Alles wat je wilt weten over bodybuilden bij vrouwen
Benieuwd naar bodybuilden bij vrouwen? Hier lees je het.
We hebben er allemaal wel iets over gehoord of gezien: bodybuildsters. Dat deze leefstijl behoorlijk wat doorzettingsvermogen vereist, zal niemand ontkennen of verbazen. Hoe werkt dit precies en hoe ziet het leven van een bodybuildster eruit? In dit artikel lees je hier meer over.
Bodybuilden: wat is het precies?
Bodybuilding is een verzamelnaam voor verschillende soorten krachttraining. Bij de meest bekende vorm is het doel om zo veel mogelijk spiermassa op te bouwen en een zo laag mogelijk vetpercentage te hebben. Zowel mannen als vrouwen beoefenen deze sport en ook competities zijn een groot onderdeel van deze wereld. Fitness en esthetiek komen hier samen: je wilt sterk zijn, maar er ook op een bepaalde manier uit zien. Het heeft een groot fysiek aspect, maar is ook mentaal uitdagend.
Veel gymmen en strakke eetschema’s
Het ritme van een bodybuilder bestaat uit veel sporten en het volgen van een strak eetschema, zoals te zien is in deze video van Concentrate. Hierin neemt Bobbie Bodt een kijkje in het leven van bodybuildster Linda (22). Linda werkt in de video toe naar een wedstrijd en laat daarbij zien hoe haar dagelijkse routine eruitziet. Tijdens de voorbereidende weken eet ze dagelijks broccoli, rijst en kip. Suiker mag ze niet, dus fruit is off the table. Ook doet ze dagelijks een uur cardio en anderhalf uur krachttraining.
Vrouwelijke bodybuilders en gezondheidsrisico’s
Linda’s strakke schema laat zien dat de voorbereidende tijd voor een wedstrijd als bodybuilder niet bepaald koek en ei is. Voor vrouwen is het ook nog eens moeilijker om spiermassa op te bouwen dan voor mannen. In de Concentrate video benoemt de coach van Linda wat er van bodybuildsters bij wedstrijden wordt verwacht: gedefinieerde schouders, de rug in een V-shape zodat de taille het slankste punt is en zo min mogelijk rondingen. Omdat vrouwen van nature meer vet hebben dan mannen, is het voor vrouwelijke bodybuilders een keiharde sport. Het zorgt ook voor gezondheidsrisico’s, waaronder menstruatiestoornissen. Ook lichaamsdysmorfie, een stoornis waarbij je constant negatief naar je lichaam of gezicht kijkt, komt voor in de bodybuilding wereld. Bodybuilders zijn constant bezig met het uiterlijk en daarmee gevoelig voor obsessief gedrag.
Puur natuur?
Bodybuilders getuigen van een enorm doorzettingsvermogen, dat is duidelijk. Om een zo’n gespierd mogelijk lijf te krijgen, kiezen sommige bodybuilders ervoor om ondersteuning te gebruiken: anabolen. Anabole steroïden zijn onder andere chemische middelen die het mannelijke geslachtshormoon testosteron als het ware nabootsen. Deze middelen bevorderen spiergroei, wat natuurlijk gunstig is als je als bodybuilder meer spieren wilt kweken. Ook zorgt het ervoor dat je langer kunt sporten. Om deze redenen kiezen sommige bodybuilders, zowel mannen als vrouwen, ervoor om anabolen te gebruiken. Of het gezond is? Niet echt. Het gebruik van anabolen kan bijwerkingen hebben, zoals haaruitval, acne, problemen met het hart en hoofdpijn. Bij vrouwen kan het gebruik van anabolen ook zorgen voor onder andere baardgroei en een lage stem.
Stigma's rondom bodybuilden
Er wordt niet altijd even positief (of eigenlijk sportief) gereageerd op bodybuilders. In het programma ‘Ik durf het bijna niet te vragen’ geven bodybuilders antwoord op vragen waarin stigma’s en vooroordelen naar voren komen. Zo wordt er gevraagd of de bodybuilders op hun eigen spiegelbeeld geilen, vaker in de sportschool dan thuis zijn en of ze een opleiding afgerond hebben. Uit deze vragen blijkt dat er best wat stigma’s rondom deze sport bestaan die vaak niet waar zijn. De meesten onder hen hebben een opleiding afgerond en hebben naast het bodybuilden nog een baan. Het programma brengt hiermee onwaarheden aan het licht.
Doe waar je je goed bij voelt!
Bodybuilden is een tak van sport die niet voor iedereen is weggelegd. Net als met andere sporten gaat het erom waar jij je goed bij voelt. Heeft bodybuilding je interesse gewekt? Wij raden je aan je te verdiepen in dit onderwerp en je bewust te zijn van de gezondheidsrisico’s.