Borium: dit is alles wat je erover moet weten

Borium is een onbekend spoorelement, maar het lijkt erop dat het een belangrijke rol kan spelen bij je gezondheid.

De kans is groot dat je nog nooit hebt gehoord van het spoorelement borium. En dat is niet zo gek ook, aangezien er nog weinig onderzoek naar is gedaan. Toch lijkt het erop dat het een belangrijke rol kan spelen bij je gezondheid. Wij zochten voor jou uit wat je moet weten over borium.

Waar is borium goed voor?

Borium is een spoorelement dat tot op heden nog niet als onmisbaar voor het lichaam wordt beschouwd. Dit komt doordat het nog onbekend is wat borium precies voor het lichaam betekent. Het is wel bekend dat het je lichaam kan helpen bij het omzetten van belangrijke vitamines en mineralen, het goed is voor je botten en het de oestrogeen- en testosteronniveaus beïnvloedt. Ook lijkt het erop dat borium een positief effect zou kunnen hebben op de hersenen. Zo blijkt uit een kleinschalig onderzoek dat de mensen die 3,25 mg borium aan hun dieet toevoegden, een beter geheugen- en hand-oogcoördinatie hadden dan mensen met een laag boriumgehalte.

Daarnaast lijkt borium de halfwaardetijd van vitamine D en oestrogeen te verlengen (dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om de helft van een bepaalde stof af te breken). Het is onbekend hoe borium dit precies doet, maar het kan de gezondheid van je botten een boost geven. Vitamine D zorgt namelijk voor de opname van calcium – het mineraal dat essentieel is voor je botten. En oestrogeen beschermt tegen botverlies dat kan leiden tot osteoporose: een aandoening die de botten zwak en broos kan maken. Bovendien lijkt het erop dat borium uit voeding het risico op kanker ten goede zou kunnen beïnvloeden. Alles bij elkaar lijkt borium onwijs belangrijk voor de gezondheid, maar er is helaas echt meer onderzoek nodig om de gezondheidseffecten van borium definitief vast te stellen.

Lees ook: jodium: dit is alles wat je erover wil weten

Waar zit veel borium in?

Borium komt in veel voedingsmiddelen voor, waaronder verschillende soorten fruit, aardappels en peulvruchten. Uit onderzoek blijkt dat onder andere avocado, pinda's, pruimen- druivensap, cacaopoeder, wijn, pecannoten en rozijnen grote hoeveelheden borium bevatten. Echter haal je uit een Westers dieet de meeste borium uit koffie, melk, appels, gedroogde bonen en aardappels (en dat terwijl koffie en melk amper borium bevatten). Daarnaast is de hoeveelheid borium in plantaardige voeding afhankelijk van de grond en het water waarin deze zijn verbouwd. Over het algemeen hebben gebieden met veel regenval minder borium in de grond, terwijl droge gebieden juist meer borium hebben. Aha!

Lees ook: fosfor (fosfaat): dit is alles wat je erover wil weten

Is het goed om borium te slikken?

Bij het Farmacotherapeutisch Kompas is niets bekend over de veiligheid van het slikken van borium, dus we raden het aan om de dokter te benaderen voordat je onnodig naar de supplementen grijpt. Bovendien adviseren de meeste experts om je boriumgehaltes aan te vullen via je voeding, dus introduceer vooral boriumrijke voedingsmiddelen in je dieet. Ook is er nog geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vastgesteld, omdat het nog niet als onmisbaar spoorelement wordt beschouwd.

Denk jij toch dat je te weinig borium binnenkrijgt? Vanwege het weinige onderzoek, zijn de symptomen van een boriumtekort nog niet vastgesteld. Er wordt echter gesuggereerd dat een tekort aan borium de alertheid kan verminderen en de botdichtheid kan beïnvloeden. Kortom: er is nog weinig over borium bekend.

Bronnen: Healthline en National Institutes of Health

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?