Waar zit jodium in?

Dit kun je eten om jouw jodiumvoorraad een boost te geven!

Jodium is een bescheiden mineraal dat misschien niet vaak in de schijnwerpers staat, maar een cruciale rol speelt in onze gezondheid. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van jodium. We leggen uit wat de rol ervan is in ons lichaam en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende binnenkrijgt, zonder er al te veel bij stil te staan.

In het kort: wat is jodium?

Jodium is een essentieel spoorelement, wat betekent dat we het in kleine hoeveelheden nodig hebben voor onze gezondheid. De belangrijkste functie van jodium in ons lichaam is de ondersteuning van de schildklier. De schildklier is een vlindervormig orgaan in je hals dat schildklierhormonen produceert. Deze hormonen zijn van vitaal belang voor de regulatie van je stofwisseling, energieniveau en de groei en ontwikkeling van je lichaam. Lees hier meer over jodium.

Hoeveel jodium heb je nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADI) voor jodium kan variëren afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Over het algemeen hebben volwassenen ongeveer 150 microgram jodium per dag nodig. Tijdens de zwangerschap en borstvoeding kan de behoefte volgens het Voedingscentrum toenemen tot respectievelijk 200 microgram. Déze onverwachte klachten duiden op een tekort aan jodium.

Hoe krijg je voldoende jodium binnen?

Nu je begrijpt waarom jodium zo belangrijk is, kunnen we gaan kijken in welke voedingsgroepen jodium zit.

1. Gejodeerd zout

Een van de meest voorkomende bronnen van jodium in ons dieet is gejodeerd tafelzout. Dit is gewoon keukenzout dat is verrijkt met jodium om ervoor te zorgen dat mensen voldoende jodium binnenkrijgen. Het is de reden waarom zout wordt aangeduid als "gejodeerd" op de verpakking.

2. Zeevruchten

Als je van de zee houdt, heb je geluk! Zeevruchten, zoals vis en schelpdieren, zijn van nature rijk aan jodium. Denk aan zalm, garnalen, kabeljauw en mosselen. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook een geweldige bron van dit essentiële mineraal.

3. Zuivelproducten

Melk, kaas en yoghurt zijn ook goede bronnen van jodium. Zuivelproducten kunnen een aanzienlijke bijdrage leveren aan je dagelijkse inname van dit mineraal.

4. Eieren

Eieren zijn een ander voedingsmiddel dat jodium bevat. Of je ze nu gekookt, gebakken of gepocheerd hebt, eieren kunnen een heerlijke manier zijn om je jodiuminname te verhogen. Zóveel eieren mag je per week eten.

Welke groenten bevat veel jodium?

Groenten die jodium bevatten zijn boerenkool, asperges, andijvie en spinazie. Verder kun je je jodiumgehalte op peil houden door twee tot drie keer per week zeegroenten te eten, zoals kombu, wakame, dulse en nori.

Waar zit jodium allemaal in?

Nu je weet in welke verschillende voedingsgroepen allemaal jodium zit, is het nu tijd om een lijstje te maken met jodiumrijke voedingsmiddelen. Voeg de volgende producten toe aan je dieet en jouw jodiumvoorraad is in no-time weer aangevuld:

  • Zeewier
  • Kabeljauw
  • Kreeft
  • Mosselen
  • Kaviaar
  • Makreel
  • Ansjovis
  • Tonijn
  • Garnalen
  • Oesters
  • Kelp
  • Brood
  • Yoghurt
  • Melk
  • Ei
  • Gedroogde pruimen
  • Noten
  • Asperges
  • Andijvie
  • Spinazie
  • Olijven
  • Avocado
  • Boerenkool
  • Banaan

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?