Natrium (zout): waar zit het in?
Wist jij dat 80 procent van de Nederlandse bevolking te veel zout binnenkrijgt? Wij zochten voor jou uit in welke voeding (veel) natrium zit.

Je lichaam heeft natrium - met als belangrijkste bron keukenzout - nodig om te functioneren, maar een te veel kan je gezondheid juist in de weg zitten. Zo kan een een overmatige zoutinname leiden tot een hogere bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Genoeg redenen om je zoutinname te verminderen, dus! Wij zochten voor jou uit in welke voeding veel natrium zit.
Waar zit natrium in?
Wist jij dat je ongeveer 80 procent van je natrium - oftewel zoutinname - binnenkrijgt via gekochte voedingsmiddelen? Ja, je leest het goed: maar zo'n 20 procent is afkomstig uit wat je zelf over je eten strooit. Natrium wordt aan vrijwel alle voedingsmiddel toegevoegd, omdat zout de smaak, houdbaarheid en structuur verbetert. De kans is dus groot dat een groot gedeelte van je dieet (veel) natrium bevat. Aha!
In deze voedingsmiddelen zit (veel) natrium
Maar waar zit dan (veel) natrium in? Je kunt er vanuit gaan dat alle bewerkte of door mens gemaakte voedingsmiddelen natrium bevatten. Zo bevatten alledaagse producten zoals brood, vleesproducten of vleesvervangers en kaas al veel zout. Grote hoeveelheden natrium sluipen vooral je bord op door kant-en-klaarmaaltijden, pizza’s, soepen, sauzen en zoete- en hartige snacks. Ben je benieuwd waar - of in welke van je favoriete snacks - veel natrium zit? Lees dan altijd de achterkant van het product. Vind je voedingsetiketten onduidelijk? Hier kun je op letten.
Welke groenten bevatten veel natrium?
Eigenlijk komt natrium van nature helemaal niet veel in je voeding voor, dus ook niet in verse groenten. Maar waar zit dan wel natrium in? Als je groente uit pot of blik komt of is ingevroren, is de kans groot dat er natrium aanwezig is. Zo bevatten bewerkte diepvriesgroenten zoals spinazie á la crème en gekruide groente uit pot of blik veel natrium, maar ook voor de bewerking van zuurkool wordt er veel zout gebruikt. Noted!
Wat te eten bij een natrium tekort?
Een tekort aan natrium ontstaat zelden doordat je te weinig zout binnenkrijgt. Dit komt doordat keukenzout de belangrijkste bron van natrium is en veel voorkomt in voedingsmiddelen. De kans op een te hoge natriumwaarde is dan ook veel groter. Sterker nog: ongeveer 80 procent van de Nederlandse bevolking krijgt teveel natrium binnen via zout uit voeding. Let daarom altijd op producten waar veel natrium inzit om je zoutinname binnen de perken te houden. En ja, dat betekent dus ook je favoriete gezouten popcorn.
Krijg je desondanks te weinig zout binnen? Volgens het Voedingscentrum kan een speciale zoutoplossing Oral Rehydration Salt (ORS) worden gebruikt in het geval van een zouttekort. Op deze manier wordt de hoeveelheid lichaamsvocht weer op peil gebracht. Neem in ieder geval altijd contact op met je huisarts. Benieuwd hoeveel natrium (zout) je binnenkrijgt? Doe dan vooral de zoutmeter-test van de Nierstichting.
Bronnen: Voedingscentrum, Nierstichting en St. Antonius Ziekenhuis