Druk op je werk? Zo maak je gezonde keuzes als je gestrest bent
Lunchen achter je bureau? No way. Je collega's zijn een stuk gezelliger dan je beeldscherm!
Druk op het werk en geen tijd voor een pauze? We've all been there! Uit onderzoek van Green Chef blijkt zelfs dat ruim 40 procent van de Nederlanders achter zijn of haar bureau luncht bij drukte. Als we thuiswerken, ligt dat percentage nog hoger: 49 procent luncht achter de laptop tijdens het werk. Hier lees je waarom een rustmoment essentieel is, waarom je cravings krijgt door stress en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen in drukke tijden.
Neem de tijd voor een échte pauze
Om je gezond en fit te voelen is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam, ook in drukke en stressvolle periodes. Gun jezelf, ook dan, een échte lunchpauze met je collega’s. ‘Geen tijd nemen voor je lunch is niet aan te raden, door te lunchen achter je bureau kom je niet tot rust,’ vertelt diëtist Daniet Shachar.
Pauzeren maakt je gezonder en productiever
Een rustmoment is niet alleen belangrijk voor je gezondheid, je wordt er ook nog eens productiever van. Je geeft jezelf en je brein rust zodat je na de pauze vol nieuwe energie en concentratie verder kan werken. Daarnaast stimuleert een pauze je creativiteit en je vermogen om problemen op te lossen. Tijdens een break ontdek je nieuwe inzichten en verbanden die je niet zag toen je diep in je werk verzonken was.
Eet jij met aandacht?
Een ander nadeel van een lunch achter je bureau is dat je minder aandacht hebt voor je eten, vertelt Daniet. Doorwerken tijdens het eten zorgt voor afleiding, waardoor je je minder bewust bent van wat je eet. Hierdoor loop je het risico om meer te eten en de signalen van verzadiging die je lichaam naar je hersenen stuurt, niet op te merken. Dit kan ervoor zorgen dat je aankomt.
Door de tijd te nemen voor je lunch kun je beter luisteren naar de signalen van je lichaam. Als je genoeg hebt gegeten of juist wat extra’s nodig hebt, voel je dit aan. Ook zorgt bewust eten ervoor dat je veel meer kan genieten van je maaltijd.
Waarom we ongezonder eten als we gestrest zijn
Maar moet die maaltijd ook gezond zijn? Uit het onderzoek blijkt dat ruim 45 procent van de respondenten het belangrijk vindt om gezond te eten, vooral in stressvolle periodes. Toch lukt het vaak niet om dit goede voornemen waar te maken. De helft van de vrouwen en ruim een kwart van de mannen geeft aan dat stress zorgt voor ongezonde keuzes op het gebied van voeding.
Daniet legt uit hoe dat kan: ‘Door stress wordt het moeilijker om bewuste keuzes te maken, waardoor we sneller naar ongezond eten grijpen.’ Als je niet lekker in je vel zit, moe bent of last hebt van stress is het moeilijker om jezelf te beheersen. Je laat je gemakkelijker beïnvloeden door wat er om je heen gebeurt, en neemt sneller impulsieve beslissingen. Wilde je één snoepje, maar is de snoeppot nu leeg? Je weet nu hoe het komt!
Bitterballen, koeken en andere verleidingen
Om dezelfde reden is het ook moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen de traktatie van je jarige collega. Maar eerlijk is eerlijk, ook als je super zen bent is het moeilijk om taart, koekjes en bonbons te weerstaan als deze je worden aangeboden.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de bitterballen op de vrijmibo. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Drieëndertig procent van vrouwen en een kwart van de mannen gaf aan hier ook moeite mee te hebben.
Sta stil bij wat je eet
Heb je heel veel zin in een chocolaatje, koekje of bitterbal? Geniet er dan gewoon van. Gestrest of niet, het belangrijkste is dat je luistert naar je lichaam en bewust kiest om wel of niet te eten.
Vraag jezelf af wat je eet en waarom je het doet. Neem geen traktatie omdat je het onbeleefd vindt om ‘nee’ te zeggen of een bitterbal omdat iedereen het doet. Eet omdat jij het wil.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?