Vegan BBQ: dit zijn drie makkelijke én lekkere recepten
Barbecueën alleen voor vleesliefhebbers? Hell no!
De zomer is in volle gang en dat betekent dat het barbecueseizoen in volle bloei is. Maar barbecueën hoeft niet alleen voor vleesliefhebbers te zijn. Met een beetje creativiteit en de juiste ingrediënten kan ook jij als vegan genieten van sappige spiesjes en frisse salades. Het is tijd voor een smakelijke en voedzame vegan barbecue-ervaring.
Hier zijn enkele heerlijke vegan recepten om je barbecuefeest compleet te maken. Zo voeg je wat plantaardige magie toe aan je volgende bbq. Welke is jouw favoriet?
1. Watermeloen salade
Om een barbecue lekker fris en wat gezonder te houden, is het lekker om een salade toe te voegen. De combinatie feta en watermeloen is the best dus waarom niet proberen met vegan feta. Je proeft het verschil haast niet.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 kleine watermeloen
- 1 handje pistachenoten
- 2 stengels bosui
- 150 gram vegan feta
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel citroensap
- Maple syrup
Zo maak je het
- Snijd de watermeloen in stukjes en de bosui in ringen. Doe dit in een grote saladeschaal.
- Kruimel de vegan feta en hak de pistachenoten fijn.
- Maak de dressing van olijfolie, citroensap en maple syrup. Als je wel van wat pit houdt, kun je hier nog wat rode peper (kruiden) of chilivlokken aan toevoegen.
- Meng de dressing door de salade, et voilà!
Voor wat extra variatie op dit recept, klik je hier. Déze watermeloensalade met (vegan) feta en munt is dorstlessend, maar vooral ook heel lekker. Ideaal als lunch, maar ook als gerecht voor bij de barbecue.
2. Sticky mushroom skewers
Deze plakkerige paddenstoelspiesjes zijn een goede vleesvervanger voor op de barbecue. Zorg ervoor dat je ze een beetje krokant bakt op de barbecue voor het lekkerste resultaat.
Ingrediënten
Voor 6 tot 8 spiesjes
- 2 eetlepels mosterd
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 3 eetlepels maple syrup
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketchup
- 300 gram koningsoesterzwammen
Zo maak je het
- Begin met het maken van de marinade. Meng daarvoor de mosterd, olie, maple syrup, sojasaus en ketchup in een kommetje.
- Versnipper de koningsoesterzwammen met je vingers in lange reepjes en roer ze door de marinade. Dek ze vervolgens af en laat ze 20 tot 30 minuten rusten, zodat de marinade goed kan intrekken.
- Stapel de gemarineerde champignonreepjes op een spies en druk ze stevig tegen elkaar. Vet de barbecue in, gril de champignonspiesjes op middelhoog vuur en bestrijk ze met de resterende marinade elke keer dat je ze omdraait.
- Bak de paddenstoelspiesjes gedurende 8 à 10 minuten of tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Smeer ze nog een keer in met wat marinade en serveer ze met een lekkere frisse (watermeloen)salade en wat stokbrood met kruidenboter.
Vond je het lekker? Probeer dan ook deze vegan shoarma van oesterzwam en knolselderij. In een handomdraai van guilty pleasure naar guilt free pleasure, graag gedaan!
3. Gegrilde ananas met kokosroom
Een barbecue is niet compleet zonder fris en zoet toetje. Mocht je niet zo'n fan zijn van ananas? Probeer het recept dan met perzik, ook súperlekker!
Ingrediënten
Voor 4 personen
- Verse ananas, in plakken gesneden
- Kokosmelk (volvet), gekoeld
- Kokosrasp
- Maple syrup
Zo maak je het
- Schil de ananas en snijd ‘m in plakken.
- Gril de ananasplakken op de barbecue tot ze mooie, donkere grillstrepen hebben.
- Klop ondertussen de kokosmelk op tot een romige consistentie.
- Serveer de gegrilde ananas met een schepje kokosroom, wat kokosrasp en een scheutje maple syrup.
Iets anders proberen? Met deze tricks zet jij binnen een handomdraai je favoriete (vegan!) dessert op tafel.