je even te laten onderzoeken bij een gynaecoloog’, licht hij toe. Deze link heeft te maken met een hormonale disbalans. Zo kan acne ook een bijwerking zijn wanneer je een Mirena spiraal hebt.
Blijvende littekens
Naast dat het vervelend is om puistjes en mee-eters op je huid te hebben, kunnen deze onzuiverheden er ook voor zorgen dat er littekens ontstaan. Volgens Van der Leest is het met name vanwege littekenvorming belangrijk om acne goed te behandelen. ‘Het verschilt per persoon hoe de huid geneesd. Zo heeft de ene persoon veel acne en maar weinig putjes, en valt bij de andere persoon de acne mee maar zorgt bijna elke ontsteking voor een litteken. Het lastige is dat we in sommige gevallen al op jonge leeftijd medicatie moeten voorschrijven, omdat er al sprake is van littekenvorming.’
Behandelmethodes
Er bestaan veel verschillende behandelmethodes die jou van je acne af kunnen helpen. Zo kun je een behandeling laten doen bij een huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Bij milde acne is het gebruik van diverse gels - zoals benzoylperoxide en adapaleen - een optie. Ook kun je de acne van binnenuit proberen te verminderen, door middel van de anticonceptiepil (dat heeft met de hormoonbalans te maken) en andere medicatie. ‘Bij een antibioticakuur wordt de acne alleen minder tijdens het slikken van de medicatie. Daarna komt het vaak weer terug’, vertelt Van der Leest. ‘Een kuur die meestal een blijvend effect heeft is isotretinoïne (ook bekend als Roaccutane). Dit is een behandeling van meerdere maanden die er bij de meeste mensen voor zorgt dat de acne definitief wegblijft.’ Deze kuur is wel intens en kent een aantal voorwaarden (zo mag je geen alcohol drinken tijdens de kuur, mag je als vrouw niet zwanger worden gedurende de behandeling en ben je gevoeliger voor zonlicht). Als je deze kuur overweegt, raden we je aan om bij de huisarts of dermatoloog langs te gaan.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?