Waarom is praten over mentale gezondheid zo belangrijk?

'Hoe gaat het nu echt?' Lees hier waarom praten over mentale gezondheid zo ontzettend belangrijk is.

Mentale gezondheid; het neemt een steeds belangrijkere plek in de maatschappij in. Onlangs was het de Dag van de Mentale Gezondheid (10 oktober) en werd er wereldwijd aandacht besteed aan dit onderwerp in de vorm van voorlichtingen, acties en gesprekken. Maar waarom is praten over mentale gezondheid eigenlijk zo essentieel?

Wat wordt bedoeld met mentale gezondheid?

Bij mentale gezondheid gaat het zowel om de manier waarop je je tot jezelf maar ook tot de samenleving en anderen verhoudt. Belangrijk is hierbij hoe je omgaat met uitdagingen in het dagelijks leven. De ene persoon ervaart hierbij problemen en moeilijkheden, terwijl de ander hier minder last van heeft. Vaak is het zo dat mentale gezondheid geen zwart-wit verhaal is: je kunt psychische problemen hebben in verschillende gradaties, en er zijn veel verschillende soorten psychische klachten, zoals depressie en angststoornissen.

Aandacht voor mentale gezondheid

Veel mensen krijgen, in welke mate of vorm dan ook, te maken met psychische problemen. Waarschijnlijk ken je iemand in je omgeving die mentale struggles ervaart of heb je deze zelf. Dit is dan ook de reden dat stichting MIND de Dag van de Mentale Gezondheid in het leven riep. Ook BNN VARA besteedt aandacht aan dit onderwerp. Volgens het Trimbos-instituut kampten zo’n 3,3 miljoen mensen het afgelopen jaar met een psychische aandoening, terwijl dit er 13 jaar geleden 1,9 miljoen waren. Psycholoog Sabine Klaver benoemt dat deze stijging volgens haar niet komt doordat mensen makkelijker over hun psychische klachten praten, maar door de moderne tijd waarin we leven. In de huidige tijdsgeest verwachten we veel en worden we beïnvloed door mooie plaatjes op social media. Hierdoor kunnen mensen zich eenzaam en neerslachtig voelen.

Stop het stigma

Een belangrijk struikelblok dat psychiatrisch verpleegkundige Heather Young in haar TED Talk benoemt is het stigma rondom mentale problemen. Nog veel is onbekend over het menselijk brein en over psychische problemen. Bij ziektes als kanker en hartaandoeningen kun je een scan maken en kan het worden aangetoond, maar bij mentale klachten kan dit in veel gevallen niet. Dit maakt dat sommige mensen het niet altijd geloven, omdat het simpelweg niet te zien is. In films en in de media worden mentale problemen vaak gekoppeld aan gevaar, instabiliteit, geweld, agressie en angst. Deze associaties zorgen ervoor dat mensen in de samenleving met psychische klachten zich schamen en geïsoleerd voelen. Er bestaan nog steeds blokkades en hoge drempels voor mensen om aan de bel te trekken. En daarom is het zo belangrijk dat er aandacht is voor dit onderwerp.

Praten lucht op

Het klinkt misschien wat voor de hand liggend, maar praten is toch écht een geschikt middel dat psychische problemen in veel gevallen doet afnemen. Onze collega's van Men’s Health zijn sinds kort een campagne gestart waarbij aandacht wordt geschonken aan mentale gezondheid. Mentale gezondheid is een ontzettend belangrijk onderwerp waar nog veel over te vertellen en bespreken valt. Dus laten we vooral niet ons mond houden en er juist met elkaar over praten, want ook ons brein verdient selfcare!

Ervaar je mentale klachten en wil je erover praten? Via Stichting MIND kun je gemakkelijk via de chat of telefonisch over vragen of problemen praten.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?