Vroege miskraam of ongesteld? Zo merk je het verschil

Als je niet wist dat je zwanger was, zou je een miskraam makkelijk kunnen verwarren met ongesteld zijn.

Het hebben van veel bloedverlies in combinatie met menstruatie-achtige krampen kunnen al tekenen zijn van een vroege miskraam. Als je niet wist dat je zwanger was, zou je het dus makkelijk kunnen verwarren met een menstruatie. Maar hoe weet je of je nu een vroege miskraam hebt of ongesteld bent? Wij vroegen het aan miskraamdeskundige Madelon van Uffelen.

Let op: In dit artikel vertellen we hoe je het verschil tussen een vroege miskraam en menstruatie kan opmerken, maar de realiteit is dat het verschil vaak lastig is om te herkennen. Er is volgens de miskraamdeskundige niet altijd een professioneel antwoord op of je te maken hebt met een miskraam of menstruatie, omdat het in de meeste gevallen een grijs gebied is.

Wat is een miskraam?

Een miskraam is het verlies van een vroege zwangerschap tot 16 weken. Meestal stopt de groei van de baby in de eerste 12 weken. Een miskraam komt stiekem best vaak voor, ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen eindigt in een miskraam. Toch wordt er maar weinig over gesproken. Een miskraam ontstaat meestal omdat er tijdens het samenkomen van de eicel en de zaadcel een afwijking ontstaat. Je lichaam kiest er dan zelf voor om de zwangerschap af te breken. Het vruchtje stopt dan met groeien en de baarmoeder stoot het vervolgens af.

Het herkennen van een (vroege) miskraam

Heb je een miskraam of ben je ongesteld? Je weet eigenlijk alleen dat het om een miskraam gaat, als je van tevoren een positieve zwangerschapstest hebt gehad. Mocht je die niet hebben gedaan, dan zijn er een paar symptomen waaraan je een miskraam kunt herkennen. Al blijft het moeilijk om het precieze verschil tussen een vroege miskraam en menstruatie te merken.

Weet dat hoe verder je in een zwangerschap bent, hoe kleiner de kans is dat een miskraam aanvoelt als een menstruatie. Na ongeveer de eerste acht weken is de kans erg klein dat je een miskraam voor een menstruatie aanziet.

Symptomen (vroege) miskraam

Bij een miskraam wordt het embryo of de vruchtzak uit je baarmoeder gedreven. Hiervoor trekt je baarmoeder samen, waardoor het (bruine) bloedverlies en de krampen heftiger worden. Sommigen vrouwen vergelijken het met hevige menstruatiekrampen, terwijl anderen de krampen vergelijken met weeën. Je verliest soms ook bloedstolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies), wat meestal niet het geval is bij een normale menstruatie. Je kunt tijdens je menstruatie ook stolsels hebben, maar bij een miskraam zijn ze vaak donkerder en hebben ze een geleiachtige consistentie. Sommige vrouwen worden ook misselijk en krijgen last van afscheiding en diarree.

De pijn en het bloedverlies nemen geleidelijk toe bij een miskraam, maar neemt weer af wanneer je baarmoeder 'leeg' is. In de meeste gevallen verdwijnen deze klachten als het embryo of de vruchtzak volledig door de baarmoeder is afgestoten, maar soms blijft er wat weefsel in de holte van de baarmoeder achter en is de miskraam (nog) niet compleet.

Je kunt in de eerste weken van een miskraam, vlak voor de menstruatie, last hebben van zwangerschapsverschijnselen zoals gespannen borsten of ochtendmisselijkheid. Deze symptomen nemen vaak vlak voor een miskraam weer af. Wil je hier meer over weten? Dit zijn de vier belangrijkste symptomen van een miskraam.

Miskraam of ongesteld?

Denk je dat je een miskraam hebt tijdens je menstruatie? Je weet hoe lang en zwaar je normale menstruatie is. Tijdens een miskraam wordt het bloeden en de krampen heviger en duurt het langer dan een menstruatie. Het kan wel twee weken of langer duren totdat je baarmoeder het weefsel op een natuurlijke wijze heeft laten afdrijven.

Wanneer moet je naar de dokter?

Mocht de pijn of het bloedverlies langer en (veel) heviger of meer zijn dan bij een normale menstruatie, kun je contact opnemen met de huisarts voor meer onderzoek. Bel ook zeker als de pijn of het bloedverlies langer dan 6 weken aanhoudt of als je elk uur een tampon of maandverband moet verwisselen omdat je anders doorlekt. Sowieso mag je bij twijfel altijd even bellen om te sparren, al is het alleen voor jouw geruststelling.

Als de arts aan een miskraam denkt, dan kan diegene een lichamelijk onderzoek uitvoeren. Vaak bespreken jullie eerst hoe ernstig het bloeden, de stollingen en de pijn zijn of waren. Vervolgens kan de arts twee testen doen:

  • Een echografie om de baarmoeder te controleren op tekenen van een embryo of hartslag
  • Een bloedtest om te controleren op humaan choriongonadotrofine (hCG), een stofje die wijst op zwangerschap

Teleurstelling, verdriet of opluchting bij een miskraam

Wil je nog geen (of niet opnieuw) moeder worden? Dan kan het natuurlijk zo zijn dat je bent opgelucht. Mocht je zwanger willen worden, dan weet je zowel bij een miskraam of menstruatie dat het helaas deze maand niet is gelukt. Die teleurstelling kan veel verdriet of woede oproepen en dat is helemaal oké. Hoe jij je ook voelt: weet dat alle gevoelens er mogen zijn. Miskraamdeskundige Madelon van Uffelen geeft hier tips over hoe je een miskraam kunt verwerken. Je hoeft het niet alleen te doen!

Volg je Women's Health al op Facebook, Instagram en TikTok?