De gezondheidszorg voor vrouwen loopt achter: wat moet er veranderen?
Er is grote onwetendheid over het vrouwelijk lichaam in de gezondheidszorg en vrouwen zijn er de dupe van. Wat moet er beter?
Verkeerde diagnoses en pijntjes die worden weggewuifd: de gezondheidszorg is voor vrouwen nog lang niet waar het zou moeten zijn. Dagblad van het Noorden publiceerde onlangs een artikel waarin het Universitair Medisch Centrum Groningen een duidelijke boodschap uitdraagt: er moet meer aandacht komen voor de verschillen tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. Tijd om deze ‘blinde vlek’ - zoals Dagblad van het Noorden het noemt - onder ogen te komen en de gezondheidszorg beter op vrouwen af te stemmen.
Te weinig kennis over genderverschillen
Niet alleen het UMCG maakt zich hard voor een beter afgestemde gezondheidszorg op vrouwen, ook belangenorganisatie Women Inc. zet zich hiervoor in. Zo onderwierp de organisatie mannelijke politici in een video aan de menstruatiesimulator om hen een indruk te geven van wat vrouwen maandelijks door moeten maken (lees hier hoe zij hierop reageerden!). Menstruatieklachten zijn natuurlijk slechts een voorbeeld. In een andere video schenkt Women Inc. aandacht aan de onwetendheid rondom het verschil tussen mannen en vrouwen in de gezondheidszorg. Hierin komen een aantal deskundigen aan het woord die werkzaam zijn in de gezondheidszorg en het gebrek aan kennis opmerken. Zo wordt onderzoek naar genderverschillen voornamelijk bij mannen gedaan en worden medicijnen wel aan vrouwen voorgeschreven maar nog niet genoeg bij vrouwen onderzocht. Ook in het onderwijs ontbreekt lesstof over het vrouwelijk lijf en krijgen studenten nauwelijks les over het verschil tussen mannen en vrouwen. Het valt dus eigenlijk niet te ontkennen dat kennis over vrouwen behoorlijk achterloopt…
‘Pijn hoort erbij’
Door dit gebrek aan kennis krijgen vrouwen regelmatig te horen dat klachten door stress komen of dat ze een lage pijngrens hebben. Vala van den Boomen had last van oogontstekingen en pijn in haar ledematen, voelde zich niet serieus genomen door haar huisarts en moest bijna smeken om een doorverwijzing. De huisarts verweet het aan stress, maar het bleek MS te zijn. En Vala is niet de enige die zich niet gehoord voelt: bijna 65 % van de vrouwen met onverklaarbare gezondheidsklachten voelt zich niet serieus genomen. Schrijfster Mirjam Kaijer liep jarenlang met vage klachten rond, en tegen haar werd gezegd dat het wel bij de overgang zou horen. Niet dus: het bleek een goedaardige tumor op haar schildklier te zijn. Ook over menstruatiepijn wordt vaak gedacht, mede door vrouwen zelf, dat het er gewoon bij hoort. Toch is het niet normaal om extreme pijn te hebben tijdens je menstruatie. Deze extreem hevige menstruatiepijn behoort tot de aandoening endometriose en komt bij één op de acht vrouwen voor. En zo zijn er nog veel meer aandoeningen waar nog weinig over bekend is. Onterecht worden klachten vaak afgeschreven als hormonaal of stressgerelateerd. Vrouwen zijn niet hysterisch, ze zijn de dupe van een gebrek aan kennis. Hopelijk wordt hier de komende tijd meer aandacht aan besteed, maar ondertussen: luister naar je eigen lichaam en doe wat goed voelt!
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?