Vijf gezondheidsvoordelen van pittig eten

Te spicy? Vijf reden om niet flauw te doen in de keuken.

Smaken verschillen, ook als het gaat om hoe pikant je eten mag zijn. Voor sommige mensen is een maaltijd niet compleet zonder sambal of hot sauce, terwijl anderen paprikachips al pittig vinden. Behoor jij tot de laatste groep? Spice it up! Pittig eten heeft namelijk een aantal gezondheidsvoordelen die je niet wil missen.

Staat je mond in brand? Dit stofje zorgt ervoor dat je eten pittig is

Wanneer je iets pikants eet kan het voelen alsof je mond in vuur en vlam staat. Dit gevoel ontstaat door een stofje dat capsaïcine heet. Deze stof komt voor in paprikasoorten, vooral hete rode of chilipeper. Capsaïcine werkt in op de pijnreceptoren op je tong. Daar komt dus dat branderige gevoel vandaan wanneer je bent uitgeschoten met de sambal.

1. Pepers zijn rijk aan vitaminen

        Pepers zijn echte smaakmakers. Voeg tijdens het koken een pepertje toe aan de maaltijd voor een smaak- én gezondheidsboost. Pepers bevatten naast vitamine A en verschillende B vitaminen ook nog vitamine C. In een klein pepertje van 14 gram zit ongeveer 10% van de vitamine C die nodig is voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

        2. Pittig eten is goed voor je humeur

        Het stofje capsaïcine in pittig eten werkt in op de pijnreceptoren van je tong. Deze sturen een boodschap naar je brein dat er pijn wordt ervaren. Je brein reageert hierop door de geluksstofjes endorfine en dopamine aan te maken.

        Het stofje endorfine werkt pijnstillend, stressverlagend en het geeft je een gelukkig gevoel. Het stofje dopamine zorgt ervoor dat we ons beloond en tevreden voelen. Niet gek dus, dat pittig eten voor sommige mensen zelfs verslavend lekker is!

        3. Pittig eten verlaagt de bloeddruk

        We weten dat pepers rijk zijn aan vitaminen en dat heeft zo zijn voordelen! De vitaminen A en C in pepers versterken bijvoorbeeld je bloedvaten. Daarnaast zorgt het stofje capsaïcine in pepers ervoor dat het bloed makkelijk door het lichaam stroomt. Deze combinatie zorgt voor gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk.

        4. Pittig eten werkt ontstekingsremmend

        De stof capsaïcine in pittig eten heeft nog een ander voordeel. Dit stofje heeft namelijk een ontstekingsremmende werking, maar dat is niet alles. Naast het remmen van ontstekingen vecht dit stofje ook actief tegen ontstekingen, win-win dus!

        5. Pittig eten geeft je stofwisseling een boost

        Het volgende gezondheidsvoordeel hebben we opnieuw te danken aan capsaïcine. Deze stof zorgt ervoor dat je meer energie verbruikt en je vetverbranding hoger wordt. Hierdoor zou spicy eten zelfs kunnen helpen om wat kilo’s kwijt te raken. Let op: dit werkt alleen wanneer je jouw brandende mond niet blust met liters fris of zoete snacks.

        Overdrijven is ook een vak

        Dus, vanavond pepers met sriracha saus en als toetje flaming hot dorito's? Toch maar niet. Pikant eten heeft gezondheidsvoordelen, maar overdrijven is niet verstandig. Te veel pittig eten kan namelijk zorgen voor maagklachten.

        Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?