Ho, tot hier en niet verder! Dit hoe jij je grenzen aan kunt geven

Alle people pleasers opgelet!

Zo geef je je grenzen aan

Dit artikel is speciaal voor alle people pleasers. Want al sta jij altijd klaar voor anderen en zit je hart absoluut op de goede plek, dit please-gedrag kan weleens ten koste gaan van jezelf. Door niet je eigen grenzen aan te geven, ga je aan jezelf voorbij, en dat wil je niet. We geven je dan ook een aantal handige tips om dit in de toekomst voor te zijn.

Wanneer ben je een people pleaser?

Vriendelijk, loyaal, behulpzaam, zorgzaam en gul: het zijn stuk voor stuk eigenschappen om trots op te zijn. Niets mis mee, toch? Maar als je een pleaser bent sla je hierin door. Je voelt je verantwoordelijk voor het welzijn van anderen en wil het iedereen naar de zin maken, ook als dit ten koste gaat van jezelf. Je gaat constant over je eigen grenzen heen waardoor je kwaliteiten juist een valkuil worden. Mocht je je afvragen of jij een people pleaser bent, dit zijn een aantal kenmerken waaraan je het kunt herkennen:

  • Je wil aardig gevonden worden, zelfs door mensen die je zelf niet leuk vindt.
  • Je vindt het moeilijk om 'nee' te zeggen en je voelt je schuldig als je dat wel doet.
  • Je zegt vaak 'sorry', ook als iets niet jouw schuld is.
  • Je doet er alles aan om conflicten te vermijden, ook als je hiervoor je eigen mening, overtuigingen of gevoelens aan de kant moet schuiven.
  • Je voelt je verantwoordelijk voor het geluk van anderen.
  • Je wil niemand teleurstellen.
  • Je hebt weinig zelfvertrouwen en laat je gevoel van eigenwaarde beïnvloeden door de meningen en goedkeuring van anderen.

Hierin schuilt het gevaar

Het is hartstikke waardevol dat je veel geeft om je vrienden en familie, en je dus ook met hun behoeften en gevoelens bezighoudt. Maar waar ben jij in het verhaal? Als je alleen maar aan anderen denkt, weet je soms niet meer wat je zelf wilt of nodig hebt. Door steeds je eigen grenzen en behoeften te negeren, raak je vermoeid. Ondertussen blijven mensen bij jou aankloppen voor klusjes. Erg handig, want 'nee' zeggen doe je niet. Je raakt gestresst, bent prikkelbaar en een burn-out ligt op de loer.

Zo geef je je grenzen aan: 4 tips

Als jij jezelf hierin herkent, ben je al goed op weg. De volgende stap is om te leren om beter je grenzen aan te geven, zodat je van jouw behoefte een prioriteit kunt maken. We geven je dan ook vier tips voor het aangeven van je grenzen.

  1. Leer 'nee' te zeggen. Er is niets mis mee om ‘nee’ te antwoorden op een verzoek of uitnodiging. Omdat je dit niet gewend bent kan het voor een onprettig gevoel zorgen. Heb je last van deze gevoelens? Adem dan diep in en probeer het ongemak te verdragen. Hoe vaker je oefent, hoe makkelijker het wordt om ‘nee’ te zeggen.
  2. Bepaal waar je eigen grenzen liggen. Als je zelf niet weet waar die liggen, dan weet een ander het ook niet. Een goede manier om dit te achterhalen is om terug te blikken op situaties waarin jij eigenlijk over je grenzen ging, maar dit toeliet. In wat voor situaties was dit, en hoe zou je het anders kunnen doen?
  3. Denk aan de manier waarop je het overbrengt. Vaak is de inhoud niet de boosdoener, maar de overdracht. Vertel de ander hoe jij je ergens bij voelt, breng de boodschap vanuit jezelf, kaart het probleem aan en benoem ook wat je van de ander verwacht. Daarnaast kan het helpen om van tevoren te voorspellen wat de reactie van de ander zal zijn, zodat je ter plekke niet wordt verrast door een onverwachts antwoord.
  4. Kies een goed moment. There's a time and place for it. Zoek een rustig moment uit waarop je je bovendien niet al te emotioneel voelt (al hoef je je natuurlijk niet in te houden). Ga de confrontatie vooral onder vier ogen aan en neem de tijd!

Bronnen: healthline, psychologytoday, Mind.

Volg je Women's Health al op Facebook en Instagram?