Waarom een appelazijn haarspoeling niet goed is voor je haar en hoofdhuid
Werkt deze trend echt? Cosmetisch wetenschapper Heleen Kibbelaar legt ons haarfijn uit hoe het zit.
Appelazijn, nadat je aan dit goedje hebt geroken is het niet erg verleidelijk om het te gebruiken als haarverzorgingsproduct. Ondanks de geur overstroomt Tiktok met filmpjes die beloven dat appelazijn je haar grondig reinigt, laat glanzen én dat klitten of roos zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar is appelazijn écht zo’n wondermiddel? Cosmetisch wetenschapper dr. Heleen Kibbelaar vertelt ons hoe het zit.
Hoe werkt een appelazijn haarspoeling?
Nog geen beeld bij deze trend? We leggen het kort voor je uit! Om een appelazijn spoeling voor je haar te maken verdun je appelazijn met water. Dit zelfgemaakte brouwsel giet je over je haren. Voordat je het weer uitspoelt laat je het nog even intrekken.
Deze trend zou goed zijn voor je hoofdhuid en werken tegen klitten en roos. Daarnaast zou de appelazijn je haar dieper reinigen dan ooit. Maar is dat ook zo? Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: ‘Het is echt een opstapeling van onzin,’ vertelt Heleen.
Zorgt appelazijn echt voor glanzend en doorkambaar haar?
Haar heeft een lading, afhankelijk van de pH-waarde van producten of water kan de lading van het haar veranderen. Het haar is neutraal geladen rond pH 3.7. Vloeistoffen met pH-waarden lager dan 3.7 maken het haar positief geladen en vloeistoffen met een pH hoger dan 3.7, zoals water, maken het haar negatief geladen. Het wassen of natmaken van je haar zorgt hierdoor voor negatief geladen haar.
Hoge pH-waarden zorgen dus voor negatief geladen haar. Wanneer je haar negatief geladen is, krijg je last van pluizig haar met klitten. Appelazijn heeft een lage pH-waarde. Hierdoor kan een haarspoeling met appelazijn de negatieve lading van het haar verminderen. Dit zorgt voor gladder haar dat makkelijk doorkambaar is.
Een conditioner is een betere keuze
Toch is het geen aanrader om dit goedje op je haar te gebruiken. Heleen: ‘Als je de azijn niet genoeg verdunt waardoor de pH veel te laag is, kun je er echt schade mee doen aan je hoofdhuid.’ Door een te lage pH op je hoofdhuid te gebruiken kan deze huid geïrriteerd raken en pijnlijk worden.
De lage PH-waarde van appelazijn zorgt dus voor glad haar dat minder gaat klitten, maar een conditioner heeft precies hetzelfde effect. Heleen: ’In dit geval zou ik zeggen: gebruik alsjeblieft gewoon een conditioner. Conditioners in de winkel zijn getest en bewezen effectief. Hierdoor loop je niet het risico dat je je hoofdhuid beschadigt.’ Dit geldt ook voor goedkopere conditioners!
Appelazijn helpt niet tegen roos
Een ander gerucht over appelazijn is dat het zou helpen om schilfers en roos te behandelen. Heleen: ‘Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat appelazijn tegen roos zou werken. Terwijl er wel veel onderzoek is dat de werkzaamheid van andere anti-roos ingrediënten aantoont.’
Last van roos? Deze ingrediënten kunnen je helpen
Als je last hebt van roos kun je dus beter kiezen voor een shampoo met een ingrediënt dat bewezen effectief is voor het behandelen van roos. Wil je weten welke ingrediënten dit zijn? Heleen zette ze voor ons op een rijtje.
- Selenium disulfide
- Zinc pyrithione
- Piroctone Olamine
- Salicylic acid
- Ketoconazole
Daarna is het een kwestie van uitproberen, trial and error dus. ´Het ene anti-roos ingrediënt zal beter voor je werken dan het andere. Maar ga in elk geval voor anti-roos shampoos die bewezen ingrediënten bevatten’, aldus Heleen.
Kan appelazijn je haar reinigen?
Het houdt niet op met de ‘voordelen’ van appelazijn voor je haar. Ten minste, als we de socials moeten geloven. Appelazijn zou je haar namelijk grondig kunnen reinigen door kalk, restjes product en zeep uit je haar te verwijderen. Ook voor deze claim is geen enkel wetenschappelijk bewijs te vinden, laat Heleen ons weten.
Hoe kun je dan wel het vuil uit je haar verwijderen? Heleen: ‘Als je vuil wil verwijderen van je hoofdhuid, dan heb je ook een surfactant nodig. Dat is een stofje dat in shampoo en dat zit niet in appelazijn. Appelazijn gaat je haar dus niet schoonmaken.’ Voor het reinigen van je haar adviseert Heleen een shampoo uit de winkel. Deze zijn getest en gereguleerd zodat ze precies de juiste pH-waarde hebben die goed is voor je haar én je hoofdhuid.
Al met al kunnen we stellen dat appelazijn de hype niet waard is. Heleen: ‘Neem gewoon een shampoo en conditioner, dat werkt zoveel beter dan appelazijn.’
Geen succes met haargroei-trends? Deze tips van Heleen helpen écht om je haar gezond te houden. >>