Zorgt het drinken van koffie voor een verminderd risico op kanker?

Koffieliefhebbers opgelet!

Start jij de dag graag met een kop koffie? Dan ben je niet de enige. Met zijn allen drinken we namelijk zo’n 33,5 miljoen kopjes koffie per dag. Je hoort vaak dat het drinken van koffie slecht voor je zou zijn, maar is dat wel zo? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over koffie en je gezondheid. Dus neem een lekkere espresso, latte of havercappu en lees snel verder!

Kun je kanker krijgen door koffie?

Er is veel onderzoek gedaan naar de invloed van koffie op de gezondheid. In 2016 heeft het International Agency for Research on Cancer (IARC) alle beschikbare studies naar koffie en kanker op een rij gezet. Wetenschappers kwamen tot de conclusie dat koffie écht geen kanker veroorzaakt. Integendeel zelfs, koffie kan zelfs het risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker verkleinen.

De gezondheidsvoordelen van koffie

In een video van de Universiteit van Nederland vertelt voedingswetenschapper Ellen Kampman meer over de gezondheidsvoordelen van koffie. Ellen: ‘Als je iedere dag drie tot vier kopjes koffie drinkt, neemt het risico dat je vroegtijdig sterft aan hart- en vaatziekten af met dertig procent. Datzelfde geldt voor leverziektes, ook hier verlaagt drie tot vier kopjes koffie per dag je risico met zo’n dertig procent. Het risico op leverkanker daalt zelfs met vijfenveertig procent.’ Daarnaast lijkt koffie ook het risico op darmkanker en baarmoederkanker te verkleinen.

Slechte stoffen in koffie

Toch is koffie niet alleen maar goed voor je. In koffie zitten de stofjes cafestol en kahweol. Dit zijn vetstofjes die je lichaam aanzetten tot het maken van LDL- cholesterol, dit is een slechte vorm van cholesterol. Ellen: ‘Als je daarvan te veel in je bloed hebt, verhoogt het je kans op hart- en vaatziekten.'

Zo voorkom je dat je cafestol en kahweol binnenkrijgt

We willen natuurlijk liever enkel en alleen de gezondheidsvoordelen van koffie ervaren. Gelukkig is het niet moeilijk om te voorkomen dat je deze stofjes binnenkrijgt, het enige wat je hiervoor nodig hebt is een filter. Ellen: 'Een filter laat de kleinere stoffen zoals cafeïne en door, maar kahweol en cafestol zijn veel groter en komen niet door zo’n filter heen.’

Deze koffiesoorten zijn goed voor je

Maar hoe weet je of je koffie goed gefilterd is? Misschien geen verrassing, maar met filterkoffie zit je helemaal goed. De papieren filters houden bijna alle cafestol en kahweol tegen. Ook koffie gemaakt met koffiepads of oploskoffie zijn goede opties. Deze soorten koffie zijn namelijk al gefilterd in de fabriek. Begin jij je werkdag met een koffietje uit de automaat? Check dan even of er een filter in zit, soms is dit namelijk niet het geval.

Deze koffiesoorten zijn niet gefilterd

Koffie uit mokkapotjes, espresso of koffiecups hebben geen filter. De cafestol en kahweol worden dan niet tegengehouden. Hierdoor zijn deze koffiesoorten minder gezond. Ellen: 'Maar wat echt niet goed voor je cholesterol is, is koffie waarbij de gemalen koffie vrij door het water zweeft en geen enkel filter tegenkomt.’ Dat laatste is het geval bij Turkse koffie en koffie uit een French press.

Dat koffie ongezond voor je zou zijn is dus een fabeltje. Wanneer je zorgt voor een goede filter en niet te enthousiast bent met de suikerklontjes is koffie zelfs goed voor je gezondheid! Dus... Hoe drink jij je koffie?


Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?