Selenium tekort? Dit moet je erover weten

Loop jij risico op een seleniumtekort? Je leest het hier!

Selenium is een belangrijk mineraal en speelt een rol bij veel verschillende lichaamsprocessen. Dit mineraal is goed voor de schildklier en ondersteunt het immuunsysteem. Daarnaast helpt selenium om je haar en nagels sterk te houden. Maar kun je ook te veel selenium binnenkrijgen? En wat gebeurt er bij een seleniumtekort? Je leest het in dit artikel!

Hoe ontstaat selenium tekort?

Wanneer je voor een lange tijd te weinig selenium binnenkrijgt, kan er een tekort ontstaan. Symptomen van een seleniumtekort zijn: vermoeidheid, depressieve stemmingen, verhoogde vatbaarheid voor infecties, spierpijn en spierzwakte. Bij een ernstig tekort kun je zelfs last krijgen van hartproblemen. In Nederland komt een seleniumtekort gelukkig nauwelijks voor.

Krijg ik genoeg selenium binnen?

Selenium zit in veel verschillende voedingsmiddelen, zolang je gezond en gevarieerd eet hoef je je geen zorgen te maken over een tekort. Hoewel het zeldzaam is voor gezonde mensen om onvoldoende selenium uit voeding te halen, kan dit wel voorkomen bij bepaalde risicogroepen.

Deze mensen hebben een hoger risico op een seleniumtekort:

  • Rokers
  • Alcoholisten
  • Vrouwen die voor een lange periode borstvoeding geven
  • Mensen met darmziekten die de opname van selenium beïnvloeden
  • Dialysepatiënten
  • Mensen die voor lange tijd parenterale voeding zonder selenium kregen. Bij parenterale voeding gaan voedingsstoffen direct via de bloedbaan.

Wanneer je tot een van deze groepen behoort kun je baat hebben bij het slikken van selenium supplementen.

Kun je te veel selenium innemen?

Selenium is goed voor je gezondheid, toch moet je er niet te veel van innemen. Te veel selenium kan schadelijk zijn en zorgen voor vervelende bijwerkingen. De aanvaardbare veilige bovengrens, is 300 microgram selenium per dag. Via je eten zul je dus niet snel te veel selenium binnenkrijgen.

Let op, er is een uitzondering: paranoten! Na het eten van één handje van deze noten krijg je meer binnen dan de aanvaardbare bovengrens. Gisteren een halve zak leeggegeten? No worries, daar krijg je niet meteen klachten van. Toch is het verstandig om soms af te wisselen met andere noten. Verder kan het gebruik van supplementen ervoor zorgen dat je te veel selenium binnenkrijgt.

Dit is de link tussen selenium en zink

In veel supplementen worden selenium en zink gecombineerd. Deze twee mineralen fungeren beide als antioxidanten. Dit betekent dat ze je lichaamscellen beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Zowel een zinktekort, als een seleniumtekort kan nare symptomen veroorzaken. Beide mineralen zijn dus essentieel voor een gezond immuunsysteem en een sterke weerstand.

Jup, dat klinkt goed, toch hoef je niet meteen naar de winkel te rennen om deze supplementen in huis te halen. Er is namelijk nog een ander belangrijke overeenkomst tussen deze mineralen: je krijgt van allebei voldoende binnen door gezond en gebalanceerd te eten! Kan jij wel een seleniumboost gebruiken? Hier zit selenium in.

Ben je bang voor een zink- of seleniumtekort? Bespreek je zorgen met een arts zodat deze kan beoordelen of het gebruik van supplementen nodig is.

Bronnen: IVG, Voedingscentrum, vetgezond

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?