'Op zoek naar gezond' legt uit waarom gezond eten zo moeilijk is.

In een nieuwe driedelige documentairereeks 'Op zoek naar gezond' leggen Renze Klamer, Hanna Verboom en Fidan Ekiz de pijnlijke waarheid over wat we eten en drinken op tafel.

Hoe makkelijk vind jij het om 'gezond' te eten? In een wereld waar voornamelijk ongezonde voeding gepromoot wordt? Waarschijnlijk loop ook jij hier tegenaan! Nederlandse gezondheidsfondsen maken zich al jaren zorgen over die dominante rol van ongezond voedsel in ons dagelijks leven. Tijd om Nederland wakker te schudden!

In de driedelige documentairereeks ‘Op zoek naar gezond’ leggen BN'ers Renze Klamer, Hanna Verboom en Fidan Ekiz de waarheid om tafel over hoe wij Nederlanders eten en drinken. Ook worden politiek, reclamemakers, supermarkten, consumenten en voedselfabrikanten geconfronteerd met de allesomvattende vraag: "Hoe kan het dat gezond eten zo moeilijk is?"


Machteloos tegenover voedselindustrie

Gezond eten lijkt voor de meerderheid van Nederland belangrijk. Toch is het aantal dat overgewicht of obesitas heeft hoog, wat grote gevolgen heeft voor de volksgezondheid en de toekomst van kinderen. 'De consument wilt gezond eten, maar lijkt machteloos tegenover de voedselindustrie.' Ongezonde voeding en dranken worden nu voornamelijk promoot.

De ambitie van AVGG (Alliantie Voor Gezonde Generatie) is dat in 2040 de Nederlandse jeugd de gezondste is ter wereld. Een vrij ambitieuze missie, maar zeker haalbaar zolang er meer bewustheid komt. Vandaar de dringende oproep vanuit de Alliantie: maak gezond eten en drinken makkelijk! De driedelige documentatiereeks is gemaakt in opdracht van Alliantie voor de Gezonde Generatie. De vier initiatiefnemers hiervan zijn: Diabetes Fonds, de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nierstichting. Meer informatie over de documentaire of campagne kun je vinden op www.opzoeknaargezond.nl.

Diene Halbertsma, voorzitter AVGG zegt: “Consumenten hebben het idee dat ze zelf bepalen wat ze eten, maar de beschikbaarheid van ongezond voedsel is zo dominant dat er geen sprake is van een eerlijke keuze. We worden continu verleid tot het maken van ongezonde keuzes, waardoor het heel moeilijk is om gezond te eten en te drinken. Daarom luiden wij nú de noodklok. We willen dat er een pakket aan wettelijke maatregelen komt die zorgen voor een gezonder aanbod van eten en drinken: onder andere een verbod op kindermarketing voor ongezond eten en geen BTW op groenten en fruit. We eten onszelf nu letterlijk ziek. De gevolgen zijn enorm; er komt een tsunami aan mensen met diabetes, hart- en vaatziekten, nierschade en spijsverteringsziekten op ons af.”


'Op zoek naar gezond'

Helaas is de belangrijkste doelgroep van ongezonde reclames kinderen. Daarom vindt de alliantie voor de Gezonde Generatie dat het de hoogste tijd is dat de consument weet hoe de vork in de steel zit. In de docu 'op zoek naar gezond' kom je erachter waarom gezond eten zo moeilijk is. Een greep uit de vragen die door de BN’ers worden gesteld: ‘Waarom is gezond eten duurder dan ongezond?’ ‘Waarom zijn veruit de meeste reclames die mijn kind ziet voor ongezond eten en drinken?’ En ‘waarom is er meer keuze voor ongezond dan gezond?’ De online documentaire reeks 'Opzoek naar gezond' is te bekijken via www.opzoeknaargezond.nl

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?