Rode kool is gezonder dan je denkt: dít zijn de voordelen

Herfst is het seizoen waarin we geneigd zijn te verlangen naar warme en goed gevulde maaltijden. Geroosterde rode kool past perfect in dit plaatje!

De herfst is in volle gang en dat betekent dat het tijd is om te genieten van de heerlijke groenten die dit seizoen te bieden heeft. Eén van de meest onderschatte herfstgroenten is rode kool. Deze knapperige, paarsachtige groente zit boordevol smaak en heeft verrassende gezondheidsvoordelen. Om je hiervan te overtuigen, zetten we alle voordelen van rode kool op een rij. Zo kun je in één oogopslag zien waarom rode kool een must-have is voor je herfstmenu. We delen ook nog een heerlijk herfstrecept om je op weg te helpen.

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van rode kool

Rode kool wordt vaak over het hoofd gezien ten gunste van andere herfstfavorieten zoals pompoen en spruitjes. Maar wist je dat deze paarsblauwe knapperige groente een echte krachtpatser is? Hier zijn enkele redenen waarom je rode kool in je herfstmenu wilt opnemen:

1. Laag in calorieën

Als je op zoek bent naar een caloriearme groente om je herfstmaaltijden op te fleuren, is rode kool een uitstekende keuze.

2. Boordevol voedingsstoffen

Ondanks dat deze groente weinig calorieën bevat, is rode kool wel rijk aan ontzettend veel voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en antioxidanten. Vooral als je vitamine C nodig hebt, kun je maar beter wat rode kool aan je dieet toevoegen. Deze vitamine helpt bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam en je immuunsysteem versterken. Bovendien neem je dankzij vitamine C beter ijzer op, zodat je geen last hebt van een ijzertekort.

    2. Ontstekingsremmende eigenschappen

    De ontstekingsremmende eigenschappen van rode kool kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van algemene gezondheid.

    3. Goed voor je hart

    Red cabbage is een rijke bron van anthocyanen. Dit zijn nuttige plantaardige stoffen die je bloeddruk kunnen verlagen en het risico op hartaandoeningen kunnen verminderen.

    4. Vezelrijk

    Rode kool is een geweldige bron van voedingsvezels, die goed zijn voor je spijsvertering en je een vol gevoel geven.

    5. Sterkere botten

    Rode (of eigenlijk paarse) kool is rijk aan vitamine C én vitamine K1, die beide essentieel zijn voor de opbouw en het behoud van sterke, gezonde botten. Het bevat daarnaast ook kleinere hoeveelheden voedingsstoffen die de sterkte van je botten bevorderen, zoals calcium, mangaan en zink.

    6. Gezonde darmen

    Je darmen zijn dol op rode kool. Het is een goede bron van onoplosbare vezels die volume aan je ontlasting toevoegen en ervoor zorgen dat voedsel makkelijker door je darmen beweegt. Op die manier wordt de functie van je darmen verbeterd en is de kans op constipatie kleiner.

    Een smakelijk herfstrecept: geroosterde rode kool met honing en balsamico

    Nu je bekend bent met de voordelen van rode kool, laten we eens kijken naar een heerlijk herfstrecept om deze groente in de schijnwerpers te zetten. Dit gerecht combineert de zoetheid van honing met de aardse tonen van balsamicoazijn, wat perfect samengaat met de knapperige textuur van de rode kool. Het is een ideale voor- of bijgerecht voor je herfstmaaltijden.

    Nog inspiratie nodig? Probeer deze geroosterde rode kool met honing en balsamico!

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?