'Eet aardiger' met de tips én inspiratie van Green Chef en WWF
Green Chef en Wereld Natuur Fonds delen tips én inspiratie om 'aardiger te eten'.
Ben jij je bewust dat wat je eet, invloed zou kunnen hebben op de planeet? Zo heeft wat we eten vandaag de dag invloed op natuurverlies, ontbossing en klimaatverandering. Gelukkig kan ook jij met kleine aanpassingen in je eetgedrag impact maken op de natuur, het klimaat én op je gezondheid. Maaltijdbox Green Chef en het Wereld Natuur Fonds hebben hun krachten gebundeld om 'Aardig eten' een stukje toegankelijker te maken! Met handige tips én lekkere recepten. Lees snel verder!
Voedselcampagne
'Aardig eten' is de nieuwe voedselcampagne van het Wereld Natuur Fonds met als doel: meer bewustwording. Om deze bewustwording te creëren en daarmee gedragsverandering te stimuleren kun je met de test van het Wereld Natuur Fonds inzien hoe ‘aardig’ jij eet (www.aardigeten.nl). Belangrijke drijfveren achter de campagne is de klimaatverandering en het natuurverlies. Ook jij kunt verschil maken, door rekening te houden met de herkomst en impact van je voedsel.
‘Kleine aanpassingen maken groot verschil’ zegt Corné van Dooren van het Wereld Natuur Fonds: "Het veranderen van je eetgewoonten kan uitdagend zijn, maar het is van cruciaal belang voor de planeet. Kleine aanpassingen, zoals plantaardige melk in je koffie of vegetarisch gehakt in je favoriete pasta of een recept met bonen koken, maken een verschil. Door Aardig te eten, kunnen we deze trend ombuigen en een positieve verandering teweegbrengen."
Green Chef Menu
Op het menu van de Green Chef staat momenteel een selectie aan recepten, die voldoen aan de criteria 'Aardig eten'. Dit inspireert en helpt ook jou om makkelijker duurzame keuzes te maken. Denk aan quinoasalade met geroosterde kikkererwten, gegrilde puntpaprika met pulled paddo’s of spinaziestamppot met plantaardige balletjes. Loopt het water je al in de mond? Deze gerechten zijn niet alleen smaakvol, maar zijn ook een betere keuze voor het milieu.
Claudia Tjan, gecertificeerde diëtist van Green Chef zegt: "Mensen zijn zich steeds meer bewust van hun eigen impact, alleen moeten ze daarbij wel ondersteund worden. Daarom willen wij ons steentje bijdragen waar we kunnen. Hoe? Door de keuze voor gezond en duurzaam makkelijker te maken. Zo zorgen we voor genoeg verrassende recepten zonder vlees en zuivel op het menu, werken we samen met leveranciers waar we achter staan en steken we een stokje voor verspilling."
5 praktische tips om 'Aardig te eten'
- Meer plantaardig, minder dierlijk: Minder je consumptie van vlees en zuivelproducten. Geef meer voorkeur aan plantaardige opties, zoals bonen, groenten en noten. Dit helpt de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en natuur te behouden.
- Kies vers en lokaal: Kies meer voor verse, seizoensgebonden en lokale producten om de ecologische voetafdruk van je voeding te verkleinen.
- Kies voor duurzame landbouw: Ondersteun de producenten die zich inzetten voor duurzame landbouwpraktijken, zoals biologische of ecologische landbouw.
- Variatie en balans: Experimenteer met verschillende plantaardige voedingsmiddelen en zorg voor een uitgebalanceerd voedingspatroon, dat rijk is aan voedingsstoffen.
- Minimaliseer verspilling: Gooi zo min mogelijk voedsel weg, kook en koop op maat en zoek manieren om restjes te hergebruiken, bijvoorbeeld leftovers eten voor lunch.
Meer voeding tips en heerlijke voedzame en simpele recepten? Check dan onze cursus Voeding: To The Core.