Is een zoutwater borstimplantaat 'gezonder' dan een siliconen implantaat?
Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: ziekmakende borstimplantaten. Is een zoutwater borstimplantaat beter voor je?
Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: ziekmakende borstimplantaten. Vrouwen met borstprotheses ervaren regelmatig de keerzijde van deze cosmetische ingreep en onderzoeksinstituten duiken graag in dit fenomeen. Voor wie geen borstprotheses met siliconenvulling wil, is er een alternatief: het zoutwater borstimplantaat. Maar is dit implantaat daadwerkelijk beter voor je?
Het gevaar van siliconen borstimplantaten
Cosmetische ingrepen hoef je natuurlijk niet te overwegen als je dat niet wilt, maar als je wél geïnteresseerd bent, kun je je het best even goed inlezen. Nu steeds meer duidelijk wordt over de schade die de protheses aan kunnen brengen, waarschuwen ook plastisch chirurgen voor de complicaties. Zo kunnen vrouwen last krijgen van vermoeidheid, angst, spierpijn, hoofdpijn, tinnitus en haarverlies (en het lijstje gaat nog even door…). Deze klachten vallen onder Breast Implant Ilness (BII), een aandoening waar veel vrouwen met protheses zich in lijken te herkennen maar tot nog toe niet bewezen is. Naast BII heeft ook een zeldzame vorm van lymfeklierkanker te maken met het hebben van siliconen borstimplantaten.
De naam zegt het al; siliconen borstprotheses zijn gemaakt van een siliconen gel en siliconen omhulsel. Door het plaatsen van een lichaamsvreemd implantaat kan er kapselvorming ontstaan; littekenweefsel dat om de implantaat heen groeit en pijn kan veroorzaken. Regelmatig gaan de protheses lekken en komen de siliconen in het lichaam terecht. Wanneer de omhulsels gaan zweten, verspreiden de siliconen zich door het lichaam. Hoewel er maar een beperkt aantal vrouwen ziek van worden, zitten er zeker nadelen aan de protheses.
Moordtieten
Geen rooskleurig plaatje dus, borstimplantaten. Op haar youtubekanaal en in de documentaire Moordtieten vertelt Dionne Slagter openhartig over haar ervaringen met siliconen borstimplantaten. Zij koos ervoor om tien jaar geleden haar borsten te vergroten en “kocht daarmee haar onzekerheid weg”, zoals ze het zelf omschrijft. Hoewel ze zich door haar gekochte borsten in het begin ontzettend blij en zelfverzekerd voelde, merkte ze op den duur dat haar lichaam snel moe werd en ze weinig energie had. Een haartest duidde erop dat haar protheses aan het zweten waren, en dit schudde haar flink wakker. De siliconen protheses moesten eruit. Omdat ze zich niet zeker genoeg voelde zonder protheses, koos ze voor een alternatief: zoutwater implantaten.
Zijn zoutwater borstimplantaten beter voor je?
Wie van siliconen implantaten afziet (en niet genoeg lichaamsvet heeft voor een borstvergroting met eigen vet - een lipofilling), kan er dus voor kiezen om zoutwater protheses te laten plaatsen. Hierbij is de prothese niet gevuld met siliconen gel, maar met zout water (een stof die ook van nature in het menselijk lichaam voorkomt). Dit zou betekenen dat er in het geval van lekken zout water in het lichaam terechtkomt in plaats van siliconen. Plastisch chirurg Rita Kappel is er toch niet zo over te spreken. Ook bij deze protheses ontstaat er mogelijk kapselvorming en kan het zwetende siliconen omhulsel leiden tot klachten. Hoewel de zoutwater implantaat hoopvol lijkt ten opzichte van de siliconen variant, kan ook deze dus voor een hoop narigheid zorgen. Het beste blijft om af te zien van implantaten en je lichaam te accepteren zoals hij is!
Twijfel jij over jouw situatie? Je kunt dit het best met je huisarts bespreken.
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?