Dit is waarom je zwarte komijn écht wil toevoegen aan je maaltijd
7 voordelen van zwarte komijn op een rij.

Zwarte komijn heeft een heleboel verschillende benamingen: kalonji, zwart uienzaad, zwart sesamzaad, venkelbloem, nigella, nootmuskaatbloem, charnushka. Best verwarrend, toch? Misschien heb je er dus weleens van gehoord. We leggen je uit wat zwarte komijn is.
Wat is zwarte komijn?
Uit de peulen van de Nigella sativa komt zwarte komijn, en nee - deze zaden hebben geen verband met normale komijn. De Nigella sativa een eenjarige bloeiende plant en lid van de ranonkelfamilie, waartoe ook boterbloemen en ridderspoor behoren. Het wordt gekweekt voor zijn aromatische zaden die worden gebruikt in kruiden en kruidengeneeskunde.
De zaden worden het meest gebruikt in Indiase, Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keukens, maar zijn wereldwijd in keukens te vinden. Ze worden gebruikt in curry's, op flatbreads en gestrooid over groenten, soepen en dipsauzen. Zwarte komijn heeft van zichzelf geen geur, maar het smaakt naar een pittige variant van oregano. Deze smaak versterk je door de zaden kort te roosteren of te bakken in olie.
7 voordelen van zwarte komijn
1. Het zit boordevol vitaminen
Zwarte komijn is een goede bron van vitaminen en mineralen, waaronder calcium, ijzer, zink, koper, thiamine, niacine, fosfor en foliumzuur. *Voegt product toe aan winkelmandje*
2. Geeft antioxidanten een boost
Antioxidanten hebben een aanzienlijke impact op onze gezondheid door vrije radicalen te neutraliseren en oxidatieve schade (een beschadiging aan gezonde weefsels en cellen in ons lichaam) te voorkomen. Ook bestrijden ze chronische ziekten zoals kanker en diabetes - en zwarte komijn zit vol met antioxidanten. Yes!
3. Cholesterol verlagen
Onderzoek toont aan dat zwarte komijn het totale en ‘slechte’ LDL-cholesterol (low-density lipoproteïne - dit verhoogt het risico op hartaandoeningen en beroertes) verlaagt. Het verhoogt zelfs het 'goede' HDL-cholesterol (high-density lipoproteïne, dat cholesterol in het bloed opneemt en terug naar de lever transporteert) wanneer het wordt gegeten als een zaadpoeder. Deze effecten waren vooral gunstig voor mensen met diabetes, die een verlaging van het LDL-cholesterol en een verhoging van het HDL-cholesterol hadden.
4. Ontstekingsremmend
Van zwarte komijn is aangetoond dat het ontstekingen vermindert en spieren ontspant, wat gunstig is voor mensen met astma en maag- en darmaandoeningen. Het kan zelfs invloed hebben op een hersenontsteking - van hersenweefsel - dat bijdraagt aan de ziekte van Alzheimer en Parkinson, maar tot nu toe zijn deze onderzoeken alleen uitgevoerd op dieren, dus onderzoek bij mensen is nodig.
5. Bloedsuiker reguleren
Onderzoek heeft aangetoond dat zwarte komijn-extract de bloedsuikerspiegel beïnvloedt door de insulineproductie te verhogen - vooral nuttig voor mensen met diabetes.
6. Lever beschermen tegen schade en letsel
Studies hebben veelbelovende resultaten getoond die zwarte komijn linken aan leverbescherming, het verbeteren van leversteatose (een opeenhoping van vet in de levercellen), leverschade, lipidenprofiel en leververvetting, vooral wanneer het wordt ingenomen als olie.
7. Gemakkelijk te consumeren
Zwarte komijn is supermakkelijk om te gebruiken. Het is betaalbaar, overal verkrijgbaar en hoewel je de zaden rauw kunt eten, kun je ze droog roosteren om hun kruidige, ui-achtige smaak en aroma te versterken voordat je ze over je eten strooit of toevoegt. Do we need to say more?