Met dit stappenplan voorkom je een glucosedip

Voedingsdeskundige Sophie Schouten geeft een paar praktische tips.

Merk je dat je steevast elke dag een paar keer naar de snoepla loopt? En ben je snel geprikkeld? Wellicht heb je een onstabiele bloedsuikerspiegel en ben je gevoelig voor glucosedips. Biochemicus Jessie Inchauspé heeft een trucje om die glucosedips te voorkomen. Het stappenplan zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel niet te veel stijgt, waardoor je de hele dag minder vermoeid bent en ook minder drang hebt om te gaan snacken.

Het werkt als volgt:

1. Begin de dag met een hartig ontbijt

De meeste Nederlanders ontbijten met een boterham Nutella, een schaaltje havermout of wat kwark met muesli en fruit. Helaas is zo'n zoet ontbijt vol suikers, koolhydraten en zetmeel niet goed voor je bloedsuikerspiegel. Je kunt beter gaan voor een hartig of eiwitrijk ontbijt, zoals een omelet, een sandwich met zuurdesembrood of wat ongezoete, volle yoghurt met noten en zaden.

2. Eet in de juist volgorde

En dan de belangrijkste stap: de volgorde. Wanneer je eerst groenten (vezels), dan eiwitten en gezonde vetten en ten slotte koolhydraten eet, houd je je bloedsuikerspiegel stabiel. Zo leg je een goede bodem en neemt je lichaam de suikers uit de koolhydraten niet te snel op en ben je langer verzadigd.

3. Geen zoete tussendoortjes (maar wél een toetje)

Zoete tussendoortjes kunnen je bloedsuikerspiegel uit balans brengen, terwijl een zoet toetje hier weinig invloed heeft aangezien je net een goede bodem vol vezels, eiwitten en gezonde vetten hebt gegeten. Ja, je leest het goed: dit geldt alleen als je van tevoren een gezonde maaltijd hebt genuttigd.

4. Probeer appelciderazijn

Meng een eetlepel appelciderazijn met een glas water en drink dit op. Azijn zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel significant minder snel stijgt na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd.

Werk het echt? Een voedingsdeskundige geeft antwoord

Ja, zegt voedingsdeskundige Sophie Schouten. Maar het is volgens haar niet altijd even praktisch of haalbaar om deze stappen op te pakken. Zo willen de meest mensen het liefst één simpel gerecht, lekker makkelijk. Dan is het haast onmogelijk om in de juiste volgorde te eten.

'Vergeet daarom die precieze volgorde. Vooral de combinatie van de juiste nutriënten is belangrijk', legt Schouten uit. Daarom heeft Schouten ervoor gekozen om in de online WH cursus 'Voeding: To the Core' te focussen op het eten in balans. 'Dus koolhydraten aanvullen met voldoende vetten en eiwitten. Dit zorgt namelijk óók voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dit laat mensen bewuster eten', legt ze uit. Ja, ook als je het allemaal tegelijk eet.

De kracht zit hem er vooral in dat wanneer je eerst vezels eet, eiwitten en vetten, de opname van starch (zetmeel) en suikers minder snel zal zijn, dus de bloedsuikerspiegel 'stabieler' blijft. Daarnaast eet je eerst de groenten, dan eiwitten/vetten en als laatste de zetmelen of suikers. Door deze volgorde eet je meer van de belangrijke groenten, eiwitten en vetten. En dus minder zetmeel (of suikers). Hierdoor eet je dus meer van de belangrijke groenten, eiwitten en vetten, en dus minder van de zetmeel (of suikers). 'Deze mening deel ik met Jessie, ik heb 'm alleen praktischer 'bedacht' voor de lezers van WH', benadrukt ze. 'Indirect is het eten van groenten en fruit, in combinatie met eiwitten en vetten, bijna hetzelfde.'

Méér groenten, eiwitten en vezels

Kortom: wil je het echt goed doen? Eet je maaltijden dan in de juiste volgorde: groenten (vezels) eerst, daarna eiwitten en vetten en als laatste zetmeel, koolhydraten en suikers. Maar als het gaat om de glucosedip, kun je prima ook gewoon alles in één keer eten maar dan wel met meer groenten, eiwitten en gezonde vetten en minder koolhydraten en suikers. 'Beide opties werken dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel', zegt Schouten.

Ben je een echte zoetekauw? Niet getreurd, want dit betekent dus niet dat je geen suikers of zetmeel meer mag eten. 'Deze kunnen juist een goede aanvulling zijn. We zijn gewend om een gerecht bestaande uit 70 procent pasta aan te vullen met een klein beetje groenten, saus en kip (30 procent). Beter zou zijn: groenten, saus en kip (70 procent) aangevuld met pasta (30 procent).' En ga in plaats van voor zoete tussendoortjes voor een toetje na een gezonde maaltijd. Zo geniet je toch van een zoet lekkernij, zonder daar de vermoeide rekening voor hoeft te betalen. Win-win!

<amp-iframe class="instagram-media instagram-media-rendered" data-instgrm-payload-id="instagram-media-payload-0" height="1385" layout="responsive" sandbox="allow-scripts allow-same-origin" src="https://www.instagram.com/reel/Cr1DOaoAinD/embed/captioned/?cr=1&amp;v=14&amp;wp=1494&amp;rd=https%3A%2F%2Fedit-womenshealthmag.hearstapps.com&amp;rp=%2Fnl%2Fcontent%2Fedit%2F1ee3a8fa-b4a7-4a0d-a963-8c5c41712fed#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A3656.4000000003725%7D" width="2462"></amp-iframe>

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?