Voeding gezond ‘denken’? Dat kan, zeggen wetenschappers

Misschien leuk om een keer te proberen.

Er zijn maar weinig scenario’s te bedenken waarin het gezond zou zijn om iedere dag een Big Mac naar binnen te werken. Toch bestaat er een tak van wetenschap die de manier waarop je naar de McDrive loert vanaf de snelweg voor altijd zou kunnen veranderen.

Een groeiend aantal studies onderzoekt de interactie tussen je gevoelens over voeding en het eten ervan, zoals de hormonen die je produceert of de symptomen in je spijsverterings- kanaal. David Robson noemde dit 'The Expectaction Effect' in zijn gelijknamige bestseller uit 2022. Het verwijst naar de manier waarop je gedachten over iets de macht hebben om je fysieke reactie erop te veranderen. En hoewel The Expectation Effect (of placebo-effect) welbekend is op het gebied van ziekte, is het de rol die het zou kunnen spelen op het gebied van welzijn - in het bijzonder voeding - die wetenschappers doet watertanden.

Milkshake erbij?

Als je net zo sceptisch bent over dit nieuws als over de authenticiteit van een Love is Blind-koppel, vertellen we je graag over een studie van Yale University. In deze studie gaven onderzoekers dezelfde milkshake van 380 calorieën aan twee groepen mensen. Op het label van de milkshake van groep één stond: ‘620 calorieën’, samen met de boodschap: ‘Trakteer jezelf op een verwennerijtje.’ De milkshake van groep twee labelde zich als de ‘Sensi-shake, genieten zonder schuldgevoel’ - die slechts 140 calorieën bevatte.

Toen de onderzoekers de niveaus van het hongerhormoon ghreline van de deelnemers vergeleken voor en na het drinken van de shake, ontdekten ze dat groep één een grotere vermindering van ghreline had na het drinken van de shake dan groep twee. Oftewel: ze hadden minder honger én verbrandden meer calorieën door simpelweg te geloven dat de shake een verzadigend gevoel zou geven.

Voeding vs. houding

Onderzoek uit The American Journal of Clinical Nutrition geeft nog meer bewijs voor het idee dat je houding ten opzichte van voedsel belangrijker is dan de voedingswaarde. Deelnemers aan het onderzoek die geloofden dat een drankje tijdens de vertering in vaste vorm zou veranderen, hadden een tragere maaglediging, wat betekent dat de inhoud langzamer door de darmen werd vervoerd - én ze hadden langer een vol gevoel.

Als gevolg hiervan aten ze 400 calorieën minder in de loop van de dag dan degenen die geloofden dat het een gewoon drankje was. ‘Achteraf gezien lijkt het dwaas om de intellectuele, emotionele en culturele elementen van wat we eten te negeren, terwijl we ons uitsluitend richten op de ruwe voedingsinhoud van voeding,’ merkt Robson op in The Expectation Effect. Dus wat hebben we allemaal gemist?

Wil je meer weten over hoe voeding gezond ‘denken’ precies werkt? Wil je weten hoe je je hersenen hackt om gezond te eten? Je leest het in ons gloednieuwe nummer dat nu in de (online)winkel verkrijgbaar is!

SCOOR HET NIEUWE NUMMER HIER

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?