5 fabels over de anticonceptiepil die je niet (meer) moet geloven
De pil is in opspraak, maar je moet lang niet alles geloven van wat de influencers op social media beweren.
De anticonceptiepil staat de laatste tijd volop in de schijnwerpers. Je hoort vast allerlei termen en conclusies, maar er worden ook flink wat fabels de wereld in geslingerd. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn. In verband met de mogelijke bijwerkingen weigeren steeds meer jongeren hormonale anticonceptie, zoals de pil. Geen anticonceptie kan leiden tot een toename van ongewenste zwangerschappen en abortussen.
Wat kun je nu wel vertrouwen en wat niet? Geen zorgen, Women's Health ontkracht vijf fabels over de pil.
Fabel 1: De pil beschermt 100% tegen zwangerschap
De anticonceptiepil is één van de meest effectieve vormen van anticonceptie wanneer deze correct wordt ingenomen. De meeste pillen hebben een slagingspercentage van meer dan 99% bij correct gebruik. Echter, zoals bij elke vorm van anticonceptie, is consistentie essentieel. Het vergeten van pillen of het niet op het juiste tijdstip innemen, kan de effectiviteit verminderen. Ben je ziek geweest (of had je een kater) en heb je moeten spugen? Dan is de kans groot dat je de pil door de wc hebt gespoeld. Houd daar dus wel rekening mee, en gebruik eventueel andere anticonceptie zoals een condoom.
Fabel 2: De pil maakt je dik
Dit is één van de meest voorkomende misvattingen over de anticonceptiepil. Terwijl sommige mensen een kleine gewichtstoename kunnen ervaren als bijwerking, is dit zeker niet van toepassing op iedereen. Je lichaam kan door de hormonen wat meer vocht vasthouden. Doordat je vocht vasthoudt, neemt je gewicht een beetje toe (ongeveer een halve kilo). 'Na een paar maanden raakt je lichaam gewend aan de hormonen. Het vocht verdwijnt, en het gewicht dat je aankwam, dus ook', schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het is belangrijk om te onthouden dat gewichtstoename meestal te wijten is aan individuele eetgewoonten en leefstijlkeuzes.
Fabel 3: Van de pil word je onvruchtbaar
De anticonceptiepil heeft geen blijvende invloed op je vruchtbaarheid. Zodra je stopt met het innemen van de pil, keert je menstruatiecyclus meestal binnen enkele maanden terug naar normaal. Het kan dus zijn dat als je na een aantal jaren met het gebruik van anticonceptie stopt, je niet meteen zwanger raakt.
Fabel 4: De hormonen in anticonceptie vlakken je emoties af
Tijdens de natuurlijke menstruatiecyclus ondergaan de hormoonspiegels in je bloed aanzienlijke veranderingen, wat je stemming - vooral in de periode vlak vóór je menstruatie - kan beïnvloeden. 'Hormonale anticonceptie zorgt ervoor dat die hormoonschommelingen in je bloed minder worden', zegt het CBG. Sommige vrouwen waarderen het verminderen van deze schommelingen, vooral als ze last hebben van neerslachtige gevoelens vlak voor hun menstruatie. Anderen daarentegen geven de voorkeur aan het behoud van die emotionele schommelingen.
Fabel 5: Het doorslikken van de pil is niet goed voor je lichaam
Bij het gebruik van de anticonceptiepil is er elke maand een periode zonder pilinname, bekend als de pilvrije week. Gedurende deze week nemen de hormoonspiegels in het bloed af en word je ongesteld. Tijdens deze menstruatieperiode wordt de verdikte baarmoederwand afgestoten, vergelijkbaar met een natuurlijke menstruatie. Vaak gaat deze menstruatie gepaard met minder bloedverlies en minder pijn dan een reguliere menstruatie.
Als je ervoor kiest om de pil door te slikken, dalen je hormonen niet en zal je geen menstruatie ervaren. Dit is veilig, maar als je van plan bent om je menstruatie voor een langere periode uit te stellen, is het volgens het CBG raadzaam om dit te bespreken met je huisarts. Er zijn bijvoorbeeld ook andere (hormonale) anticonceptiemethoden die menstruaties volledig kunnen onderdrukken.
In het kort: de anticonceptiepil is een veilige en effectieve methode voor anticonceptie en biedt ook andere voordelen voor de gezondheid van vrouwen. Het is belangrijk om op feitelijke informatie te vertrouwen en niet te worden misleid door mythes en misvattingen. Als je vragen of zorgen hebt over de anticonceptiepil, raadpleeg dan altijd een medische professional voor advies. Is de pil niet de juiste anticonceptie voor jou? Dit zijn alle andere opties. Lekker overzichtelijk!