Dit is de impact van een slechte houding op je gezondheid
'Het verbeteren van je lichaamshouding vergt tijd en bewuste inspanning, maar de voordelen zijn het zeker waard', zegt oefentherapeut Laura van Acker.
© Getty Images

Zie je weleens een collega in een niet-ergonomische houding zitten? Dikke kans dat jij je er zelf ook weleens schuldig aan maakt. Wist je dat een slechte houding kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals rugklachten en verminderde energie? Zonde eigenlijk wat met een goede houding zou je die vervelende rugklachten kunnen voorkomen. Maar wat is nou een juiste houding en hoe herken je een slechte? Deze vragen nemen we onder de loep samen met oefentherapeut Laura van Acker van Leefstijlcentrum Breda én daarbij geeft zij ons een aantal goede ergonomie tips.
Dit is de impact van een slechte houding op je gezondheid
Een slechte houding heeft grote gevolgen voor je gezondheid. Heb je vaak last van nek- en rugklachten? Dan is dat misschien de eerste warning sign. Maar andere signalen als een verminderde longcapaciteit (sneller buiten adem), blijvende rugproblemen of pijnlijke heupen zijn ook een teken aan de wand. Kortom: het verbeteren van je houding is essentieel voor zowel je dagelijkse welzijn als je langdurige gezondheid.
Tips om rugklachten te voorkomen
Rugklachten voorkomen begint met een sterke core en een bewuste houding. Door je buik- en rugspieren te versterken, geef je je wervelkolom de ondersteuning die het nodig heeft. Regelmatig bewegen tijdens bijvoorbeeld een lange zit in het vliegtuig houdt je lichaam soepel waardoor je de kans op rugklachten verkleint. Andere sporten zoals yoga of pilates houdt je ook lekker lenig.
Zo ontwikkel je een goede houding volgens een oefentherapeut
1. (H)erken een slechte houding
We gaan er massaal van uit dat een gebogen houding automatisch slecht voor je is. ‘Recente inzichten hebben dit idee bijgesteld’, legt Van Acker uit. 'Het blijkt namelijk dat zelfs mensen met een enigszins gebogen houding geen last hoeven te ervaren, terwijl iemand met een rechte houding wel klachten kan hebben.’ Als je je afvraagt of je je houding kunt verbeteren - zelfs als je geen klachten hebt - is preventie key. ‘Overweeg een houdingcheck bij een oefentherapeut om te zien wat je kunt doen om efficiënter met je lichaam om te gaan.’
2. Blijf altijd in beweging
Bovendien is er volgens de oefentherapeut geen juiste houding. ‘Behalve ‘de volgende’. Wij moedigen afwisseling aan. Zo blijft je lichaam in beweging en dat is precies wat wij therapeuten graag willen zien.’ Ons lichaam gedijt bij beweging en dit is precies wat therapeuten proberen te bevorderen. In beweging is de sleutel tot het voorkomen van problemen. ‘‘Rust roest’ is ook wel een gezegde in ons vak.’
Het gaat voornamelijk mis bij slaap- en zithoudingen, aangezien je dan voor een lange tijd in dezelfde houding zit of ligt. ‘Ons lichaam is ontworpen om te bewegen, niet om de hele dag stil te zitten, te staan of te liggen’, gaat Van Acker verder.
3. Probeer je houding te verbeteren
Bijna 3,7 miljoen werknemers zit 6 uur of meer tijdens een werkdag. Als je veel tijd zittend doorbrengt, zorg er dan voor dat je stoel en bureau ergonomisch zijn afgesteld. Je houding verbeteren hoeft niet moeilijk te zijn. Je bureaustoel moet je onderrug ondersteunen en je monitor moet op ooghoogte staan om nekspanning te voorkomen. De belangrijkste tip van de oefentherapeut is: wissel zo veel mogelijk van zitobject. ‘Zo verander je ook je houding. Ga een uurtje achter je bureau staan of probeer een yogabal, wiebelkussen of krukje. Door je spieren alert te houden, voorkom je klachten.’ Dit zijn 5 tips om fit te blijven met een kantoorbaan.
4. Luister naar je lichaam
Als je regelmatig terugkerende klachten hebt die verband houden met je houding, zoals pijn na langdurig staan of zitten, aarzel dan niet om contact op te nemen met een oefen- of fysiotherapeut. Van Acker: ’Zij kunnen je helpen de oorzaak van je klachten te begrijpen en oplossingen te vinden.’
Het aanleren van een goede houding is een heel proces, want je moet je gedrag veranderen. ‘Het kan enkele maanden duren voordat je blijvend resultaat ziet’, legt de oefentherapeut uit. ‘Let op je houding, corrigeer jezelf regelmatig en maak er een gewoonte van.’ Ja, het verbeteren van je lichaamshouding vergt tijd en bewuste inspanning, maar de voordelen zijn het zeker waard. Een goede houding kan niet alleen rugklachten verminderen, maar ook je algehele welzijn verbeteren en je zelfvertrouwen vergroten. Dus, begin vandaag nog met werken aan een gezondere en betere houding!