4 tips om van je slechte gewoontes af te komen
Klaar om achter jouw slechte gewoontes definitief een punt te zetten? Dit zijn 4 tips om ze af te leren.
Slechte gewoontes; we hebben ze allemaal wel. De één kan niet stoppen met nagelbijten, en de ander kijkt nét iets te vaak, en nét iets te diep, in het glaasje. Ook al lijkt het soms onmogelijk om slechte gewoontes af te leren, het kan écht. In dit artikel geven we je vier tips om van jouw slechte gewoontes af te komen.
Waarom hebben we slechte gewoontes?
Een gewoonte gaat gepaard met een routine: het is iets dat je met regelmaat doet maar waar je niet bewust mee bezig bent. Goede gewoontes - zoals op tijd slapen en gezond eten - laten je vaak beter voelen. Slechte gewoontes, daarentegen, kunnen misschien lekker voelen, maar zijn vaak niet zo goed voor je. Wanneer je een fijn gevoel krijgt na bepaald gedrag, bijvoorbeeld de voldoening na het eten van junkfood, slaat jouw brein dit op en ben je geneigd dit gedrag te herhalen. Zoals psychiater Judson Brewer in zijn TED Talk zegt, is er sprake van trigger, gedrag, en beloning. Dit patroon kan jouw brein overal inzetten: je ziet iemand roken en vindt dat ‘cool’, je gaat roken om ‘cool’ gevonden te worden en je voelt je goed. De herhaling van zulk gedrag zorgt ervoor dat het een gewoonte wordt.
4 tips om van slechte gewoontes af te komen.
1. Wees je bewust van je gedrag
Wees je allereerst bewust van je gedrag en waarom je het doet. Dit klinkt misschien als een open deur. Toch is het volgens Judson Brewer essentieel om nieuwsgierig te zijn naar waarom je bepaald gedrag vertoont. Het is simpel: sta even stil bij wat er precies zo fijn of leuk is aan bijvoorbeeld het eten van junkfood of roken. Welke voldoening haal je er nou eigenlijk uit en is het het waard? Wanneer je cognitief bezig bent met je gedrag, ben je eerder geneigd af te zien van de gewoonte.
2. Zorg voor een vervangende gewoonte
Als je je bewust bent van hoe die slechte gewoonte jou voldoening geeft, kun je op zoek gaan naar een gezonde gewoonte. Hoe je dit aanpakt, is aan jou. Probeer bijvoorbeeld in plaats van een biertje wat vaker een non-alcoholisch drankje te nemen. Dan zul je waarschijnlijk ook merken dat je meer van bier gaat genieten wanneer je het wél neemt.
3. Beloon jezelf bij een gezonde gewoonte
Heel belangrijk: wees vooral ook niet te streng voor jezelf! Het werkt juist heel motiverend om jezelf te belonen wanneer je een gezonde gewoonte goed volhoudt. Ben je regelmatig aan het sporten? Verwen jezelf dan bijvoorbeeld met mooie nieuwe sportkleding of een eiwitshake die jij heerlijk vindt. Het hoeft niet groots te zijn, juist de kleine beloningen zorgen voor dat extra beetje motivatie om een gezonde gewoonte vol te houden.
4. Vertel anderen over je doelen
Wanneer je mensen in je omgeving inlicht over jouw doelen en gezonde gewoontes, zul je sneller de verantwoordelijkheid voelen om het waar te maken. Het blijft natuurlijk aan jou of je door wilt blijven zetten, maar de steun van vrienden en familie kan er voor zorgen dat je niet snel terugvalt.
Bron: PsychCentral
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?