Deze vier stappen helpen je om iemand (of jezelf) te vergeven
Ze zijn niet gemakkelijk, maar de beloning is enorm.
© Getty Images - reklamlar

We zijn allemaal weleens gekwetst door iemand anders, of we hebben zelf iets gedaan waar we spijt van hebben. Op zulke momenten kunnen gevoelens van boosheid en teleurstelling ons overspoelen. Stiekem weten we dat deze emoties niet de overhand mogen nemen, maar daadwerkelijk iemand vergeven is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch kan vergeven zorgen voor opluchting. Je bevrijdt jezelf van opgekropte negatieve gevoelens, je voelt je beter over wie je bent en je kunt weer vol vertrouwen je eigen leven leiden.
Laten we enkele stappen doornemen die jou kunnen helpen om jezelf en anderen voortaan sneller vergeven. Het is daarbij wel belangrijk op te merken dat vergeving een proces is dat tijd kan kosten, en dat is helemaal oké.
1. Neem de beslissing om iemand te vergeven
De eerste stap is bewust besluiten om iemand te vergeven. Dit kan een uitdagende keuze zijn, vooral als de pijn die je voelt diep zit. Je kunt beginnen met de 'ontdekkingsfase', waarin je probeert te begrijpen wie, wat je heeft gekwetst en waarom het je kwetst. Therapie of het bijhouden van een dagboek kunnen je hierbij helpen. Als je je veilig voelt, kun je proberen de persoon te vertellen hoe zijn of haar acties jou hebben beïnvloed. Het is overigens volkomen begrijpelijk als je op dit moment nog niet klaar bent om te vergeven. Vergeving is een persoonlijke reis en het is oké om de tijd te nemen om te beslissen wat het beste voor je is.
2. Vergeef de ander
De volgende fase is de 'vergevingsfase'. Je duikt dan dieper in het verhaal achter de persoon die je heeft gekwetst. Probeer te begrijpen hoe diegene is opgegroeid en welke pijn hij/zij/die mogelijk heeft ervaren. Dit kan moeilijk zijn, vooral als je nog steeds boos bent. Maar vaak ontdek je dat de persoon die jou heeft gekwetst, zelf ook kwetsbaar en verward is.
Het accepteren van de gemaakte fouten kan in het begin moeilijk zijn, maar het helpt bij het proces van vergeving. Overweeg zelfs iets goeds te doen voor degene die jou heeft gekwetst, zoals vriendelijke woorden of een telefoontje. Dit kan je gebrek aan wrok bevestigen en hen misschien inspireren om ook beter te worden. Do good and good will come to you.
3. Denk vooral aan de voordelen van vergeven
Als laatste komt de 'voordelenfase'. Hier kun je nadenken over hoe het voelt om alles achter je te laten. Voel je je goed over jezelf? Kijk je positief terug op de situatie? Ben je blij met de uitkomst? Als je op één of meerdere vragen volmondig ja kunt antwoorden, mag je trots zijn op jezelf. Je hebt iemand vergeven en dat is een belangrijke prestatie.
4. Vergeef jezelf
Nu je anderen hebt vergeven, of eraan werkt, is het tijd om ook jezelf te vergeven. Dit is vaak een interne strijd, vooral als je perfectionistisch bent ingesteld en het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen en je fouten toe te geven.
Een eenvoudige maar krachtige truc is om jezelf af te vragen hoe je kunt groeien en verbeteren wanneer je een fout maakt. Dit helpt je zelfvertrouwen op te bouwen, omdat je eigenwaarde voortkomt uit je vermogen om verantwoordelijkheid te nemen en dingen recht te zetten.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?