Onzeker in sociale situaties? Dit kun je ertegen doen!

Soms worden al die prikkels op een feestje je gewoon even te veel. Wij geven je een aantal tips als je je onzeker voelt in een sociale situatie!

Een feestje of borrel is de ultieme plek om nieuwe mensen te ontmoeten en een leuk praatje te maken. Maar wanneer je niemand kent of er veel prikkels op je af komen, kan het ook stressvol en beangstigend zijn. Hoe kun je hier het best mee omgaan?

Bang voor afkeuring

Je hersenen zijn voortdurend bezig met het verwerken van nieuwe indrukken en gedachten. Automatisch maakt jouw brein inschattingen over situaties om je heen en over mogelijke gevaren. Iemands lichaamstaal of reactie kan jou het idee geven dat diegene je afkeurt en je een slechte indruk achterlaat.

Wij mensen zijn graag bezig met andere mensen; wat ze over ons denken en wat ze van ons vinden. Al gauw beoordeel je je eigen sociale prestaties en acties als ongemakkelijk of vreemd, terwijl omstanders hier heel anders naar kijken. Uit onderzoek blijkt dat mensen geneigd zijn te onderschatten hoe leuk ze worden gevonden door gesprekspartners. Dit fenomeen, ook wel de liking gap genoemd, kan het leggen van persoonlijke connecties en vriendschappen behoorlijk in de weg staan. Zonde!

Klinkt dit herkenbaar? Je bent dus niet de enige! Hieronder geven we je een aantal tips om deze sociale onzekerheid uit de weg te gaan.

Dit doe je bij onzekerheid in sociale situaties

Bewustzijn is key

          Sociale onzekerheid is voor velen een herkenbaar struikelblok. Hoewel het vooral een kwestie van mindset is, valt het vaak niet zo makkelijk op te lossen. Het wil al erg helpen als je je bewust bent van de liking gap en je eigen kritische blik. Experts en coaches geven je graag de tip mee om van een afstandje naar jezelf te kijken. Weet dat je in sociale situaties vaak strenger bent voor jezelf dan de mensen om je heen!

          Stap uit je comfortzone

          Psychologen zijn het hier veelal over eens: je leert het meest als je buiten je comfortzone treedt en blijft oefenen. Juist door sociale situaties op te zoeken en jezelf uit te dagen zul je merken dat je steeds beter uit de voeten kunt. Hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het gaat. Een gouden tip: blijf realistisch. Wanneer je te grote stappen wilt zetten kan dit juist averechts werken!

          Leren is relativeren

          Heel belangrijk: probeer je situatie en angsten te relativeren. Er zijn genoeg anderen die nerveus zijn wanneer ze een ruimte vol vreemden binnenstappen. Niemand is perfect en zo heeft iedereen zijn sterke en zwakke punten. Ook helpt het om te accepteren dat je nerveus bent en je ongemakkelijk voelt. Wanneer je er zelf luchtig naar kijkt zul je merken dat je meer ontspant.

          Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?