Onderzoek wijst uit: pasta zorgt niet voor gewichtstoename
Eindelijk een beetje goed nieuws! 🍝

Pasta, de smakelijke Italiaanse deegwaren die de harten van velen heeft veroverd, staat vaak in het middelpunt van een eeuwenoude voedingsvraag: word je er echt zwaarder van? Niet voor niets dat Google overspoeld wordt met vragen koolhydraten en calorieën, zoals 'Zorgt pasta ervoor dat je aankomt?', 'Maakt pasta je dik?' Maar we hebben nu eindelijk hét antwoord. Het is officieel: regelmatig pasta eten leidt niet tot gewichtstoename, zo blijkt uit nieuw onderzoek.
Voordelen van pasta
Gelukkig blijkt nu dat pasta niet alleen goede bron is van foliumzuur (vitamine B9), calcium, magnesium, ijzer en zink, het eten van pasta kan zelfs helpen bij gewichtsbeheersing of gewichtsverlies, als onderdeel van een gezond dieet bij kinderen en volwassenen. Wetenschappers Lisa Sanders en Joanne Slavin analyseerden 38 onderzoeken naar het verband tussen de inname van witte pasta en de uitkomsten van het lichaamsgewicht, inclusief onderzoek naar de impact ervan op eetlustgerelateerde hormonen en de glycemische respons.
Zij ontdekten dat ‘ondanks de perceptie van sommigen dat pasta een ‘dikmakend’ voedingsmiddel is, het huidige observationele bewijs suggereert dat pasta over het algemeen niet geassocieerd kan worden met lichaamsgewicht of lichaamssamenstelling en BMI of abdominale obesitas.’
Eindelijk goed nieuws: er is dus géén verband tussen de inname van pasta en de kans op overgewicht. Can we get hell yeah? En een spaghetti, por favore.
Dit bevestigt de bevindingen van ons tweede favoriete onderzoek, uit Italië uit 2016, waaruit bleek dat mensen die pasta eten feitelijk een kleinere body mass index (BMI) hebben dan degenen die dat niet doen. Dat gezegd hebbende, is het niet verwonderlijk dat daar niet die romige carbonarasaus of een flinke portie parmasan bij zit. Sorry!
Geen suikerpiek na het eten van pasta
Nog een schok: Sanders en Slavin ontdekten dat pasta een ‘laag-glycemisch koolhydraat’ is, in tegenstelling tot het witte koolhydraatcohort van brood, aardappelen en rijst. Over noedels is dit bekend, aangezien daar in het onderzoek niet naar is gekeken.
De belangrijkste dingen om te overwegen zijn de portiegrootte (75 gram gedroogde pasta) en hoe je het kookt. Door de perfecte ‘al dente’ (met een bite dus) onder de knie te krijgen, kan een deel van het resistente zetmeel achterblijven, waardoor het een vergelijkbare glycemische index krijgt als bruine rijst of boekweit. Zo is het moeilijker te verteren en af te breken tot glucose, wat de kans op een suikerpiek verkleint. En bonus: resistent zetmeel is goed voor de darmbacteriën.
Buon appetito!