Zijn cherrytomaten net zo gezond als gewone tomaten?

Ze worden niet voor niets snacktomaatjes genoemd, want voor je het weet is de bak helemaal leeg. Maar zijn ze wel écht zo gezond?

Van salades tot pastasauzen: de tomaat is een veelzijdige groente die boordevol essentiële voedingsstoffen zit. Maar hoe verhouden cherrytomaten zich tot hun grotere neven, de gewone tomaten? Zijn cherrytomaten net zo gezond als gewone tomaten? Laten we eens dieper in deze kwestie duiken.

Cherrytomaten of gewone tomaten?

Cherrytomaten zijn kleinere versies van de standaard tomaat en hebben meestal een zoete en sappige smaak. Ze komen in verschillende kleuren, zoals rood, geel, oranje en zelfs paars. In sommige landen worden cherrytomaten ook wel cocktailtomaten of kerstomaten genoemd vanwege hun kleine formaat en het feit dat ze vaak worden gebruikt bij feestelijke gelegenheden.

Door de zoete smaak vinden veel mensen kerstomaatjes lekker dan gewone tomaten. We gaan er door de smaak ook automatisch vanuit dat ze minder gezond zijn, maar klopt dat wel?

Verschil in voedingswaarde

Nee, beide varianten van tomaten hebben veel gezondheidsvoordelen te bieden, maar er zijn enkele verschillen tussen hen in termen van voedingsstoffen.

Beide soorten tomaten bevatten vitamine C, kalium, vitamine K en vitamine A in de vorm van bètacaroteen. Deze voedingsstoffen spelen allemaal een essentiële rol in het bevorderen van een gezond immuunsysteem, het ondersteunen van gezonde botten en het beschermen van cellen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Cherrytomaten iets gezonder

Toch bevat een cherrytomaat over het algemeen iets minder voedingsstoffen dan een gewone tomaat, maar dat komt eigenlijk alleen door hun kleinere formaat. Als je naar het verschil per 100 gram kijkt, dan zijn allebei nog steeds rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. De cherrytomaten zijn dan zelfs nog een tikkeltje gezonder.

Het verschil tussen cherrytomaten en gewone tomaten

Opvallend is dat cherrytomaten bijna twee keer zoveel lycopeen bevatten. Dit is een bètacaroteen (pro vitamine A) dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A en daarvan is bewezen dat het helpt om de huid gezond te houden. Verder bevatten de kleine tomaatjes per 100 gram ook meer van alle andere vitamines en mineralen. Zo zit er ook meer foliumzuur in en dat is heel belangrijk, want veel Nederlanders hebben een tekort aan vitamine B11. Over het algemeen zit er alleen meer calcium en zink in de gewone tomaat.

Cherrytomaten bewaren

Cherrytomaatjes kan je ook ongeveer een week bewaren, maar het liefst niet in de koelkast. Dit verstoort het narijpingsproces. Verder kun je ze beter niet in de buurt leggen van uien of aubergines bewaren, want doordat deze groenten ethyleen produceren, kunnen de tomaatjes sneller bederven. Zijn de tomaatjes nog groen bij aankoop? Geen probleem. Leg ze op een schaal in de zon en ze zijn in no-time bijgekleurd.

Dus, hup! Sla een bak cherrytomaten in, want deze zijn méga veelzijdig. Naast dat je ze lekker kunt snacken, passen ze vanwege hun zoete smaak goed in salades. Wat dacht je van een heerlijke linzensalade met avocado en cherrytomaatjes? Deze vullende vegetarische salade staat in een handomdraai op tafel. Pas trouwens wel op en draai niet door, want je kunt blijkbaar ook té veel tomaten eten.

Bron: Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO) - RIVM, Healthline

    Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?