Houdbaarheid supplementen: kun je oude nog slikken of moet je ze weggooien?
Hebben ze na al die tijd nog steeds hun magische krachten of is het tijd om afscheid te nemen?
We hebben allemaal wel eens een potje supplementen in een hoekje van de kast gevonden dat daar al een tijdje staat te verstoffen. Je vraagt je af of ze nog veilig zijn om te slikken. Hebben ze na al die tijd nog steeds hun magische krachten of is het tijd om afscheid te nemen? Laten we een duik nemen in de wereld van supplementen en hun houdbaarheid om te zien of je die oude pillen nog kunt slikken of dat het tijd is om op te ruimen en nieuw potje te kopen?
Hoelang blijven supplementen goed?
De meeste voedingssupplementen hebben een houdbaarheidsdatum van ongeveer 3 jaar. Toch is het antwoord op deze vraag enigszins afhankelijk van het soort supplement dat je in huis hebt. Over het algemeen zijn de meeste supplementen voorzien van een houdbaarheidsdatum, meestal gedrukt op het etiket of de verpakking. Deze datum geeft aan tot wanneer de fabrikant garandeert dat het product zijn volledige potentieel behoudt en veilig kan worden geconsumeerd.
In de meeste gevallen behouden vitaminen en mineralen hun potentie lang nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Ze kunnen echter in de loop der tijd geleidelijk aan wel wat kracht verliezen. Vetzuren, zoals visolie, zijn gevoeliger voor oxidatie en kunnen na verloop van tijd een vieze smaak krijgen en minder effectief worden.
Wat gebeurt er na de houdbaarheidsdatum?
Op de potjes supplementen staat vaak een ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) datum. Na de THT-datum kan de kwaliteit van een voedingssupplement achteruitgaan, maar in de meeste gevallen is het nog veilig om in te nemen. Kortom: supplementen zijn na hun houdbaarheidsdatum nog steeds veilig om te consumeren. Het risico op ernstige gezondheidsproblemen is over het algemeen erg laag, dus je hoeft niet bang dat je er ziek door wordt. Er zit dus wel wat rek in die houdbaarheidsdatum, maar na een tijdje kan de effectiviteit dus wel afnemen.
Vergeet niet het supplement ook even zelf te inspecteren, voordat je ‘m zomaar in je mond stopt. Als je veranderingen in de kleur, geur of textuur opmerkt, is het waarschijnlijk het beste om het potje weg te gooien.
Pas wel op, want je moet niet zomaar meer supplementen gaan slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. In het wilde weg (extra) supplementen slikken kan in sommige gevallen meer kwaad dan goed doen. Dit moet je daarover weten. Bovendien krijg je als je normaal eet niet snel een vitaminetekort. Toch bang dat je een tekort hebt? Dit zijn de symptomen van een vitamine B-tekort, vitamine D-tekort, vitamine E-tekort, zinktekort, calciumtekort of een magnesiumtekort.
Supplementen goed bewaren
Wanneer jij je supplementen goed en veilig bewaart, gaan ze hoogstwaarschijnlijk ook een stuk langer mee. Vitamines kunnen op een gegeven moment oxideren en bederven. Of dat gebeurt, hangt onder meer af van hoe goed de supplementen worden bewaard. Deze tips kunnen je daarbij helpen:
- Bewaar ze op de juiste manier. Dat wil zeggen: op een donkere, koele en droge plek. Vocht, hitte en direct zonlicht kunnen de kwaliteit aantasten. Vitaminen bewaren in een keukenkastje is prima, maar boven of rond het fornuis heeft vanwege de hitte een negatief effect op de werking. Ook de badkamer is geen goede optie vanwege de vochtigheid. Let op: sommige supplementen moet wél goed gekoeld bewaard worden, zoals visolie, lijnzaad, vitamine A en probiotica. Lees daarom altijd even de informatie op het potje of de bijsluiter.
- Sluit de verpakking altijd goed af, dus bewaar de huidige deksels of doppen en zorg dat de potjes altijd stevig gesloten zijn. Zo kun je blootstelling aan lucht minimaliseren.
- Koop kleine hoeveelheden, zodat je zeker weet dat je de supplementen opmaakt. Een enorme voorraad hebben heeft geen zin als je ze niet vaak genoeg slikt. Trap dus niet altijd in alle acties.
- Staat er geen houdbaarheidsdatum op? Schrijf dan de aankoopdatum op de verpakking.
Bron: Healthline, Informatiecentrum voedingssupplementen en gezondheid, Trouw
Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?