Wat is anuptafobie en hoe ga je hiermee om?

Ben je bang om de eeuwige vrijgezel te blijven? Lees dan gauw verder!

Liefde, relaties en huwelijken zijn al eeuwenlang onderwerpen van fascinatie en discussie. Voor de meeste mensen is het vinden van een levenspartner één van de belangrijkste doelen in het leven. Maar wat als je de ware nog niet hebt gevonden en het idee van alleen zijn je de kriebels bezorgt? Welkom in de wereld van anuptafobie - de angst om voor altijd vrijgezel te blijven. Een geruststelling: je bent echt niet de enige!

Wat is anuptafobie?

Anuptafobie, ook wel bekend als 'vrijgezellenangst', is een psychologische aandoening waarbij mensen zich overmatig zorgen maken over het idee dat ze voor altijd vrijgezel zullen blijven. Deze angst kan variëren van milde zorgen tot extreme paniek. Het is niet hetzelfde is als gewoon verlangen naar een romantische relatie. Het is eerder de overweldigende angst om nooit de juiste partner te vinden of nooit een bevredigende relatie te hebben.

Het verschil tussen anuptafobie en autofobie

Anuptafobie is de angst om voor altijd vrijgezel te blijven of om geen bevredigende romantische relatie te vinden, terwijl autofobie niet specifiek te maken heeft met het vinden van een levenspartner; het is eerder de angst voor eenzaamheid in bredere zin. Mensen met autofobie kunnen bang zijn om alleen thuis te zijn of om 's nachts alleen op straat te lopen.

Is jouw angst om alleen te blijven normaal?

Kort antwoord: ja.

Bang zijn om alleen te zijn is een eeuwenoude reactie die je helpt om te overleven. Volgens de evolutie zijn mensen stamdieren, waardoor we onszelf dus graag omringen met mensen. Je angst is dus niet bedoeld om je verdrietig te maken, maar om jou de beste overlevingskans te geven. Daarnaast is het tegenwoordig een soort 'gemeenschappelijk doel' om een partner te hebben. Niet zo gek dus, dat jij ook naar een partner verlangt.

Tekenen dat je last hebt van anuptafobie

Jouw angst begint pas ernstig te worden als je er continu mee bezig bent en het je dagelijkse leven beïnvloedt. In dat geval is het altijd verstandig om contact op te nemen met je huisarts of een psycholoog.

De kenmerken van anuptafaboie kunnen van persoon tot persoon variëren in intensiteit. Toch zijn er een aantal tekenen waaraan je anuptafobie kunt herkennen:

  • Je hebt altijd een relatie (5 tekenen dat je in een 'beter dan niet'-relatie zit)
  • Of je bent obsessief aan het daten.
  • Je hebt nog steeds contact met je exen.
  • Je bent altijd méga enthousiast op first dates.
  • Je bent onwijs bang om afgewezen te worden.
  • Je mijdt sociale gelegenheden waar de nadruk ligt op relaties/stelletjes.
  • Je hebt een negatief zelfbeeld.
  • Je bent jezelf continu aan het vergelijken met anderen.
  • Je praat voortdurend over relaties, toekomstige partners of het vinden van de ware liefde.

Daarnaast kun je ook last hebben van lichamelijke symptomen, zoals slapeloosheid, hartkloppingen, maagproblemen en hoofdpijn.

Hoe ga je om met anuptafobie?

Zelfreflectie

Het eerste en belangrijkste wat je kunt doen als je merkt dat je last hebt van anuptafobie, is jezelf leren kennen. Probeer te begrijpen waarom je zo bezorgd bent over het idee van vrijgezel zijn. Zijn er diepgewortelde overtuigingen, traumatische ervaringen of externe druk die deze angst voeden?

Praat erover

Het delen van je gevoelens met vrienden, familie of een professionele therapeut kan enorm helpen. Ze kunnen je ondersteunen, advies geven en je helpen de angst te relativeren.

Stel realistische verwachtingen

Begrijp dat het idee van 'de ware' niet altijd realistisch is. Mensen zijn complex, en relaties vergen werk van beide kanten. Stel je verwachtingen bij en focus je op het opbouwen van gezonde, liefdevolle relaties in plaats van te zoeken naar een happily ever after-sprookjeseinde.

Laat de angst los

Probeer de angst voor het idee om de eeuwige vrijgezel te zijn los te laten en concentreer je op het heden. Het leven zit vol verrassingen, en wie weet wat de toekomst brengt.

Het belangrijkste is om te onthouden dat vrijgezel zijn geen vloek is, maar eerder een kans om jezelf te ontdekken en gelukkig te zijn met wie je bent. Je hoeft niks en mag alles! Geniet van het leven, ongeacht je relatiestatus, en wie weet wat voor mooie verrassingen de toekomst voor jou in petto heeft.

Bron: Healthline, Fear of, Psych Times

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?