Fear of Missing Out: wat is FOMO en wat kun je ertegen doen?

Veel mensen hebben weleens FOMO en zijn bang iets ontzettend leuks te missen. Wat is die Fear of Missing Out nu precies? Is het gevaarlijk en zo ja, wat doe je ertegen?

Je zit thuis op de bank terwijl je vrienden uit volle borst meeblèren bij een geweldig concert of festival. Zij genieten met volle teugen, en jij kan er niet over meepraten. De term Fear of Missing Out (FOMO) slaat eigenlijk de spijker op zijn kop: we zijn bang om iets leuks te missen. Bijzijn is meemaken!

Wat is de betekenis van FOMO?

De afkorting FOMO staat dus voor Fear of Missing Out. Het verwijst naar de angst of bezorgdheid die mensen ervaren wanneer ze het gevoel hebben dat anderen interessante gebeurtenissen of ervaringen meemaken waar ze zelf niet bij zijn.

Vaak heeft FOMO te maken met je relatie tot vrienden en mensen om je heen. Met name wanneer je gevoelig bent voor de mening van anderen of groepsdruk ervaart, kun je last hebben van FOMO. Je kan het slecht hebben dat anderen plezier maken en jij (wéér) in je eentje op de bank zit. We weten door de coronapandemie immers allemaal hoe saai het is als je niks mag… Alleen ligt druk om alles mee te maken nog hoger dan pré corona. Je wilt het liefst o-ver-al bij zijn. Maar dat gáát simpelweg niet.

Als we kijken naar de kern van het probleem gaat het nog ietsje dieper. FOMO kan te maken hebben met onderliggende angst of onzekerheid. Doe ik ertoe? Houden mijn vrienden en familie van mij? Dit leidt ertoe dat wij mensen bang zijn buiten de boot te vallen wanneer we een keertje nee zeggen op een uitnodiging. 'We zijn kuddedieren en willen erbij horen', legt GZ-psycholoog Saskia Meeus van Mentaal Gezond Psychologie. 'We zijn bang dat we worden vergeten.'

FOMO wordt versterkt door social media

FOMO wordt gevoed door externe prikkels. 'Met name door sociale media kom je dagelijks in aanraking met allerlei mooie beelden van leuke uitstapjes en gave feestjes', zegt Meeus. 'Niet gek dat je de druk voelt om ook zoveel mogelijk plezier te maken en dit met de buitenwereld te delen.' Hoewel FOMO iets van alle tijden is - ja, ook de Romeinen hadden hiermee te maken - wordt het in grote mate versterkt door social media apps.

Is het iets slechts? Wat zijn de gevolgen van FOMO?

Hoewel FOMO je ook af en toe een duwtje in de rug geeft om er lekker op uit te gaan, staat het vaak je eigen geluk in de weg. 'Je geniet minder van het moment zelf en ervaart stress door de constante druk om overal bij te zijn', legt Meeus uit. 'Je ziet zelfs al tegen het weekend op, omdat je het jezelf veel te druk hebt gemaakt waardoor je vermoeid raakt.' In plaats van een avondje bankhangen kies je er toch voor om een terrasje te pakken, maar eigenlijk ben je veel te moe. Je gaat erheen omdat je jezelf gedwongen voelt omdat je bang bent iets te missen, maar uiteindelijk kijk je er meer tegenop en mis je plezier in de leuke dingen in het leven.

'Ik zie dat mensen hierdoor bijna niet meer alleen willen en kunnen zijn. Als je dan een avondje niks hebt, leidt dit tot onrust en stress bij velen.' Hierdoor kan die Fear of Missing Out ook gevolgen hebben voor je gezondheid. Door die vermoeidheid kun je op een gegeven moment uitgeput raken. 'Dit kan fysieke klachten opleveren, zoals stress, (spannings)hoofdpijn, slaapproblemen, spierpijn en darm- en maagklachten.'

Wat kun je tegen FOMO doen?

FOMO is niet iets waar je zomaar vanaf raakt, het hoort nu eenmaal bij ons mensen. 'In plaats van je ertegen te verzetten, kun je je beter afvragen waarom dit gevoel bij je opborrelt', vertelt de GZ-psycholoog. 'Neem een afstandje en vraag jezelf af waarom je bepaalde gevoelens ervaart. Het begrijpen van FOMO kan je helpen bij het maken van betere keuzes en het vertelt je waar jíj gelukkig van wordt. Denk eens goed na: waar wil je jouw kostbare tijd in stoppen?'

Het is waardevol af en toe een stap terug te zetten. 'Rust en herstel zijn zo belangrijk om weer in balans te komen.' En dit geldt ook voor je (klein)kinderen. Van de sportclub, naar de Efteling en van een kinderfeestje weer door naar het park: Meeus ziet vaak dat ouders hun kinderen overal mee naartoe sjouwen. 'Hartstikke leuk die uitjes, maar ook kinderen hebben rust nodig om weer op te laden.'

Wat is het tegenovergestelde van FOMO?

Het tegenovergestelde van FOMO wordt vaak JOMO genoemd, wat staat voor Joy of Missing Out. JOMO verwijst naar het plezier of de vreugde die iemand kan ervaren door bewust te kiezen voor me-time of om bepaalde gebeurtenissen of activiteiten te missen. 'Je ervaart dan geen gevoel van angst en je bent totaal niet bang iets te missen. Je bent juist blij dat je even geen verplichtingen hebt', vertelt Meeus. 'Het draait om het genieten van het moment en het omarmen van de keuze om even afstand te nemen van constante prikkels en activiteiten.' 'Nee' zeggen zonder schuldgevoelens, hoe heerlijk is dat? Meer weten? Dit is waarom meer JOMO in je leven een héél goed idee is. Helemaal zo in de wintermaanden.

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?