6 populaire ontbijtkeuzes die je liever wilt vermijden
Je wilt je dag toch goed beginnen? Dan kun je deze ontbijtjes beter vermijden.
Ontbijt wordt vaak beschouwd als de belangrijkste maaltijd van de dag - en terecht! Maar wist je dat sommige ontbijtkeuzes je gezondheid en jouw energie gedurende de dag kan beïnvloeden? In dit artikel bespreken we zes veelvoorkomende 'ontbijtblunders', waarom je ze beter kunt vermijden en hoe je juist wél moet ontbijten. Uiteraard mét wetenschappelijke onderbouwing.
De meest gemaakte 'fouten' bij het ontbijt
Bij het ontbijt worden verschillende fouten vaak gemaakt, die de gezondheid en energie van mensen kunnen beïnvloeden. Daarom geven we zes voorbeelden van ontbijtkeuzes die je liever wilt vermijden.
1. Suikerbommen
Veel ontbijtproducten, zoals cruesli, ontbijtkoek, cornflakes, zitten boordevol toegevoegde suikers. Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat een overmatige consumptie van toegevoegde suikers kan leiden tot gewichtstoename, een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Kies in plaats daarvan voor ongezoete ontbijtopties, zoals havermout met vers fruit en noten. Volgens onderzoek geeft havermout je namelijk langer een vol gevoel.
Smoothies kunnen een gezonde manier zijn om veel eiwitten en vitaminen binnen te krijgen, maar dan moet je ze wel op de juiste manier maken. De sapjes die alleen van fruit gemaakt zijn, bevatten vooral veel suiker, terwijl de vitaminen verloren gaan door het mixen. Zo krijg je ineens véél te veel suiker binnen. Zonder vetten (avocado) of eiwitten (spinazie of eiwitpoeder) kan een smoothie een energiepiek (gevolgd door een dip) veroorzaken.
2. Kant-en-klaar ontbijt
Een kant-en-klare sandwich, groen sapje of ontbijtkoek kan handig zijn als je weinig tijd hebt, maar gezond is het helaas niet. Dergelijke opties bevatten meestal veel suiker, verzadigd vet en natrium, wat volgens onderzoek kan bijdragen aan energiepieken, obesitas en een hoge bloeddruk.
Probeer daarom altijd je eigen ontbijt te maken. Prak wat avocado, smeer dit op een cracker of toast en kook een eitje op je ontbijt af te maken. Liever iets zoets? Maak havermoutpap met warme appel en kaneel. Mis je de groenten? Bak een omelet met paprika, spinazie en courgette. Smakelijk!
3. Alleen maar bewerkte voedingsmiddelen
Vermijd sterk bewerkte ontbijtproducten, zoals populaire ontbijtrepen en ontbijtgranen. Deze bevatten vaak kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen en transvetten. Onderzoek koppelt consumptie van ultra-bewerkt voedsel aan een verhoogd risico op obesitas, hartaandoeningen en andere gezondheidsproblemen. Koop daarom geen cruesli of granola, maar ga zelf aan de slag. Het is echt niet moeilijk om zelf granola te maken. Wist je dat homemade granola zelfs nóg lekkerder is?
4. Te veel cafeïne
Hoewel een kopje koffie 's ochtends kan helpen om wakker te worden, is te veel cafeïne schadelijk voor je lichaam. Helemaal als je al koffie drinkt vóór het ontbijt. Een hoge cafeïne-inname kan leiden tot slapeloosheid, nervositeit en een verhoogde hartslag. Het is belangrijk om de consumptie te matigen en te kiezen voor cafeïnevrije opties of kruidenthee.
5. Te weinig eiwitten
Eiwitten zijn essentieel voor een gezond ontbijt, blijkt uit onderzoek. Dat komt omdat ze je energie niveau stabiel houden en helpen om je langer vol te voelen. Het overslaan van eiwitten kan leiden tot energiedips en hongergevoelens later op de ochtend. Kies voor ontbijtopties met eiwitten, zoals eieren (dúh), volle Griekse yoghurt, havermout met eiwitpoeder en/of noten.
6. Ontbijtsapjes
Eerlijk is eerlijk: het is heerlijk om de dag te beginnen met een glaasje jus d'orange. Toch kun je vruchtensap beter vermijden. Het lijkt hartstikke gezond, want vruchtensap zit vól fruit. Stiekem bevatten ze vaak veel suiker en weinig vezels, aangezien alle voedingsstoffen verloren gaan door het persen. De suikers blijven daarentegen wél in het sap zitten, wat volgens een studie kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een scherpe daling en honger. Het is beter om hele vruchten te eten voor de vezels en de langzame afgifte van suikers.
Je ontbijt heeft een aanzienlijke invloed op je algehele gezondheid. Het vermijden van deze zes veelvoorkomende ontbijtblunders kan bijdragen aan een gezondere levensstijl en het verminderen van het risico op tal van gezondheidsproblemen. Kies in plaats daarvan voor gebalanceerde, voedzame opties en begin je dag met de juiste voet voor een energieke start.
Bron: Mind Body Green, Healthline